ASTK12156U UDBUD: Offentlig økonomi

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

UDBUD: Public Economy

Kursusindhold

Der er mulighed for at få indsigt i offentlig økonomi fra den klassiske form til den teori og praksis, der gælder for offentlig økonomi i dag.  Undervisningen er bygget op om en grundbog skrevet af en Joseph Stiglitz (nobelpristager) i et klart og letforståeligt sprog. Hertil er knyttet statistikmateriale og artikler til belysning af de temaer, der indgår i undervisningen.

Du kan ud over grundbogen vælge at fokusere mere dybgående på et eller flere temaer, jf. undervisningsplanen. Du kan lære teori såvel som praksis, og erhverve viden om, hvad der sker inden for den offentlige sektor i disse år og om, hvordan den offentlige sektor fungerer som del af samfundsøkonomien.

Offentlig økonomi er et utroligt spændende område, der omfatter klassisk offentlig økonomi og udviklingen i relationen mellem privat og offentlig sektor. Hovedvægten er på den offentlige sektors funktion og udvikling under globalisering og i relation til EU-udviklingen. Der lægges vægt på både teori og faktisk udvikling.

Som hovedbog er valgt Stiglitz bog: The Economy of the Public Sector. Han skriver i et klart tilgængeligt sprog med begrænset matematik anvendelse. Flere teorier illustreres med diagrammer. Tilgangen er både økonomi- og politikorienteret. Hvis du foretrækker et mere matematisk grundlag henvises til sådanne. Endvidere inddrages Musgrave, en klassiker inden for området, eller til Rosens bog. Endvidere inddrages artikler, betænkninger og statistik – Dette overvejende via Internet tilgængeligt materiale. 

Målbeskrivelser

Målet er, at du erhverver en udviklings- og opdateret viden om udviklingen inden for offentlig økonomi. De centrale teorier inden for området skal kendes og kunne anvendes til analyse af forskellige områders aktuelle udvikling. Du skal kunne deltage i debat om den offentlige økonomi og den offentlige sektors udvikling på et kompetent grundlag.

           

Du skal efter deltagelse i fagudbudet have følgende kompetencer:

  • Kende til og kunne anvende de af pensum omfattede modeller for offentlig økonomi
  • Have overblik over og kunne gøre rede for teoriudviklingen fra klassisk offentlig økonomi til nutidens offentlige økonomi
  • Kunne finde frem til, læse og anvende deskriptiv statistik til belysning af den offentlige sektor
  • Kunne analysere udgiftsområderne i den offentlige sektor
  • Kunne analysere indtægtssiden af den offentlige af den offentlige sektor
  • Kunne analysere finanspolitikkens samfundsmæssige konsekvenser
  • Have detaljeret viden om skatte- og afgiftsinstrumenter og deres påvirkninger
Kende indholdet af, betydningen af og udviklingen i EU’ stabilitetspagt

Kompetencebeskrivelse:

Faget er uhyre nyttigt. Det gælder, hvad enten du påtænker at arbejde inden for den offentlige sektor – det være sig stat, region eller kommune eller et hvilket som helst andet sted, idet viden om og indsigt i den offentlige økonomi er af afgørende betydning for at forstå, hvad der foregår i samfundet, og for at få kunne forstå velfærdsbetragtninger såvel som rammer for erhvervsøkonomiens indkomstskabelse. 

Joseph Stiglitz: ”Economy of the Public Sector”, Third Edition, W.W. Norton, New York, 2012, free download (referencekapitler til edition 3, Norton and Company, 798 sider

Bent Greve, Jesper Jespersen et.al (2013) 2.udgave: “Den offentlige sektors økonomi, 230 sider

Barrett Scott: Why cooperate? The incentive to supply international public goods, 2007, 50 sider

Folketingets EU oplysning (internet oplysninger): Stabilitets- og vækstpagten, inklusiv 2005 reform og Sixpack 2011.

Folketingets EU oplysning (internetoplysninger): Finanspagten, inklusiv strukturelt underskud

Indenrigs- og sundhedsministeriet: Kommunalreformen 2007 – Kort fortalt, 55 sider, ISBN: 87-7601-149-6, eller hentet på nettet

 

BEMÆRK: Stiglitz bog kan ikke erstattes med andet pensum. Det samme gælder Kommunalreformen kort fortalt samt materiale fra EU-oplysninger

Der kan muligvis indgå ekstra artikler relateret til aktuel udvikling

Der forudsættes kendskab til økonomi pensum fra bachelorstudiet samt interesse for offentlig økonomi og politik i teori og i praksis.
Oplæg fra underviser, skriftlige og mundtlige oplæg fra studerende, case, diskussioner
Undervisningen er bygget op i lektioner Hvert modul tænkes at indeholde en teorigennemgang (fortrinsvis eller helt ved Lise Lyck), en diskussion af/ orientering om teoriens praktiske anvendelse/ et tema. Hvert tema kan evt indledes af en eller flere studerende og efterfulgt af diskussion og afsluttet ved en opsamling.
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 79
  • Forberedelse
  • 168
  • Holdundervisning
  • 28
  • I alt
  • 275
Point
10 ECTS
Prøveform
Mundtlig prøve
Synopsiseksamen
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
Kriterier for bedømmelse
  • Karakteren 12 gives for den fremragende præstation, dvs. hvor den studerende med ingen eller få og uvæsentlige mangler og på selvstændig og overbevisende måde er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet.
  • Karakteren 7 gives for den gode præstation, dvs. hvor den studerende, om end med adskillige mangler, på sikker vis er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet.
  • Karakteren 02 gives for den tilstrækkelige præstation, dvs. den minimalt acceptable præstation, hvor den studerende kun usikkert, mangelfuldt og/eller uselvstændigt er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet.