HIVA03103U Kulturarv – begreb, politik, formidling
Cultural heritage – concepts, policy, mediation
Kulturarv kan samlet anvendes som begreb om samfundets forhold til fortiden, og som sådan indgår det i en standende værdidiskussion med fokus på bl.a. nationalitet, etnisk og kulturel identitet og demokrati i en globaliseret og multikulturel verden. Begrebet indgår i kultur-lovgivning, og der bliver på mange niveauer og i mange sammenhænge formuleret politikker og strategier omkring kulturarv. Der etableres nationale kulturkanoner, erindringsrum, mindekulturer, celebreringer, events og historiefortællinger. Mange af de traditionelle kulturinstitutioner - arkiver, biblioteker, museer (= ABM), public service-stationer - varetager væsentlige funktioner med kulturarv, bevaring, tilgængeliggørelse, profilering og formidling. Både undervisnings- og forskningsområdet arbejder med kulturarv ligesom både kommuner og mange civile foreninger etc. gør det. Digitalisering spiller en vigtig rolle for næsten alle relevante institutioner, centre, lokationer, selskaber etc.; den stigende og brugervenlige (re)præsentation af ressourcer er en informationsmæssig åbning og udvidelse af adgangen til fortiden, der i sig selv befordrer interessen for kulturarv.
- Historiekultur og historiebevidsthed – begreb, tradition, situation, formidling (formål, virkemidler, muligheder)
- Nationalitets- og identitetsbegreber
- Kulturarvsbegrebet - fast/flytbar, materiel/immateriel
- Kulturarvsinstitutioner: ABM og public service
- Politik for historie/kulturarv - fredning, bevaring og -formidling
- Formidling – herunder digital formidling på nettet
- Kultur- og kunstkanon og klassikerbegreb
- World Cultural Heritage, Memory of the World, Europeana, Kulturperler
- Fortælling og fremstillingsgenrer: videnskab, film, romaner, spil etc.
Valgfaget følger op på bl.a. det konstituerende modul: Kulturformidlende institutioner.
Efter at modulet er afsluttet, skal den studerende:
Viden og forståelse af
- Beskrive, analysere og forklare forskellige begrebsdannelser og teoretiske tilgange omkring kulturarv og kulturarvspolitik samt beslægtede fx begreber som erindring, identitet, nationalitet.
- Identificere, forklare og vurdere værdimæssige, kulturpolitiske og politiske diskurser i nutidens tænkning om og brug af kulturarv.
- Beskrive, klassificere og sammenligne overordnet organiserings- og forvaltningsforhold af historisk information/viden i forskellige praksissammenhænge: offentlige ABM-institutioner, markedsregi, foreningsregi, folkeoplysning, netsteder, oplevelseskulturen etc.
Færdigheder i
- Karakterisere og vurdere formidlingsmuligheder og differentiere informationskilder og formidlingssammenhænge inden for kulturarv mht. forskellige felter og aktør- og brugersammenhænge.
- Anlægge kriterier for selektion og eksponering af historisk stof inden for udtryksfelter (fx litteratur, kunst, film/tv etc.), i fysiske omgivelser (kulturmiljøer) og blandt aktiviteter omkring fortid og kulturel arv (fx slægtsforskning).
- Ud fra eksisterende eksempler og problemstillinger foreslå og skitsere nye tiltag omkring formidling af kulturarvsinstitutioner, samlinger, steder etc.
Kompetencer i
- Have et kvalificeret systematisk overblik over det aktuelle det kulturarvslandskab og det eksponering mhp. selv at kunne navigere i det og vejlede andre i tilegnelse af det.
- Kunne gå i kvalificeret dialog med fx institutioner og andre konkrete aktører omkring kulturarvsspørgsmål.
Eksempler på anvendt litteratur
- Jensen, B.E. (2008). Kulturarv - et identitetspolitisk konfliktfelt. København: Gad.
- Lund, N.D. et al. (red). (2009). Digital formidling af kulturarv. Fra samling til sampling. København: Multivers.
- Dahlkild, N. (2013). Velfærdens spydspids. Tressernes kulturcentre og kulturpolitiske visioner. Architectura 35, 138-72.
