JJUA04585U Medieret

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

The Law of the Media

Kursusindhold
Pressen og de elektroniske medier omtales ofte som den fjerde samfundsmagt, og der er heller ingen tvivl om, at pressen spiller en særdeles betydelig rolle i bl.a. det politiske liv. Pressens interesse for både de mere alvorlige samfundsspørgsmål og døgnets begivenheder medfører imidlertid, at pressens medarbejdere på godt og ondt let kommer til at overtræde samfundets og retssystemets normer og regler, bl.a. i forhold til borgerens privatliv og personlighed. Dansk ret har i de seneste år bevæget sig betydeligt i konsekvens af retspraksis ved den Europæiske Menneskeretsdomstol i sager om indgreb i ytrings- og pressefriheden i henhold til artikel 10 i den Europæiske Menneskeretskonvention, som derfor gennemgås grundigt. Det samme gælder straffelovens regler om freds- og ærekrænkelser og medieansvarsloven, der regulerer ansvars- og hæftelsesforholdene m.v. for mediernes medarbejdere og bl.a. indeholder et system med et særligt ansvar for den ansvarshavende redaktør, der både er udvidet og begrænset i forhold til de almindelige ansvarsregler. Formålet med kurset er at indføre deltagerne i de overordnede rammer for ytrings- og pressefriheden, i ansvarsreglerne for de elektroniske og de trykte medier, og i de materielle regler, herunder reglerne om personlighedsbeskyttelsen i både civil- og strafferetlig forstand. Endelig gennemgås reglerne om kildebeskyttelse.

Det er tanken, at ovennævnte formålsbeskrivelse også skal give sig udslag i kursets enkelte faser og i den rækkefølge, disse gennemløbes i undervisningen.
Medieansvarsloven vil blive gennemgået med udgangspunkt i loven, eksempler fra medierne og domspraksis. De materielle regler vil blive gennemgået på baggrund af såvel retspraksis som caseeksempler, og der lægges vægt på, at de studerende bliver i stand til at tage stilling til ansvar og ansvarsplacering i konkrete situationer. Én gang i semesteret afholdes seminar eller en gæsteforelæsning omkring aktuelle emner.
Målbeskrivelser
- Redegøre for det almindelige strafferetlige og civilretlige ansvarssystem og for den særlige retlige regulering af massemediernes ansvar
- Identificere og forklare de hensyn, der begrunder det særlige ansvarssystem
- Redegøre for retsstillingen på de centrale punkter for alle typiske aktører: kilder, (herunder anonyme kilder), journalister og andre medarbejdere (herunder som vidner), udgivere, redaktører, og ofrer for omtale i massemedierne
- Vise kendskab til og forståelse af de juridiske pointer i den udvalgte retspraksis der indgår i pensum.
- Formidle og formulere sin viden og argumentation fagligt og sprogligt korrekt på en struktureret og sammenhængende måde.

De enkelte kapitler fra ovenstående bøger kan købes på Djøfs ebogs portal.
Pensum i alt: 553 sider

  • Kategori
  • Timer
  • Forelæsninger
  • 34
  • I alt
  • 34
Point
10 ECTS
Prøveform
Mundtlig prøve, 20 min
Mundtlig eksamen med forberedelse, 20 minutter
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
Eksamensperiode
Efterår: 13. - 17. januar 2014 (vejl. periode) Forår: 10. - 13. og 16. juni 2014 (vejl. periode)