LFKM10381U Risikoanalyse af fødevarebårne kontaminanter
Risk Analysis in Microbial and Chemical Food Safety
Master i Fødevarekvalitet og -sikkerhed
Kurset vil give en tværfaglig tilgang til risikoanalyse indenfor
fødevaresikkerhed. Risikoanalyse er et internationalt anerkendt
koncept og et centralt beslutningsværktøj for risikohåndtører, fx
myndigheder og producenter, til vurdering af fødevaresikkerhed og
fastlæggelse af principper for fremtidens forbrugerbeskyttelse.
Risikoanalysen består af tre komponenter: Risikovurdering,
risikohåndtering og risikokommunikation. Risikovurderingen er den
videnskabelige, strukturerede og systematiske proces, der har til
formål at analysere de potentielle sundhedsskadelige effekter og
konsekvenser af kemiske stoffer eller mikroorganismer i fødevarer.
Fokus i undervisningen vil lægges på risikovurdering, men
risikohåndtering og beslutningstagning, herunder økonomiske
overvejelser, samt risikokommunikation, risikoopfattelse og accept
blandt forskellige interessenter vil også blive præsenteret og
diskuteret. De studerende vil vælge to case studier (fx Listeria i
røget laks eller bly i fisk), på hvilke de vil udføre en (simple)
risikovurdering, herunder identificere de nødvendige data. På
grundlag af risikovurderingen, vil de blive bedt om at fremlægge
forslag til forebyggelse og bekæmpelse af strategier, herunder
drøftelse af andre faktorer, som fx risikoopfattelse, etiske og
økonomiske spørgsmål, som skal indgå i beslutningsprocessen.
Endelig vil metoder til kommunikation af resultater og konsekvenser
blive drøftet.
Målet med kurset er at gøre deltagerne fortrolige med
principperne for overvågning og risikoanalyse af fødevarebårne
sygdomme og give dem redskaber til at identificere, analysere og
håndtere aktuelle nationale og internationale problemstillinger i
relation til fødevaresikkerhed.
Viden
Den studerende vil efter dette kursus kunne:
•redegøre for de internationale principper for kemisk og
mikrobiologisk risikoanalyse dvs. risikovurdering, risikohåndtering
og risikokommunikation.
•redegøre for hvordan risikoanalysen udføres i praksis.
•have kendskab til principperne for overvågning og kontrol af
forekomsten af kemiske stoffer og mikroorganismer i hele
fødevareproduktionskæden
•vide hvordan overvågningsdata anvendes i risikovurdering.
Færdigheder
Kandidater vil efter dette kursus kunne anvende de tillærte
redskaber og metoder til at
•Identificere potentielle fødevarerisici
•Analysere relevante data (fx overvågningsdata fra dyr, fødevarer
og mennesker) med henblik på risikovurdering.
•Deltage aktivt i vurdering og håndtering af mikrobiologiske
fødevarebårne risici
•Kommunikere resultaterne af mikrobiologiske og epidemiologiske
analyser samt risikoanalyser til forskellige grupper, herunder
myndigheder, erhverv og forbrugere.
Kompetencer
Kandidater vil efter dette kursus kunne
•reagere på aktuelle fødevaresikkerhedsmæssige problemstillinger i
og udenfor Danmark, herunder
•foreslå yderligere undersøgelser eller iværksættelse af tiltag med
henblik på at sikre effektiv, forebyggelse og kontrol samt
•diskutere resultaterne i relevante fora.
Undervisningsmaterialet består af et udleveret kompendie (pensum) samt PowerPoint-præsentationer. De studerende vil desuden få en et-årig licens til risikoanalyse programmet @Risk.
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 1
- Forberedelse
- 60
- Forelæsninger
- 35
- Praktiske øvelser
- 20
- Projektarbejde
- 117
- Teoretiske øvelser
- 10
- Vejledning
- 4
- I alt
- 247
- Point
- 9 ECTS
- Prøveform
- Mundtlig prøve, 30 min.---
- Krav til indstilling til eksamen
Aflevering af projektrapport.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ekstern censur
- Reeksamen
Som den ordinære eksamen.
Hvis den studerende ikke har afleveret projektrapporten, skal den afleveres senest to uger inden reeksamen. Rapporten skal godkendes inden reeksamen.
Kriterier for bedømmelse
Karakteren 12 gives til studerende, der udfylder samtlilge elementer i målbeskrivelsen (se nedenfor)
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- LFKM10381U
- Point
- 9 ECTS
- Niveau
- Master
- Varighed
- Tre måneder.
- Placering
- Sommer
Kurset afvikles næste gang februar - april 2017. Kurset består af forelæsninger samt teoretiske og praktiske øvelser
- Skemagruppe
- Skemalagt undervisningen foregår på et antal (forventeligt 3) faglige samlinger af 2-3 dages varighed på Frederiksberg Campus.
- Kursuskapacitet
- 30
- Efter- og videreuddannelse
- Pris
Deltagerbetaling udgør kr 16.250 (2015-priser, ret til ændringer forbeholdes)
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institut
- Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi
Kursusansvarlige
- Jesper Lassen (4-6c6e6375426b687471306d7730666d)
Administrativ kursusansvarlig.