JJUB55021U Staten og markedet, - om fair og lige konkurrence i forhold til offentlige aktiviteter

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

State and market, securing a level playing on the market vis-a-vis public activities

Uddannelse
BA-valgfag
Kursusindhold
Staten har meget betydelig indflydelse på markedet gennem tildeling af finansiel støtte, offentlig virksomhedsaktivitet (DONG, DSB, PostDanmark m.fl.), og levering af borgerydelser (el, transport, post mv.). Der er derfor opstillet en række regelsæt, som forsøger at sikre lige konkurrencevilkår for virksomhederne i forhold til statens tildeling af finansiel støtte, offentlig virksomhedsaktivitet og levering af borgerydelser. I faget vil de nævnte emneområder blive analyseret hver for sig, og de vil blive analyseret samlet ved at se specifikt på reguleringen af energisektoren. Omfattede regelsæt er EUF-traktatens regler om privilegerede virksomheder (artikel 106) og om statsstøtte (artikel 107), konkurrencelovens § 11a om statsstøtte, kommunalfuldmagten, kommunestyrelseslovens § 62d om kontrolbud, lov om kommuners udførelse af opgaver for andre offentlige myndigheder, samt visse af reglerne om udbud. Faget er opdelt i følgende fem blokke: Blok 1 Introduktion til problemstillingerne. Overblik over EU regler og danske regler. Blok 2 Offentlig støtte til virksomheders aktiviteter.- Hjemlen til at yde støtte.- Begrænsninger på at yde støtte af hensyn til konkurrencen.- Mulighederne for at opnå tilladelse til at yde støtte.- Særlig om støtte til iværksættere, til etablering af nye virksomheder, og til SMV. Blok 3 Offentlig virksomhedsdrift. - Afgrænsning af økonomisk og ikke-økonomisk aktivitet.- Hjemlen til at udøve økonomisk aktivitet.- Kravet om gennemsigtighed i de økonomiske forbindelser mellem staten og offentlige virksomheder.- Udførelse af egne opgaver eller opgaver for andre offentlige myndigheder. Blok 4 Borgerydelser – tjenesteydelser af almen økonomisk interesse.- Hjemlen til at udpege offentligt prioriterede tjenesteydelser.- Intern eller ekstern udførelse.- Finansieringen – betaling, eneret og støtte.- Tildeling af kontrakt. Blok 5 Energisektoren som eksempel- Den samfundsmæssige interesse og problemer for konkurrencen.- Adgang til markedet.- Offentlig støtte (støtte til grøn energi).- Offentlig virksomhedsdrift (gennemsigtighed for at undgå krydssubsidiering).- Offentlige forpligtelser (borgerydelser og forsyningssikkerhed).
Målbeskrivelser
Faget retter sig mod studerende, som har interesse for som bachelorer eller kandidater at arbejde med offentlig eller offentligt støttet virksomhedsaktivitet, arbejde for konkurrenter til offentlig eller offentligt støttet virksomhedsaktivitet, eller som skal regulere og føre tilsyn med offentlig eller offentligt støttet virksomhedsaktivitet. Deltagerne skal kunne identificere og analysere:

• Hvornår der foreligger statsstøtte omfattet af EUF-traktaten og konkurrenceloven, og om støtte til etablering af nye virksomheder o.l. kan forventes godkendt.
• Hvad der udgør økonomisk aktivitet og i hvilke situationer det offentlige er berettiget til at udøve økonomisk aktivitet samt kravene hertil.
• Hvilke retlige muligheder staten har for at udføre eller lade udføre borgerydelser, samt de virkemidler staten kan tage i anvendelse hertil.
• Hvordan staten inden for energisektoren kan anvende finansiel støtte til at sikre levering af grøn energi, hvilke særlige pligter staten er underlagt for at sikre konkurrencen i denne sektor, og hvordan staten sikrer forsyningen af borgerydelser i denne sektor.

Deltagerne skal kunne identificere og analysere, hvornår staten er berettiget til at støtte, udføre eller lade udføre markedsrettede aktiviteter i form af offentlig virksomhedsdrift eller forsyning med borgerydelser, og identificere og analysere de konkurrencehensyn, - regler og begrænsninger, som staten skal påse i denne forbindelse. Faget giver deltagerne en grundlæggende viden om staten og markedet, som lægger op til videre studier i kursusfaget i EU State Aid Law, kursusfaget i kommunalret, kursusfagene i energiret, og kursusfagene i udbudsret.
Udvalgte artikler, retsregler, vejledning og afgørelser

Pensum er ca. 700-750 sider
Faget bygger videre på de studerendes viden om EU-ret og forvaltningsret opnået i andre fag på den juridiske bacheloruddannelse.
  • Kategori
  • Timer
  • Forelæsninger
  • 24
  • Praktiske øvelser
  • 12
  • Projektarbejde
  • 11
  • Vejledning
  • 1
  • I alt
  • 48
Point
15 ECTS
Prøveform
Mundtlig prøve, 20 min.
Mundtlig eksamen med forberedelse
Krav til indstilling til eksamen
Den studerende skal have analyseret et delemne indenfor faget, foretaget en domsanalyse og løst en opgave, og fremlagt resultatet af sine analyser mv. for de andre studerende. Delemner, domme og opgaver vil fremgå af undervisningsmaterialet.
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
Eksamensperiode
Hold 1: 2. - 6 . december 2013 (vejl. periode) Hold 2: 2. - 6 . december 2013 (vejl. periode)
Kriterier for bedømmelse
Den studerende skal for at kunne opnå karakteren 12 kunne:
- Redegøre for fagets teoretiske og praktiske problemstillinger.
- Identificere tværgående juridiske problemer knyttet til fagets emner.
- Analysere tværgående juridiske problemer ud fra forskellige indfaldsvinkler.
- Argumentere for forskellige fagligt begrundede løsninger, foretage en kritisk afvejning af relevante argumenter og træffe et sagligt begrundet valg mellem forskellige løsninger.
- Perspektivere fagets problemstillinger på en måde, som viser overblik og indsigt i fagets emner.
- Formidle og formulere sin viden og argumentation fagligt og sprogligt korrekt på en struktureret og sammenhængende måde.