- Benton, T. (Ed). (2010). Understanding heritage and memory. Manchester: MUP.
- Kategori
- Timer
- Holdundervisning
- 0
- I alt
- 0
Studerende fra andre inst. eller fakulteter som ønsker at deltage i dette kursus skal følge proceduren for meritstuderende og anvende ansøgningsskemaet for meritstuderende. Det udfyldte skema sendes til studadmkbh@iva.ku.dk
- Point
- 15 ECTS
- Prøveform
- Mundtlig prøve, 30 minutterOmfang: 30 minutter inkl. votering. 15 minutter til eksaminandens sagsfremstilling og 10 minutter til dialog mellem eksaminator og eksaminand.
Materiale: Materialet er normalt en skriftlig fremstilling på maksimalt 6
normalsider og/eller en egenproduktion. Arten af materialet aftales med eksaminator.
Materialet må ikke have karakter af et manuskript for den mundtlige
præsentation.
Gruppeprøve: Prøven kan kun aflægges individuelt. - Hjælpemidler
- Kun visse hjælpemidler tilladt
Hjælpemidler: Eksaminanden kan medbringe det indleverede materiale til eksaminationen. Desuden kan eksaminanden medbringe en skriftlig disposition for den mundtlige fremlæggelse. Den må højst være på 1 normalside og skal ikke indleveres på forhånd. En kopi af den skal i givet fald afleveres ved eksaminationens begyndelse til såvel eksaminator som censor. Andre hjælpemidler er ikke tilladt.
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
- Eksamensperiode
- Juni 2014
- Reeksamen
- Samme prøveform som ved ordinær eksamen. Afholdes i august 2014
Kriterier for bedømmelse
Karakteren gives i henhold til gradsopfyldelsen af målbeskrivelsen, som beskrevet i karakterskalabekendtgørelsen.
Karakteren 12:
Fremragende præstation, der demonstrerer udtømmende opfyldelse af
modulets mål med ingen eller få uvæsentlige mangler.
- Den studerende kan selvstændigt og meget sikkert redegøre for og anvende flere teoretiske tilgange til kulturarvsbegreb, -politik og -formidling eller beslægtede begreber
- Den studerende kan analytisk og reflekteret og på baggrund af egen iagttagelse vurdere forskellige praksisformer, aktører, strategier eller steder etc. inden for kulturarvsforvaltning og -formidling.
- Den studerende kan på overbevisende måde analysere og fremlægge materiale omkring egne udvalgte problemstillinger og cases i sammenhæng med undervisningsgrundlaget.
Karakteren 7:
God præstation, der demonstrerer opfyldelse af modulets mål med en
del mangler.
- Den studerende kan med en vis sikkerhed redegøre for og anvende flere teoretiske tilgange til kulturarvsbegreb, -politik og -formidling og beslægtede begreber.
- Den studerende kan diskutere forskellige praksisformer, aktører, strategier, steder etc. inden for inden for kulturarvsforvaltning og -formidling.
- Den studerende kan med vekslende sikkerhed analysere og fremlægge materiale omkring egne udvalgte problemstillinger og cases i sammenhæng med undervisningsgrundlaget.
Karakteren 02:
Tilstrækkelig præstation, der demonstrerer den minimalt acceptable
grad af opfyldelse af modulets mål.
- Den studerende kan på basal vis redegøre for teoretiske tilgange til kulturarvsbegreb, -politik og -formidling.
- Den studerende kan demonstrere basalt kendskab til forskellige praksisformer, aktører, strategier, steder etc. inden for kulturarvsforvaltning og -formidling.
- Den studerende kan i et begrænset omfang analysere og fremlægge materiale omkring udvalgte problemstillinger og cases i sammenhæng med undervisningsgrundlaget.
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- HIVA03103U
- Point
- 15 ECTS
- Niveau
- Kandidat
- Varighed
- 1 semester
- Placering
- Forår
- Skemagruppe
- Undervisningen foregår på IVA, København
- Kursuskapacitet
- 30
- Studienævn
- Det Informationsvidenskabelige Akademi
Udbydende institut
- Det Informationsvidenskabelige Akademi
Kursusansvarlige
- Niels Dichov Lund (niels.d.lund@hum.ku.dk)