ASTK12145U Global Politik

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Global Politics

Kursusindhold

Indenfor teorier om internationale relationer er der en del nye udviklinger som peger tilsyneladende peger i forskellig retning. Dette kursus har til formål at præsentere nogle af disse nye udviklinger i en ramme som kan danne grundlaget for studier af global politik. Denne ramme har navnet Global Polity Teorien. Her forstås global politik som sociale relationer mellem stater ud fra en geo-politisk grundforståelse. Forklaringskraften i denne teori er enorm i forhold til tidligere udviklinger og det skulle i sig selv gøre den et studie værd, for enhver som ønsker at arbejde professionelt med international politik. I Global Polity Teorien møder traditionen fra International Politik nyere udviklinger indenfor teorier om internationale relationer som de kommer til udtryk i teorier om det sociale forhold mellem stater som vi kender dem fra Den engelske Skole og Carl Schmitt. Der gennemgås teorier af Daniel H. Dudney, Wæver & Buzan,Stephen D. Krasner, Thomas J. Volgy og andre. Pointen ved at studere global politik er at i en verden hvor krige er sjældne, har andre globale politiske institutioner som suverænitet, diplomati og magtbalance relativt mere betydning i forståelsen af internationale relationer. Kurset giver en generel indføring i moderne studier af global politik og præsenterer de studerende for en forestilling om den nuværende verdensorden i henhold til disse teorikere understøttet af casestudier. Målet er at deltagere skal få evnen til at analysere internationale relationer i henhold til teori. Examen er på baggrund af en analyse af et selvvalgt emne indenfor området.

Første del af kurset fokuserer på at præsentere global polity teorien og de teoretiske forudsætninger og inspirationer. En basal pointe i teorien er at vi skal kunne forklare international politik i en verden hvor internationale relationer er præget af diplomati og spørgsmål vedrørende suverænitet i højere grad end gennem krig og magtbalance. Vi gennemgår diplomati, suverænitet, krig og magtbalance som udtryk for de basale sociale institutioner i det internationale samfund af stater. Med dens geo-politiske fokus og forståelse af institutioners betydning i global politik er global polity teorien fokuseret på at forklare hvordan de basale sociale institutioner bidrager til den nuværende verdensorden.

I den anden del af kurset laver vi en sammenfatning af teorien og begynder at kigge efter operationalisering af teorien så den kan bringes til anvendelse i studiet af konkrete forhold i global politik. Det vigtige er her hvordan vi arbejder os frem til en problemformulering og hvordan vi konkret organiserer studiet af global politik i henhold til den problemformulering. Det er alfa og omega for en god opgave at analysen er foretaget i relation til en klar og gennemsigtig problemformulering som afgrænser, fokuserer og styrer analysearbejdet og den færdige tekst.

Anden tredje del af kurset fokuserer på operationalisering af teorien og giver eksempler på hvordan vi kan studere forhold mellem stater og udviklinger i global politik ved hjælp af den fremlagte teori. Der tages tre temaer op. Først spørgsmålet om opadstigende magter og denne opstigens indflydelse på den globale politiske orden. Derefter stilles skarpt på forholdet mellem Kina og USA, det centrale forhold i global politik. Til sidst griber vi fat i konfliktløsning og statsopbygning som synes at være midlet til at opnå global stabilitet, det nye mantra blandt det internationale samfund af stater. 

Målbeskrivelser

Efter kurset skal de studerende kunne:

  • Analysere en geo-politisk emne
     
  • Vise forståelse for centrale aspekter i global politik, effekten af det politiske på internationale relationer og de muligheder og hindringer der består i staters samarbejde
     
  • Differentiere mellem de forskellige basale geo-politiske institutioner
     
  • Vise overblik over de internationale organisationer og institutioners indflydelse på global politik
     
  • Give en vurdering af en geo-politisk situation

Ole Wæver & Barry Buzan: Regions and Powers, 2003

Barnett and Duvall: Power and Global Governance, Cambridge University Press, N. Y., 2005

Thomas J. Volgy (ed.): Major powers and the quest for status in international politics, N.Y., 2011

Stephen. D. Krasner (ed.): Problematic Sovereignty, Columbia University Press, N.Y., 2001

Daniel H. Duedney: Bounding Power, Princeton University Press, 2007
Af forudsætninger forventes det at de studerende har kendskab til det 20 århundredes teorihistorie som det er fremlagt i kurset International Politik på grunduddannelsen og at de har lyst til at anvende teori i faktiske analyser af problemstillinger i global politik.
Tavleundervisning med case studier, hjemmeopgaver og gruppearbejde.
Kurset er rettet mod at give de studerende en analytiske evner i global politik som kan bringes til anvendelse i alle sammenhænge der kræver en selvstændig stillingtagen til globale politiske problemer, det være sig som ansat i internationale projekter og organizationer såvel som i Udenrigsministeriet og videnskabeligt funderede analyse enheder. Forståelse af global politik er derudover alment dannende for alle som interesserer sig for international relationer mellem stater.
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 79
  • Forberedelse
  • 168
  • Holdundervisning
  • 28
  • I alt
  • 275
Point
10 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Fri opgave
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
Kriterier for bedømmelse
  • Karakteren 12 gives for den fremragende præstation, dvs. hvor den studerende med ingen eller få og uvæsentlige mangler og på selvstændig og overbevisende måde er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet
     
  • Karakteren 7 gives for den gode præstation, dvs. hvor den studerende, om end med adskillige mangler, på sikker vis er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet
     
  • Karakteren 02 gives for den tilstrækkelige præstation, dvs. den minimalt acceptable præstation, hvor den studerende kun usikkert, mangelfuldt og/eller uselvstændigt er i stand til indfri målbeskrivelsen for udbuddet