HMVA04311U Musikvidenskab: Musikvidenskabeligt emne: Lytteren

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Musicology subject

Uddannelse
Musikvidenskab
Kursusindhold

Kurset sætter ”musiklytteren” i fokus og tager endvidere sigte på at give den studerende indblik i forskellige tilgange til studiet af lytteren og musiklytningens historie.

 

”Lytteren” vil blive tematiseret både som en konkret historisk størrelse og som en teoretisk konstruktion formet i mødet med en række forskellige hensyn af filosofisk, politisk-ideologisk eller religiøs art.

 

Spørgsmål som vil blive behandlet er: Hvad gør lytteren med musikken, og hvad gør musikken ved lytteren? Hvordan er dette forhold blevet tematiseret gennem historien? Adskiller musikken sig fra de øvrige kunstarter i sin virkning på lytteren? Med andre ord, hvad er det karakteristiske ved lytterens forhold til musikken sammenlignet med maleriet eller filmen og dens betragter, eller romanen og dens læser? Kan det måske forholde sig sådan at musikken repræsenterer noget helt andet, der ikke nødvendigvis lader sig integrere i kategorien ”kunst”? Hvordan er vores måde at lytte til musik påvirket af teknologiske nyvindinger, som for eksempel grammofonen, radioen og MP3-afspilleren?

 

Kurset vil tage fat på disse og andre spørgsmål ud fra idéhistoriske, filosofiske og medievidenskabelige synsvinkler. Eksamensopgaver vil tilsvarende kunne tænkes ud fra et antal perspektiver, som præsenteres og diskuteres på kurset.

 

Undervisningen vil inkludere en række forelæsninger, men det forventes også, at de studerende undervejs i kursusrækken præsenterer og diskuterer udkast og ideer til eksamensopgaven i plenum. Kurset retter sig mod kandidatstuderende, men kan også benyttes af studerende, der skal skrive Bachelorprojekt. I forbindelse med undervisningen tilbydes vejledning, der er relevant for den konkrete eksamen.
ECTS-vægten er afhængig af valget af eksamen.
  • Kategori
  • Timer
  • Forelæsninger
  • 24
  • I alt
  • 24
Point
7,5 ECTS
Prøveform
Andet
Afhængig af eksamensvalget