ASTK12546U Seminar: Det Arabiske Forår - Nye sikkerhedspolitiske udviklinger i Mellemøsten

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Seminar: The Arab Spring - New Security Developments in Middle East

Kursusindhold

Siden det folkelige oprør i Tunesien har Mellemøsten gennemgået store forandringer. Det der i dag defineres som ’Det Arabiske Forår’ har set alle former for manifestationer fra fredelige demonstrationer til hvad der kun kan beskrives som regulær borgerkrig. Det internationale samfund har ligeledes formået at agere/reagere over for disse omvæltninger på et utal af måder fra støtte til regimet, støtte til islamistiske oprørere samt direkte militær intervention. Det Arabiske Forår har ligeledes formået at ændre den regionale magtbalance og forståelsen af de arabiske regimers relationer til egne væbnede styrker. I dette seminar vil vi stille skarpt på de enkelte lande, der har gennemgået store forandringer siden den første revolte fandt sted i Tunesien. Med to undtagelser (’Den Iranske Revolution’ og ’Den Grønne Revolution’, begge i Iran) vil undervisningen se på revolutionerne siden 2010 og benytte en IR teoretisk baggrund for at forstå konsekvenserne af disse. Formålet med kurset er at give de studerende et indblik i hvilke internationale implikationer, der er forbundet med de store omvæltninger i Mellemøsten, samt se på militærets rolle under de folkelige opstande. Seminaret vil benytte sig af ny teori om civil-Militære relationer til at forklare hvordan relationen mellem folket, militæret og den politiske ledelse har kunnet tage så mange former. Herunder spørgsmålet om hvorfor militæret i disse lande har valgt så forskellige standpunkter i forhold til egne befolkninger.

Den foreløbige undervisningsplan:

  1. Introduktion
  2. Iran (Den Islamiske Revolution)
  3. Iran (Den Grønne Revolution)
  4. Tunesien
  5. Egypten
  6. Yemen
  7. Bahrain
  8. Libyen
  9. Libyen
  10. Syrien
  11. Syrien
  12. Regionale aktører
  13. Opgavefremlæggelser
  14. Komparation & perspektivering
Målbeskrivelser
  • Formålet med kurset er at give de studerende et indblik i hvilke internationale implikationer, der er forbundet med de store omvæltninger i Mellemøsten
     
  • At få en større forståelse for de enkelte landes udvikling og hvordan disse skal forstås i kontekst af Det Arabiske Forår
     
  • At introducere de studerende til ny teori om militærets rolle under de folkelige opstande (civil-Militære relationer)
     
  • At give de studerende en indsigt i de regionale dynamikker og hvordan de er under forandring

Fawcett, Louise (3ed.)(2013): International Relations of the Middle East. Oxford: Oxford University Press. Pp. 1-36, 127-165, 185-244.

Hansen, Birthe og Carsten Jensen (2012): Demokrati i Mellemøsten: Den nye Verdensorden, Politiske reformer og det Arabiske Forår. Jurist- og Økonomforbundets Forlag. 224 p.

Henry, Clement & Jang Ji-Hyang (ed.)(2012): The Arab Spring: Will it Lead to Democratic Transitions? Korea: The Asan Institute for Policy Studies. 315 p.

Stewart, Dona J. (2ed.)(2013): The Middle East Today: Political, geograpical and cultural perspectives. Oxon: Routledge. Pp. 189-270.

Den endelige litteraturliste vil forligge ved semesterstart.
Kundskaber svarende til grunduddannelsen i statskundskab, især i international politik.
Undervisningen vil være en blanding af forelæsninger, diskussioner samt studenteroplæg. Derudover vil der blive sat fokus på gruppearbejde og analyser af den aktuelle udvikling i Mellemøsten. Så vidt det er muligt vil der blive inddraget gæsteforelæsere.
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 79
  • Forberedelse
  • 168
  • Holdundervisning
  • 28
  • I alt
  • 275
Point
10 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Seminaropgave
Bedømmelsesform
bestået/ikke bestået
Censurform
Ingen ekstern censur
Kriterier for bedømmelse
Seminaret bedømmes af underviseren med ”Bestået/Ikke bestået”