ASOK05247U Sociale bevægelser – teoretisk, metodisk og som aktuelt fænomen

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Social Movements – theoretical, methodological, and as a current phenomenon

Uddannelse
Sociologiske Teorifag
Kursusindhold

Lige siden Den franske Revolution i 1789 har sociale bevægelser – og dertil knyttet social uro og konflikt – indtaget en central position i forståelsen af det moderne samfunds tilblivelse og forandring. Nylige episoder som Det arabiske Forår, transnationale mobiliseringer som Occupy mod ’neo-liberalisme’, den europæiske højrestrømning mod EU og mod ikke-vestlig indvandring samt indeværende års krise i Ukraine har til fulde bekræftet de sociale bevægelsers fortsatte aktualitet. Også herhjemme hvor gaderne for få år siden genlød af omfattende protester mod velfærdsforringelser, offentligt ansattes vilkår, uddannelsesreformer, Ungdomshusrydning og global klimaforandring.

 

I forlængelse heraf fortæller studiet af sociale bevægelser os om, hvordan mennesker:

  • koordinerer og handler sammen som kollektiver
  • reagerer på skift og ændringer i deres omgivelser
  • dramatiserer og former fælles opfattelse af problemer og modstandere (’dem’) og af løsning og gruppetilhør (’os)
  • udfordrer og påvirker eksisterende politiske institutioner og procedurer samt magtforhold i bred forstand herunder dominerende kulturelle og symbolske systemer.

Med andre ord problematikker, der ligger tæt op ad sociologiens mest centrale spørgsmål som (a) forholdet mellem grundlæggende samfundsforhold og menneskelig adfærd, (b) konstruktionen og betydningen af kollektive identiteter og verdensopfattelser og (c) forandring men også konsolidering af sociale systemer og samfund.

 

Studiet af sociale bevægelser i den form, vi kender i dag, udviklede sig i høj grad som forsøg på at forstå 1960’ernes ungdomsoprør. Siden er der sket meget, både med bevægelserne som historisk fænomen og med studiet af dem.

Dette kursus vil:

  • introducere state-of-the-art teori på området, dvs. litteratur af internationalt førende forskere og deres behandling af ovenstående problematikker med dertil hørende teoretiske forklaringer, analysemodeller og metodologiske overvejelser
  • præsentere cases og empiri om aktuelle danske og internationale bevægelser i ’den nye verden’, dvs. i verden efter Murens Fald og Øst-Vest-konfliktens ophør omkring 1990
  • behandle aktuelle bevægelsesrelaterede tematikker som demokratisering, radikalisering, national/religiøs/etnisk mobilisering, lokal-globale relationer, betydningen af nye kommunikationsteknologier m.m.
  • inspirere til de studerendes (eventuelt) egne mindre undersøgelser af specifikke mobiliseringer herunder hvilke analytiske og konkrete metodiske værktøjer, der kan bruges.
Målbeskrivelser

Viden:

Det forventes, at den studerende på kurset tilegner sig basal viden om og kan redegøre for de i kursuslitteraturen beskrevne teoriapparater og metodiske tilgange og herunder udviser forståelse for sociale bevægelser som fænomen.

Færdigheder og kompetencer:

Det forventes videre, at den studerende på kurset bliver i stand til at anvende den ovenfor beskrevne viden (samt relevant litteratur efter eget valg) i en teoretisk diskussion og/eller på konkrete cases og empiri herunder at kunne:

  • formulere en præcis og afgrænset problemstilling med relevans for kursets overordnede problematik
  • besvare den præciserede problemstilling med en velstruktureret gennemgang, der involverer faglig relevant analyse og begrundet argumentation og vurderinger, og som leder frem til en klar konklusion.

Et online-kompendium vil foreligge på Absalon.

De enkelte kursusgange indledes med forelæsning og oplæg fra underviseren, men kurset som helhed vil løbende supplere med øvelser af varierende art og omfang. I de enkelte øvelser vil vi træne og praktisere udvalgte elementer af den viden og kunnen (færdigheder), som den studerende, jf. målbeskrivelsen, skal tilegne sig i kursusforløbet.
Udover sociologistuderende henvender kurset sig også til studerende fra især statskundskab, historie, internationale studier og journalistiske linjer.
Det forventes at kursusdeltagere medbringer egen pc med henblik på praktiske øvelser.

Kurset fungerer også som liniefag for specialiseringsretningen: Politisk sociologi

SAMF IT har oprettet en side for installering af programmer på egne computere: http:/​​​​/​​​​samf-it.ku.dk/​​​​stud/​​​​programmer
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 123,5
  • Forberedelse
  • 123,5
  • Holdundervisning
  • 28
  • I alt
  • 275,0
Point
10 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Omfang: Max 15 sider á 2400 tegn (inkl. mellemrum). Ved gruppebesvarelser tillægges 50 % á 2400 tegn pr. ekstra studerende.
Bemærk: Ved gruppebesvarelser skal den enkelte studerendes bidrag kunne konstateres.
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
Eksamensperiode
Aflevering af eksamensopgaver: Kl. 12.00 i sekretariatet (16.1.34) Afleveringsdatoer vil være tilgængelige på Absalon.
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelsen