HEEK03241U ETN Kultur og Historie

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

ETN Culture and History

Uddannelse
Europæisk Etnologi
Kursusindhold

Dette års kursus tager udgangspunkt i, at år 2014 er 200års-jubilæet for Kielerfreden og dermed adskillelsen af landene i det såkaldte ‘tvillingerige’ Norge og Danmark, som blandt andet førte til vedtagelsen af den norske grundlov.  De to lande havde i 1814 været knyttet sammen i mere end 400 år, og spørgsmålet, som kurset drejer om, er, hvilken betydning denne historie om tilknytning og adskillelse siden har fået i forskellige politiske, kulturelle og akademiske sammenhænge.

I forbindelse med jubilæet laves flere  udstillinger, der rejses statuerstatuer i hhv. Oslo og København og også på anden måde materialiseres denne kulturarv i ceremonier mm.; der udkommer bøger, der behandler  adskillelsen i 1814. Det er helt oplagt at bruge lejligheden til gennem disse cases at se på den hhv. den danske og norske stats engagement i jubilæet; på hvordan historien har været behandlet akademisk og hvordan dette har forandret sig over tid, og på forskellige markeringer og fejringer af jubilæet nu og gennem tiderne.


Der arbejdes på at arrangere en hold-ekskursion til Oslo omkring den norske grundlovsdag 17.maj med besøg på udstillinger, fejringer og markeringer. Derudover planlægges mindre ekskursioner i Københavnsområdet.

De studerende forventes på forhånd have opbygget grundviden om de historiske processer omkring 1814, fx ved læsning af Ole Feldbæk: Danmark-Norge 1380-1814, bind 4 (uddrag). Denne vil forudsættes læst, og vil ikke blive gennemgået i undervisningen.

På baggrund af teoretiske tekster om og eksempelstudier af historiebrug, kulturarv, nationalisme og (kultur)historiens rolle i dette vil undervisningen lægge op til de studerendes selvstændige eksamensarbejde fokuseret på emner med tilknytning til 1814.

Kurset vil være intensivt (2x2 timer om ugen) i februar og første halvdel af marts for derefter at overgå til seminarform med højere grad af fokus på de studerendes konkrete eksamensarbejder og temaer knyttet til disse.
  • Kategori
  • Timer
  • Holdundervisning
  • 0
  • I alt
  • 0
Point
15 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Bedømmelsesform
7-trins skala
Kriterier for bedømmelse