ASTK12155U UDBUD: Global Politik

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

UDBUD: Global Politics

Kursusindhold

Indenfor teorier om internationale relationer er der en del nye udviklinger som tilsyneladende peger i forskellig retning men alle synes at have noget basalt til fælles. Dette kursus har til formål at præsentere nogle af disse nye udviklinger i en ramme som kan danne grundlaget for studier af global politik. Denne ramme kaldes Global Polity teorien. Man kunne tale om et nyt paradigme indenfor studiet af internationale relationer som stræber efter at få en høj udsigelseskraft tilbage i teorien. I global polity teorien møder traditionen fra International Politik nyere udviklinger indenfor teorier om internationale relationer som de kommer til udtryk i teorier om det sociale forhold mellem stater som vi kender dem fra Den engelske Skole og Carl Schmitt. Der gennemgås teorier af Daniel H. Dudney, Wæver & Buzan,Stephen D. Krasner, Thomas J. Volgy og andre. Kurset giver en generel indføring i moderne studier af global politik og præsenterer de studerende for en forestilling om den nuværende verdensorden i henhold til disse teorier.

Første del af kurset fokuserer på at præsentere global polity teorien og de teoretiske forudsætninger og inspirationer. En basal pointe i teorien er at vi skal kunne forklare international politik i en verden hvor internationale relationer er præget af diplomati og spørgsmål vedrørende suverænitet i højere grad end gennem krig og magtbalance. Vi gennemgår diplomati, suverænitet, krig og magtbalance som udtryk for de basale sociale institutioner i det internationale samfund af stater (Buzan). Med dens geo-politiske fokus og forståelse af institutioners betydning i global politik er global polity teorien fokuseret på at forklare hvordan de basale sociale institutioner bidrager til den nuværende verdensorden med fokus på hvordan vi skal vægte globale, regionale og lokale elementer af en analyse af politiske begivenheder.  

I den anden del af kurset laver vi en sammenfatning og operationalisering af teorien så den kan bringes til anvendelse i studiet af konkrete forhold i global politik. Det vigtige er her hvordan vi arbejder os frem til en problemformulering og hvordan vi konkret organiserer studiet af global politik i henhold til den problemformulering. Examen er mundtlig. Det er alfa og omega for en god synopsis at man har en dyb forståelse for de dynamikker som er på spil og hvordan diskussionen på den måde kan styres hen imod det interessante.   

Anden tredje del af kurset fokuserer på operationalisering af teorien og giver eksempler på hvordan vi kan studere forhold mellem stater og udviklinger i global politik ved hjælp af den fremlagte teori. Der tages tre temaer op. Først spørgsmålet om opadstigende magter og denne opstigens indflydelse på den globale politiske orden. Derefter stilles skarpt på forholdet mellem Kina og USA, det centrale forhold i global politik. Til sidst griber vi fat i konfliktløsning og statsopbygning som synes at være midlet til at opnå global stabilitet, det nye mantra blandt det internationale samfund af stater.  

Målbeskrivelser

De studerende skal kunne orientere sig i teorierne om global politik ved at opstille en synopsis som grundlag for en diskussion af et konkret forhold i global politik. I den mundtlige eksamen vil der blive sat fokus på evnen til at referere til de læste tekster sådan at den studerende diskuterer sit emne ved at bevæge sig rundt om dette i fagtermer. Refleksivitet omkring den specifikke dynamik på spil og de generelle perspektiver vedrørende den fremlagte case. Det faglige mål er at de studerende forstår at proportionere deres indfaldsvinkels muligheder for at sige noget præcist indenfor emnet global politik. Duedney, Barnett & Duvall, Buzan & Wæver, Krasner, Volgy og Ikenberry formodes kendt ved eksaminationen (Curriculum).     

Carl Schmitt: Political Theology, University of Chicago Press, 2005

Carl Schmitt: The Concept of the Political, translation, introduction, and notes by George Schwab, University of Chicago Press, 2007

Samuel P. Huntington: Political Order in Changing Societies, Yale University Press, 1968

Ole Wæver: Concepts of Security, Copenhagen, 1997

Daniel H. Duedney: Bounding Power, Princeton University Press, 2007

Victor Ramraj: Emergency Powers and the Limits of Legality, 2008

Francis Fukuyama: The Origin of Political Order, London, 2011

Holdundervisning
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 79
  • Forberedelse
  • 168
  • Holdundervisning
  • 28
  • I alt
  • 275
Point
10 ECTS
Prøveform
Mundtlig prøve
Synopsiseksamen
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
Kriterier for bedømmelse
  • Karakteren 12 gives for den fremragende præstation, dvs. hvor den studerende med ingen eller få og uvæsentlige mangler og på selvstændig og overbevisende måde er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet.
  • Karakteren 7 gives for den gode præstation, dvs. hvor den studerende, om end med adskillige mangler, på sikker vis er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet.
  • Karakteren 02 gives for den tilstrækkelige præstation, dvs. den minimalt acceptable præstation, hvor den studerende kun usikkert, mangelfuldt og/eller uselvstændigt er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet.