HMEA03201U FM, Medieregulering og mediepolitik i Danmark
Media regulation and media policy in Denmark
Medieregulering udgør et vigtigt emne i aktuel medieforskning, som interesserer sig for, hvordan medierne bedst kan indrettes, så de opfylder økonomiske, sociale eller kulturelle formål. Mediernes voksende betydning for næsten alle dele af samfundslivet, herunder deres økonomiske nøglerolle rolle i moderne netværkssamfund, har blot øget behovet for at udvikle adækvate måder at regulere medierne på. Den teknologiske udvikling og den voksende mediekonvergens udfordrer eksisterende reguleringsformer, og det samme gælder globaliseringen, som gør en national mediepolitik stadig mindre effektiv, hvis ikke ligefrem mindre relevant.
På kurset vil vi arbejde med en række centrale områder inden for feltet medieregulering og mediepolitik. Det drejer sig dels om de overordnede mediepolitiske målsætninger (ytringsfrihed, pluralisme etc.) og disses samfundsmæssige baggrund (demokrati, medborgerskab etc.), dels om en kortlægning af, hvordan mediepolitik bliver til i et samspil mellem politiske og økonomiske interesser. Vi skal behandle den vigtigste lovgivning på området, ligesom vi vil beskæftige os med, hvordan medieregulering konkret omsættes i praksis gennem analyse af forskellige reguleringsorganer (Pressenævnet, Radio- og tv-nævnet, Konkurrencestyrelsen etc.). Endelig vil vi arbejde med spørgsmålet om, hvordan medieregulering (og medielovgivning) udfoldes i både europæisk og international sammenhæng. Der vil blive lagt op til at arbejde med konkrete case-studier som eksempelvis regulering af TV 2 og processen omkring omlægning af mediestøtten i Danmark.
Grundbøger:
Des Freedman: ThePolitics of Media
Policy, Cambridge 2008
Oluf Jørgensen: Mediejura, 2. udgave, Aarhus 2013
KA 2013
Modul 2: Kultur, Genrer og Æstetik: HFMK03021E |
Modul 7: Valgfrit emne 1: HFMK03131E |
Modul 7: Valgfrit emne 2 : HFMK03141E |
Medie/æstetik/genre: HMEK03131E
Valgfrit emne 1: HMEK03201E
Org/institutionsanalyse: HMEK03111E
KA Film 2008
Org/institutionsanalyse: HFVA04111E
Valgfrit emne 1: HFVA04181E
- Kategori
- Timer
- Holdundervisning
- 28
- I alt
- 28
Kandidattilvalg: Ansøgningsskema finder du her: http://hum.ku.dk/uddannelser/vejledning/merit/ Skemaet skal sendes til sn-mef@hum.ku.dk senest d. 3. juni 2013
- Point
- 15 ECTS
- Prøveform
- Andet
Kriterier for bedømmelse
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- HMEA03201U
- Point
- 15 ECTS
- Niveau
- KandidatKandidat tilvalg
- Varighed
- 1 semester
- Placering
- Efterår
- Skemagruppe
- Skema bliver lagt udenfor blokstruktur
- Studienævn
- Studienævnet for Medier, Erkendelse og Formidling
Udbydende institut
- Institut for Medier, Erkendelse og Formidling
Kursusansvarlige
- Sanne Eyrich (sannec@hum.ku.dk)
Undervisere
Henrik Søndergaard