LFKM10381U Risikoanalyse af fødevarebårne kontaminanter
Risk Analysis in Microbial and Chemical Food Safety
Kurset vil give en tværfaglig tilgang til risikoanalyse indenfor
fødevaresikkerhed. Risikoanalyse er et internationalt anerkendt
koncept og et centralt beslutningsværktøj for risikohåndtører, fx
myndigheder og producenter, til vurdering af fødevaresikkerhed og
fastlæggelse af principper for fremtidens forbrugerbeskyttelse.
Risikoanalysen består af tre komponenter: Risikovurdering,
risikohåndtering og risikokommunikation. Risikovurderingen er den
videnskabelige, strukturerede og systematiske proces, der har til
formål at analysere de potentielle sundhedsskadelige effekter og
konsekvenser af kemiske stoffer eller mikroorganismer i fødevarer.
Fokus i undervisningen vil lægges på risikovurdering, men
risikohåndtering og beslutningstagning, herunder økonomiske
overvejelser, samt risikokommunikation, risikoopfattelse og accept
blandt forskellige interessenter vil også blive præsenteret og
diskuteret. De studerende vil vælge to case studier (fx Listeria i
røget laks eller bly i fisk), på hvilke de vil udføre en (simple)
risikovurdering, herunder identificere de nødvendige data. På
grundlag af risikovurderingen, vil de blive bedt om at fremlægge
forslag til forebyggelse og bekæmpelse af strategier, herunder
drøftelse af andre faktorer, som fx risikoopfattelse, etiske og
økonomiske spørgsmål, som skal indgå i beslutningsprocessen.
Endelig vil metoder til kommunikation af resultater og konsekvenser
blive drøftet.
Målet med modulet er at gøre deltagerne fortrolige med
principperne for overvågning og risikoanalyse af fødevarebårne
sygdomme og give dem redskaber til at identificere, analysere og
håndtere aktuelle nationale og internationale problemstillinger i
relation til fødevaresikkerhed.
Viden
Den studerende vil efter dette modul kunne:
•redegøre for de internationale principper for kemisk og
mikrobiologisk risikoanalyse dvs. risikovurdering, risikohåndtering
og risikokommunikation.
•redegøre for hvordan risikoanalysen udføres i praksis.
•have kendskab til principperne for overvågning og kontrol af
forekomsten af kemiske stoffer og mikroorganismer i hele
fødevareproduktionskæden
•vide hvordan overvågningsdata anvendes i risikovurdering.
Færdigheder
Kandidater vil efter dette modul kunne anvende de tillærte
redskaber og metoder til at
•Identificere potentielle fødevarerisici
•Analysere relevante data (fx overvågningsdata fra dyr, fødevarer
og mennesker) med henblik på risikovurdering.
•Deltage aktivt i vurdering og håndtering af mikrobiologiske
fødevarebårne risici
•Kommunikere resultaterne af mikrobiologiske og epidemiologiske
analyser samt risikoanalyser til forskellige grupper, herunder
myndigheder, erhverv og forbrugere.
Kompetencer
Kandidater vil efter dette modul kunne
•reagere på aktuelle fødevaresikkerhedsmæssige problemstillinger i
og udenfor Danmark, herunder
•foreslå yderligere undersøgelser eller iværksættelse af tiltag med
henblik på at sikre effektiv, forebyggelse og kontrol samt
•diskutere resultaterne i relevante fora.
Liste over udvalgt relevant litteratur, herunder pensumstof, vil være tilgængelig via Absalon. Dette indbefatter artikler, udleveret kompendie, PowerPoint-præsentationer og lign. De studerende vil desuden få en et-årig licens til risikoanalyse programmet @Risk.
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 1
- Forberedelse
- 60
- Forelæsninger
- 35
- Praktiske øvelser
- 20
- Projektarbejde
- 117
- Teoretiske øvelser
- 10
- Vejledning
- 4
- I alt
- 247
- Point
- 9 ECTS
- Prøveform
- Mundtlig prøve, 30 min.---
- Krav til indstilling til eksamen
- Aflevering af projektrapport.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ekstern censur
- Reeksamen
- Som den ordinære eksamen
Kriterier for bedømmelse
Karakteren 12 gives til studerende, der udfylder samtlilge elementer i målbeskrivelsen (se nedenfor)
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- LFKM10381U
- Point
- 9 ECTS
- Niveau
- Master
- Varighed
- Tre måneder.
- Placering
- Sommer
Kurset afvikles næste gang 1. februar – 30. april 2015. Kurset består af forelæsninger samt teoretiske og praktiske øvelser
- Skemagruppe
- Skemalagt undervisningen foregår på et antal (forventeligt 3) faglige samlinger af 2-3 dages varighed på Frederiksberg Campus.
- Kursuskapacitet
- 30
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institut
- Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi
Kursusansvarlige
- Jesper Lassen (4-70726779466f6c787534717b346a71)
Administrativ kursusansvarlig.