NIDB10004U Idrætspraksis og teori 3 (PT-3)

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Sport Practice and Theory 3 (PT-3)

Uddannelse
Bacheloruddannelsen i idræt
Kursusindhold
Følgende studieelementer indgår i modulet:
Springgymnastik, Motorisk Indlæring og Svømningens Stilarter

Springgymnastik
Springgymnastik med særligt fokus på metodik, teknikanalyse og feedback. Der arbejdes med fordybelse i udvalgte spring, bevægelsesmæssige sammenhænge på tværs af øvelsesstoffet, modtagning i både kendte og nye øvelser samt risikomomenter ved opstillinger og øvelser.

Motorisk Indlæring
Primært er det motorisk indlæring, der vil blive fokuseret på, men aspekter af kognitiv indlæring vil også indgå (bemærk, at generel læringsteori er placeret i Idrætspraksis og teori 4). I undervisningen arbejdes med den praktiske indgang til motorisk indlæring og relaterede problemstillinger. Det er hensigten, at den studerende får egen-erfaringer, som der arbejdes med og kan koble disse til teorien. Den studerende skal således kunne analysere og anvende forskellige træningstrategier, forskellige indlæringsformer samt anvende forskellige former for feedback i forhold til indlæring af idrætslige færdigheder. I undervisningen arbejdes der med flere idrætsgrene og bevægelsesformer, og formålet er at udvikle evnen til at koble motoriske indlæringsteorier og den praktiske idræt i arbejdet med udvikling af færdigheder indenfor de enkelte idrætsgrene.

Svømningens stilarter
Der arbejdes med de 4 klassiske stilarter, butterfly, rygcrawo, brystsvømning og crawl samt spring fra vippe. Gennem videoanalyse af stilarterne udvikles forståelse for svømmeteknik. Desuden udvikles færdigheder i at planlægge et teknisk træningsforløb samt at kunne reflektere over eget og andres udbytte af forløbet.
Målbeskrivelser

SPRINGGYMNASTIK
Viden:
 På baggrund af litteraturen kunne beskrive, analysere og diskutere en øvelse teknisk, biomekanisk og metodisk med henblik på at stimulere bevægelseslæring.

Kompetencer: 
Kunne vurdere, udvælge og forholde sig kritisk til tilgængelige metodikker i springgymnastik samt udarbejde og begrunde egne metodikker målrettet en given målgruppe.

Kunne give relevant og konstruktiv feedback på baggrund af øvelsesanalyse og udøverens niveau.

Kunne bedømme og forudsige relevante problemstillinger i forbindelse med metodik og sikkerhed.

Kunne analysere sig frem til en hensigtsmæssig modtagning i en given øvelse og kunne udføre modtagningen efter hensigten.

Færdigheder: 
Kunne udføre de praktiske færdigheder velkontrolleret og teknisk korrekt.


MOTORISK INDLÆRING

VIDEN:
Gennem arbejdet med de praktiske øvelser skal den studerende tilegne sig viden om hukommelse, træningsstrategier, indlæring, indlæringsformer og feedback i et neurobiologisk og adfærdspsykologisk perspektiv.

Færdigheder:
Den studerende skal forevise forskellge udvalgte praktiske færdigheder som i sin form relaterer sig til det teoretiske pensum.

Kompetencer:
Den studerende skal opnå kompetencer således at denne kan analysere, fortolke og diskutere indlæring af motoriske færdigheder ud fra et neurobiologiske-/​adfærds-psykologisk perspektiv i kombination med den praktiske viden. Den studerende skal dermed kunne udvælge strategier og drage konklusioner for, hvordan man kan sammensætte et træningsforløb af en udvalgt bevægelse med henblik på at optimere indlæringen.

SVØMNINGENS STILARTER

Viden:
 Gennem vidoeanalyse af stilarterne kombineret med relevant litteratur skal den studerende opnå viden om svømmeteknik og dennes udvikling. Herunder arbejdes med såvel en naturvidenskabelig som humanistisk-samfundsvidenskabelig tilgang til læring i svømning.

Færdigheder: Den studerende skal udvikle kvaliteten af praktisk færdighed i svømningens stilarter på baggrund af systematisk analyse samt begrundet vejledning i studiegruppen. Desuden skal der vises udvalgte spring med høj forevisningsværdi. 

Kompetencer: Den studerende vil opnå kompetencer i at analysere en konkret praksis. Desuden lægges vægt på at opbygge kompetencer ifht kropslig og verbal formidling i feedback/vejlednings situationen.
Litteratur oplyses før kursusstart på Absalon.
Kun for egne studerende optaget på bacheloruddannelsen i idræt.
Springgymnastik: Deltagelse i "Redsabsgymnatik" på "idrætspraksis og teori 2" eller tilsvarende.
Praktiske og teoretiske oplæg fra undervisere, gruppearbejder og praktiske/teoretiske fremlæggelser fra studerende.
Obligatorisk kursus på bacheloruddannelsen i Idræt
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 1
  • Forberedelse
  • 135
  • Forelæsninger
  • 7
  • Praktiske øvelser
  • 63
  • I alt
  • 206
Point
7,5 ECTS
Prøveform
Løbende bedømmelse
Praktisk mundtlig prøve
Ét af de tre studieelementer udtrækkes til en praktisk-teoretisk eksamen.
Eksaminationen indeholder en praktisk del og en mundtlig del. Den praktiske del fokuserer på det udtrukne studieelement og i den mundtlig del kan der yderligere perspektiveres til de to andre studieelementer.
Der gives en samlet eksamenskarakter for den praktiske del og den mundtlige del.
I de to studieelementer, der ikke udtrækkes, er der løbende evaluering.

Der gives en separat karakter efter 7-trinsskalaen i hvert af de tre studieelementer, og på baggrund af disse udregnes der en gennemsnitskarakter for modulet.
Karaktererne i de enkelte studieelementer fremgår af et bilag, der automatisk vil blive udsendt, når kurserne Idrætspraksis og teori 1-6 er bestået.

Desuden gælder et krav om registreret aktiv deltagelse i mindst 80 procent af al undervisning ved hver enkelt selvstændigt evalueret del af fagelementet. Ved aktiv deltagelse forstås: at den studerende indgår i undervisningen ved aktiv handling. Dvs. ved at udføre bevægelser og/eller øvrig deltagelse i den undervisning som foregår, for eksempel ved at undervise, diskutere, analysere, give feed back, coache etc. Hvis kravet om aktiv deltagelse ikke er opfyldt, gives bedømmelsen -3 uanset bedømmelsen af andre delkrav.
Hjælpemidler
Uden hjælpemidler
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
Reeksamen
Som ordinær eksamen. Delelementer, der er godkendte og gyldige fra den ordinære eksamen gentages ikke, men indgår som beståede dele i reeksamen.
Kriterier for bedømmelse
Kriteriebeskrivelse for karakteren 12:

Springgymnastik:
Karakteren 12 gives når:
  • Den studerende behersker springene sikkert og velkontrolleret sådan at den valgte bevægelsesløsning – uanset sværhedsgraden – er teknisk korrekt og fremstår ”ubesværet” med en optimal rytme og et tydeligt bevægelsesflow.
  • Den studerende både bevidst og intuitivt kan anvende de generelle modtagningsprincipper med stor sikkerhed i praksis og kan udvælge og begrunde en hensigtsmæssig modtagning i nye øvelser og er i stand til i god tid at forudse – og gribe ind overfor – afvigelser fra det forventede.
  • Den studerende kan vurdere, udvælge og forholde sig kritisk til tilgængelige metodikker i springgymnastik samt udarbejde og begrunde egne metodikker målrettet en given målgruppe.
  • Den studerende kan perspektivere teknisk og biomekanisk til andre spring og springtyper. Kan bedømme og forudsige relevante problemstillinger i forbindelse med metodik og sikkerhed.
  • Den studerende i forbindelse med konkret fejlfinding kan vurdere og graduere de enkelte fejls betydning for springenes udførelse. Kan give relevant og konstruktiv feedback på baggrund af øvelsesanalyse og udøverens niveau.
  • Den studerende forholder sig diskuterende og perspektiverende til den anvendte litteratur.
Motorisk Indlæring:
Karakteren 12 gives når:
  • Den studerende har kendskab til indlæring og hukommelse.
  • Den studerende kan analysere, fortolke og diskutere neurobiologiske-/​adfærds-psykologiske processer for dermed at kunne udvælge strategier og drage konklusioner for, hvordan man kan opsætte et træningsforløb af en udvalgt bevægelse med henblik på at optimere indlæringen.
Svømningens stilarter:
Karakteren 12 gives når den studerende:
  • demonstrerer overbevisende sikkerhed i udførelsen af de 4 stilarter ved gennemførelse af 100m medley inklusiv vendinger. Svømningen skal være rytmisk, funktionel og effektiv med høj forevisningsværdi af hver stilarts særlige karakteristika.
  • viser de udvalgte spring med høj forevisningsværdi.
  • på sikker vis designer, begrunder, afprøver og evaluerer tekniktræning med baggrund i alsidig viden, flervinklet billedanalyse og i relation til personligt mål.
  • demonstrerer alsidig færdighed i at vurdere og vejlede såvel generelle tværgående som specifikke elementer af svømningens stilarter i egen såvel som gruppens studieproces.
  • demonstrerer evne til at sætte personligt mål for studieudbytte, forholder sig til normer for studiesamarbejde og vurderer effekt af anvendte feedbackmetoder i gruppeprocessen.