ASOK05431U Sociologisk feltarbejde

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Sociological fieldwork

Uddannelse
KA Metodefag
Kursusindhold

På faget går vi i dybden med feltarbejde og etnografi som sociologisk metode. I både klassisk og nyere sociologi er feltarbejdet en afgørende kilde til viden om det sociale, og vi vil på kurset dykke ned i en række sociologiske studier, som anvender feltarbejde. Det sociologiske feltarbejde har et afgrænset fokus og forsøger at indfange det sociale igennem en sociologisk begrebsliggørelse, som ikke nødvendigvis forudsætter længerevarende tilstedeværelse og dybdegående forståelse af feltet. Fokus er i stedet på det umiddelbare møde, forskerens undren og forud afgrænsede interesser.  Der inddrages på kurset konkret metodelitteratur om feltarbejde, men hovedvægten i kurset ligger på, at de studerende selv skal oparbejde erfaring med det sociologiske feltarbejde via gennemførelsen af et mindre selvstændigt feltarbejde. 

Målbeskrivelser

Formålet med undervisningen er mere generelt, at den studerende videreudvikler sine metodefærdigheder og tilegner sig nye metoder i forhold til den sociologiske bacheloruddannelses metodeundervisning.
Samfundsvidenskabelige Metodefag omfatter således en præsentation af avancerede kvantitative og kvalitative metoder samt de pågældende metoders videnskabsteoretiske grundlag. De kvantitative metoder omfatter bl.a. metoder til analyse af latente variable, forløbsdata, herunder registerdata og metoder til vurdering af kvantitative skalaers validitet og reliabilitet. De kvalitative metoder omfatter bl.a. forskellige typer af observationsstudier samt analyse af tekst og kommunikation. Den komparative tilgang omfatter en sammenligning og kontekstualisering af såvel kvantitative samt kvalitative data i tid og rum. Fagkategorien omfatter endvidere en indføring i den videnskabelige evalueringsdiskussion.

Faget kræver grundlæggende forståelse til kvalitative metoder på niveau med en BA i sociologi.
Undervisningen vil tage udgangspunkt i korte oplæg og fælles diskussion af både pensum og de studerendes eget arbejde.
De tre kandidatfag:

-”Teori & analysestrategi: Arbejdet med teoretiske begreber i empirisk analyse”,
-”Avancerede metoder til kvalitative interviews og fokusgrupper” og
-”Sociologisk feltarbejde”,

er fælles koordineret med mulighed for eksamensintegration mellem ”Teori & analysestrategi: Arbejdet med teoretiske begreber i empirisk analyse” og ”Avancerede metoder til kvalitative interviews og fokusgrupper” eller ”Sociologisk feltarbejde”.

Konkret betyder dette, at den empiri der indsamles i et af de to metodefag kan anvendes i faget ”Teori & analysestrategi: Arbejdet med teoretiske begreber i empirisk analyse”.

Der vil endvidere blive holdt en fælles afsluttende mini-konference.

Empiri-indsamlingen på de to metodefag ”Avancerede metoder til kvalitative interviews og fokusgrupper” og ”Sociologisk feltarbejde” vil være koordineret i form af en fælles felt-ekskursion i uge 45 (der er søgt penge til at tage af sted, men selvom vi ikke får finansiering, er tanken, at alle indsamler empiri på samme tid og sted).

Alle tre fag afholdes i Forskningskollektivets lokaler.

Nærværende kursus fungerer også som liniefag for specialiseringsretningen: Metode.
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 123,5
  • Forberedelse
  • 123,5
  • Holdundervisning
  • 28
  • I alt
  • 275,0
Point
10 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Udarbejdelse af skriftlige opgaver, der bedømmes
med karakterer efter 7-trins-skalaen ved intern censur.

Omfang: Max 15 sider á 2400 tegn (inkl. mellemrum). Ved gruppebesvarelser tillægges 50 % á 2400 tegn pr. ekstra studerende.
Bemærk: Ved gruppebesvarelser skal den enkelte studerendes bidrag kunne konstateres.

For de studerende, der ønsker det, er det muligt at udarbejde en integreret eksamensopgave sammen med teorifaget ” Teorier og begreber i sociologisk kulturanalyse” http:/​/​kurser.ku.dk/​course/​ASOK05231U . Ved integreret eksamen forstås udarbejdelsen af én samlet opgave, hvor der udarbejdes en selvvalgt teoretisk problemstilling, som kombineres med besvarelsen af eksamensspørgsmålet i nærværende metodefag. Opgaven skal vise sammenhængen mellem valg af teori og analysestrategi på den ene side og valg af metode og empirisk design på den anden side.

Der gives to separate karakterer; en for teoridelen og en for metodedelen.

Samme mulighed for eksamensintegration gives i metodekurset; Avancerede metoder til kvalitative interviews og fokusgrupper - http:/​/​kurser.ku.dk/​course/​ASOK05430U
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
Eksamensperiode
Aflevering af eksamensopgaver: Kl. 12.00 i sekretariatet (16.1.26) Datoer er ikke fastlagt endnu (er klar i løbet af september måned)
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelsen