HMKA0320AU Moderne kultur: Historisk emne: The Graphic Novel: tegneserien sat fri?

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Historical topic: The Graphic Novel

Uddannelse
Litteraturvidenskab
Kursusindhold

Chris Wares udgivelse Building Stories (2012) blev for nyligt kåret til en af årets 10 bedste bøger, til en af årets bedste graphic novels og som top 10 fiktion af anerkendte amerikanske magasiner. Værket består af 14 tegneserier i forskellig størrelse, der er samlet i en æske, som minder om klassiske brætspil som Matador og Ludo. Er det så en grafisk roman? Er det en bog? Er det kunst? Kurset om grafiske romaner interesserer sig for en strømning indenfor tegneseriemediet, der fokuserer på nye formater, diversitet i emnevalg og eksperimenter med stil, streg og struktur. Som hovedtese arbejder vi med, hvordan begrebet om den grafiske roman har sat tegneserien fri fra tidligere tiders genrer og har muliggjort en bredere vifte af billedfortællinger, men begrebet om den grafiske roman bliver også problematiseret og perspektiveret til en generel diskussion af kulturelle hierarkier.

På kurset skal vi nærlæse og analysere en række grafiske romaner og diskutere, hvordan tegneserien som udtryksform befinder sig i et krydsfelt mellem tekst og billede, høj- og lavkultur, mellem forskellige nationale og internationale tendenser og udtryk. Både mediet og forskningsfeltet er relativt nye størrelser, og kurset kommer derfor også til at trække på perspektiver fra andre grene af det teoretiske landskab, semiotiske overvejelser, litterær analyse, visuel kultur, kunsthistorie, etc. Relevante diskussioner er forholdet mellem tekst og billede, stileksperimenter, selvbiografiske værker, journalistiske reportager, identitetstematik, samtidsromanen som tegneserie, og tegneseries måde at fremstille køn, identitet og nationalitet. Kurset historiserer tegneseriemediet fra dets tidlige ungdom til nutiden og lægger særligt vægt på samtidstegneserien, der er kendetegnet ved idéen om den grafiske roman. Tegneserien anskues som en kulturform på linje med teater, litteratur eller maleri, der i princippet kan tage et hvilket som helst emne op, hvorfor alle interesser og tilgange er velkomne.

Art Spiegelmans MAUS, David Bs Det store onde, Marjane Satrapis Persepolis, Chris Wares Jimmy Corrigan: The Smartest Kid on Earth mfl. Desuden teoretiske tekster af bl.a. Scott McCloud, Thierry Groensteen og Charles Hatfield samt andre tegneserier i forskellige formater.

Holdundervisning. På kurset arbejder vi med at formulere os skriftligt og mundtligt om tegneserien, så man skal være indstillet på små skriveøvelser, præsentationer og opgaver, der bringer vores viden i spil med det omgivende samfund.
  • Kategori
  • Timer
  • Forberedelse
  • 300
  • Forelæsninger
  • 33
  • Vejledning
  • 3
  • I alt
  • 336