ASTK12108U Polity Analyse

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Polity Analysis

Kursusindhold

Polity analyse er et værktøj til at analysere det politiske aspekt ved samfundet. I dette kursus præsenteres polity analysen som værktøj. Det er målet at man lærer at anvende polity analyse. Kurset falder i to dele. Den første del er en indføring i den politiske ordens teori. Den anden del giver eksempler på polity analyse. Der anvendes cases til at illustrere teoretiske pointer. I den anden halvdel af kurset fokuseres på individuelle opgaver hvor der specielt lægges vægt på problemformulering og udformning af polity analyse i henhold til individuelle case valg.

I den første del af kurset gives en indføring i den politiske ordens teori og der etableres en model til forståelse af den politiske form (stat, imperium, bystat, liga) som anvendes til at generere hypoteser indenfor statskundskaben. Denne model hedder Polity Krystallen. Den politiske form er en politys middel til at forbedre sit politiske vilkår. Til det formål har den politiske form en regering og en institutionel infrastruktur. Når det lykkedes for den politiske form at forbedre det politiske vilkår taler vi om politiske orden. Dette er den politiske ordens teori i en nøddeskal.

Feedback og fremskrivning af en konkret problemformulering er begge alfa og omega i godt analysearbejde. Efter den teoretiske indføring vender vi os mod spørgsmålet om hvordan vi beskriver og forklarer det politiske vilkår gennem analyse af en given polity. Her vælger de studerende en individuel case. I analysen af forskellige cases fokuserer vi på at stille skarpt på almene fænomener som eliteformation, politikker til tilvejebringelse af social sammenhængskraft, institutionaliseringen af politiske strukturer og offentlige kontrol stabiliserende faktorer i polity. Anden del af kurset er på den måde fokuseret på at lave individuelle problemformuleringer ud fra teorien og at operationalisere den politiske ordens teori for at muliggøre analyse. Mod slutningen af kurset fokuserer vi på at gennemføre polity analyse for at indøve analyse. Der er to gange feedback sessions hvor vi laver grupper og giver feedback på hinandens analyser.

Gennemgangsplan:

Intro

1. Gennemgang af kursusbeskrivelse og forventningsafstemning
Den første kursusgang gives en indgående indføring i kursets opbygning, forløb, opgaveskrivning og en præsentation af det perspektiv vi arbejder ud fra teoretisk. Vigtigt er her hvordan vi skelner mellem national og international politik og hvordan det nye paradigme for politiske videnskab spiller ind i polity analysens teori og praksis.

 

Første del Den Politiske Ordens Teori

2. Introduktion til Den politiske ordens Teori                                    

For at kunne beskæftige os med den politiske ordens teori må vi sætte den i perspektiv i forhold til politisk teori. For at sikre at vi har den samme forforståelse af teoriens præmisser og udgangspunkt vil jeg lave en lille start forelæsning hvor jeg gennemgår Platon, Augustin, Hobbes og Schmitt i et flow der giver et indtryk af den politiske ordens udviklingsbetingelser i henhold til norm distribution, geografisk konkretion, transaktionsøkonomi og politisk enhed. Der introduceres en skelnen mellem politisk form og politisk vilkår og der gives en kort tour de force gennemgang af den politiske forms teori under henvisning til Danmarks historie fra tidernes morgen til Glistrup.

 

3. Det politiske Vilkår                                                       
I denne forelæsning introduceres begrebet den politiske betingelse og der gives et førstehåndsindtryk af polity analysen. Den første case vi gennemgår er Syrien. Som forberedelse kan man gennemlæse polity analysen af Syrien i IP-Monopolet. Jeg lægger den op på Absalon.

Centrale begreber: Politisk form og Det politisk Vilkår.

Case: Det komplekse Syrien; Det syriske Kompleks.

 

4. Den politiske Forfatning                                                               
Den politiske forfatning
er et basalt begreb i den politiske ordens teori. Den politiske forfatning muliggør og faciliterer den konstitutionelle form og norm distributionen i samfundet. Forstår vi den politiske forfatning i et givent samfund forstår vi den politiske forms basale struktur. Vi tager skabelsen af det gamle Kina (Chin dynastiet) som case for at få en dybere forståelse af dynamikken i den politiske forfatning. Her er det spændende at se hvordan en effektiv politisk form hurtigt mangedobler sit territorium. Teoretisk set er den politiske forfatning at forstå gennem distinktion mellem interpolaritet, intrapolaritet og infrapolaritet, begreber som på den politiske betingelses niveau korresponderer med begreberne interstatslig, intrastatslig og infrastatslig konflikt på den politiske forms niveau. Ved at undersøge det gamle Kina for vi et første glimt af den politiske form ved at forstå stabiliteten i en afklaret mandat tolkning, som i det gamle Kina foregår i henhold til Det himmelske Mandat. For at opnå tilstrækkelig teoretisk dybde må vi forbi den tyske forfatningsteoretikker Carl Schmitt’s forståelse af Hobbes.

Primær litteratur: William Hooker: Carl Schmitt’s International Thought, Cambridge University Press, 2009, p. 59 - 61.

Sekundær litteratur: Daniel H. Duedney: Bounding Power – Republican Security Theory from the Polis to the Global Village, Princeton University Press, 2007, p. 91 – 113 + Francis Fukuyama: The Origin of Political Order, Profile Books LTD, London, 2011, p.110 – 150 & 290 – 317 Central concept: Political Constitution.   

Case: Det gamle Kina og Det himmelske Mandat.

 

Se hele gennemgangsplanen via fagets hjemmeside på Absalon.

Målbeskrivelser
Efter end kursusforløb skal de studerende være i stand til at foretage en polity analyse, herunder:

  • At stille en præcis problemformulering ved anvendelse af teori
     
  • At vise at de selv kan opdrive og indlemme relevant data som empirisk forlæg for polity analyse
     
  • At kunne i arbejde selvstændigt med en case og analysere den efter polity analysens forskrifter
     
  • At give en videnskabelig fremstilling af en politisk ordens problemer ved at redegøre for de valg som er foretaget i analysen
Carl Schmitt: Political Theology, University of Chicago Press, 2005
 
Carl Schmitt: The Concept of the Political, translation, introduction, and notes by George Schwab, University of Chicago Press, 2007
 
Samuel P. Huntington: Political Order in Changing Societies, Yale University Press, 1968
 
Ole Wæver: Concepts of Security, Copenhagen, 1997
 
Daniel H. Duedney: Bounding Power, Princeton University Press, 2007
 
Victor Ramraj: Emergency Powers and the Limits of Legality, 2008
 
Francis Fukuyama: The Origin of Political Order, London, 2011
Holdundervisning med forelæsninger.
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 79
  • Forberedelse
  • 168
  • Holdundervisning
  • 28
  • I alt
  • 275
Point
10 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Fri opgave
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
Kriterier for bedømmelse
  • Karakteren 12 gives for den fremragende præstation, dvs. hvor den studerende med ingen eller få og uvæsentlige mangler og på selvstændig og overbevisende måde er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet
     
  • Karakteren 7 gives for den gode præstation, dvs. hvor den studerende, om end med adskillige mangler, på sikker vis er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet
     
  • Karakteren 02 gives for den tilstrækkelige præstation, dvs. den minimalt acceptable præstation, hvor den studerende kun usikkert, mangelfuldt og/eller uselvstændigt er i stand til indfri målbeskrivelsen for udbuddet