HFIB00351U FILO, Valgfrit emne: Værklæsning; Martin Heideggers “Sein und Zeit”

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Reading Works

Uddannelse
Bacheloruddannelse i Filosofi
Kursusindhold

 

Martin Heideggers tidlige hovedværk “Væren og Tid” (1927) står som et af det 20. århundredes mest betydningsfulde og omdiskuterede værker. I forlængelse af Husserls fænomenologi stiller Heidegger sit ontologiske spørgmål om værens mening og peger på tiden, som den horisont enhver værensforståelse foregår indenfor. Heideggers fundamentalontologiske spørgsmål tager afsæt i en analyse af dét værende, for hvem væren kan træde frem: ”Dasein” (tilstedeværen). Heidegger indleder således sin undersøgelse med den berømte eksistentiale analyse, hvori vi bliver præsenteret for bestemmelserne af Daseins væren som ”i-verden-væren” (In-der-Welt-sein) og ”omhu” (”Sorge”), samt en række blændende fænomenologiske beskrivelser af fakticitet og stemning, forståelse, tale, hjemfaldelse, angst, samvittighed, Daseins tidslighed som ”væren-til-døden” og den eksistentielle mulighed for ”egentlighed”. Den eksistentiale analyse danner i ”Væren og Tid” udgangspunkt for det overordnede, ontologiske spørgsmål om værens mening. I sine senere værker tog Heidegger selv afstand til projektet i ”Væren og Tid”, som han anså som ”for subjektivistisk”. ”Væren og Tid” er ikke desto mindre det værk, hvori Heideggers destruktion af den vestlige metafysiks ontologi og dermed forsøget på at formulere en tænkning, som tænker ”væren” på ny, begynder. Værket har haft afgørende indflydelse på tænkere som Arendt, Gadamer, Merleau-Ponty, Derrida, Vattimo og Agamben , og står til stadighed som et uomgængeligt hovedværk for en række filosofiske strømninger og miljøer spændende fra fænomenologien over hermeneutikken til dekonstruktionen.

 

På kurset vil vi fokusere på centrale aspekter af ”Væren og Tid” ud fra udvalgte, centrale tekststykker, både set i sammenhæng med forskellige toneangivende tolkninger, og i forhold til Heideggers tænkning som helhed.

 

 

 

 

 

 

 

VÆRKLÆSNING: HEIDEGGER SEIN UND ZEIT, SEKUNDÆRLITTERATUR, FORSLAG

 

PÅ DANSK

-Thomas Schwarz Wentzer: Efterskrift, i Heidegger, Væren og tid, Forlaget Klim 2007, siderne 485-590

-Søren Gosvig Olesen: Vejledning til Heidegger, 1. udg. Odense Uni­versitetsforlag 1990, 2. udg. Syddansk Universitetsforlag 2013

-Jørgen Hass: Indledning, i Heidegger, Hvad er metafysik? Vintens Forlag 1973, siderne 7-103 (ny udgave med ny indledning, Det lille forlag 1994, siderne 11-57)

PÅ SVENSK

-Hans Ruin: Frihet, Ändlighet, Historicitet, Forlaget Ersatz 2013

PÅ NORSK

-Rune Fritz Nicolaisen: Å være underveis, Universitetsforlaget 2003

PÅ TYSK

-Otto Pöggeler: Der Denkweg Martin Heideggers, Neske 1963 etc.

-Walter Biemel: Heidegger, Rowohlt Monographien 1973 etc.

-Manfred Geider: Martin Heidegger, Rowholt Monographien 1973 etc.

-Walther Schultz: Über den philosophiegeschichtlichen Ort Martin Heideggers, in: Philosophische Rundschau. 1. Jahrgang. Tübingen 1953/54.

-Günter Figal: Heidegger zur Einführung,Junius Verlag 1992 etc.

PÅ ENGELSK

-Theodore Kisiel: The Genesis of Heidegger’s Bein & Time, University of California Press 1993 etc.

-Miguel de Beistegui: The New Heidegger, Continuum 2005

PÅ FRANSK

-Jean Beaufret: Dialogue avec Heidegger I-IV, Editions de Minuit 1973-1985

-Henri Birault: Heidegger et l’expérience de la pensée, Gallimard 1978 etc.

PÅ ITALIENSK

-Gianni Vattimo: Introduzione a Heidegger, Laterza 1971 etc.

 

 

 

  • Kategori
  • Timer
  • Seminar
  • 35
  • Seminar
  • 35
  • I alt
  • 70