JJUA55060U Organiseret kriminalitet

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Organized Crime Control

Kursusindhold
Faget ser på den organiserede kriminalitet og på de særlige udfordringer, der er retligt og praktisk er forbundet med at forebygge, efterforske og retshåndhæve bl.a. rocker- og bandekriminalitet samt grænseoverskridende organiseret kriminalitet. Faget berører både strafferetlige, kriminologiske og strafprocessuelle emner. Hovedvægten vil være på de særlige efterforsknings- og retshåndhævelsesmidler, som er til rådighed for politi og anklagemyndighed i sager om organiseret kriminalitet. Det gælder bl.a. retsplejelovens regler om indgreb i meddelelseshemmeligheden, agentvirksomhed, anonyme vidner og mulighederne for såkaldt ”plea bargaining”. Faget vil endvidere beskæftige sig med straffelovens medvirkensbegreb i relation til organiseret kriminalitet og de særlige strafskærpelsesregler, der er indført bl.a. i forbindelse med den såkaldte ”Bandepakke”. Endelig vil faget rette fokus på det internationale politimæssige og retlige samarbejde om bekæmpelse grænseoverskridende organiseret kriminalitet.
En del af undervisningen være case-baseret og tage udgangspunkt i en konkret sag om efterforskning af grænseoverskridende organiseret kriminalitet.
Målbeskrivelser
- Redegøre for definitioner af begrebet ”organiseret kriminalitet”.
- Diskutere og analysere de samfundsmæssige konsekvenser som er forbundet med organiseret kriminalitet, både i Danmark og globalt
- Demonstrere en praktisk forståelse for de udfordringer, der er forbundet med at efterforske og strafforfølge sager vedrørende kriminelle organisationer.
- Redegøre for og forklare om de særlige efterforskningsmetoder, som politiet har til rådighed ved efterforskning af organiseret kriminalitet.
- Demonstrere kendskab til de væsentligste bestemmelser i retsplejelovens kapitel 71 om indreb i meddelelseshemmeligheden mv.
- Redegøre for og forklare om retsplejelovens regler on anonyme vidner.
- Identificere og analysere de retssikkerhedsmæssige problemstillinger, der kan være forbundet med at udvide myndighedernes adgang til at efterforske og retshåndhæve organiseret kriminalitet.
- Diskutere og analysere betydningen af de ”lovpakker” vedrørende organiseret kriminalitet, der er vedtaget, herunder særligt ”Bandepakken” fra 2009.
- Diskutere og analysere de udfordringer som straffelovens regler om strafbar medvirken, jf. § 23, rejser i forhold til bekæmpelse af organiseret.
- Redegøre for og forklare om det internationale samarbejde om bekæmpelse af organiseret kriminalitet, herunder i Interpol og Europol, og den praktiske betydning heraf ved efterforskning og strafforfølgning af organiseret kriminalitet i Danmark.
- Formidle og formulere sin viden og argumentation fagligt og sprogligt korrekt på en struktureret og sammenhængende måde
Materialesamling bestående af 700-750 sider
Faget tilsigter at give de studerende indblik i de juridiske udfordringer, der er forbundet med at foretage efterforskning og strafforfølgning af organiseret kriminalitet. Endvidere tilsigtes det, at give de studerende en praktisk indsigt i, hvordan politiefterforskning foregår, og hvilken rolle anklageren spiller under denne. Faget er oplagt til studerende, der gerne vil beskæftige sig med praktisk strafferet, herunder som anklager, dommer eller forsvarsadvokat.
En del af undervisningen være case-baseret og tage udgangspunkt i en konkret sag om efterforskning af grænseoverskridende organiseret kriminalitet. I den forbindelse vil de studerende skulle arbejde i grupper og præsentere oplæg. Undervisningen vil endvidere omfatte gæsteforelæsninger og et besøg hos Københavns Politis Advokatur for Organiseret Kriminalitet.
  • Kategori
  • Timer
  • Manuduktion
  • 24
  • Praktiske øvelser
  • 12
  • Projektarbejde
  • 12
  • I alt
  • 48
Point
15 ECTS
Prøveform
Skriftlig prøve
Skriftlig uden tilsyn (hjemmeopgave), 1 døgn
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Eksamensperiode
2. - 3. januar 2014 (bemærk venligst - denne dato er NY!)
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelse