ASTK12150U Krop og politik - mellem det kollektive og det individuelle (AFLYST)

Årgang 2013/2014
Engelsk titel

Body and Politics - Between the Collective and the Individual

Uddannelse
Samfundsvidenskabeligt udbud
Kursusindhold
Kurset vil omfatte ikke blot et sociologisk indblik i forholdet mellem krop og samfund men også muligheden for at studere kropspolitiske problemstillinger angående grænsefladen mellem det kollektive og det individuelle. Kurset vil starte ud med en indledning til kropssociologi og herunder forskellige epistemologiske antagelser om kroppen med den hensigt at skabe et fundament for selve diskussionsoplæggene i løbet af kurset. Ved at introducere til hvorledes kroppen praktisk talt er fraværende i de klassiske sociologiske teorier for dernæst at blive et vigtigt omdrejningspunkt i senere samfundsvidenskabelige teorier, vil kurset byde ind med en teoretisk ramme som diskuterer forholdet mellem krop og samfund. Mere nøjagtigt vil kurset drejes ind på hvorledes kroppen kan anses for værende en essentiel ”genstand” i store dele af velfærdspolitikken. Her vil der blive lagt op til at diskutere hvorledes kroppen kan anses for værende ikke blot individets men også en offentlig instans. Ved at kigge på politik som værende et forsøg på regulering og styring af kropslig praksis vil samfundsmæssige aktuelle emner være udgangspunktet for en diskussion som omhandler kroppen mellem det kollektive og individuelle.  Her vil fokus rettes mod kroppen i forskellige kontekster i form af inddragelsen af forskellige empiriske eksempler:

  • Kvindekroppen og politik (herunder eksempelvis problematikken omkring etableringen af en fødsels- og amme-politik i velfærdsstaten)
      
  • Den homoseksuelle krop og politik (herunder problematikken omkring homoseksualitet og ægteskabs- og familiepolitik)
     
  • Den sunde krop og politik (og herunder eksemplificeringen af de mange reguleringer af sundhedsskadelige praksisser både gennem tiden men også senere tiltag såsom den omfattende rygepolitik)
     
  • Den prostituerede krop
     
  • Den aldrende og døende krop (herunder problematikken omkring aktiv dødshjælp)

Andre eksempler på kropspolitiske tiltage som måtte blive taget op af de studerende vil selvfølgelig også inddrages.
De empiriske eksemplificeringer vil betragtes som belysninger af hvorledes kroppen spiller en afgørende rolle i udformningen af politiske tiltag i velfærdstaten.
Målbeskrivelser
Målsætningen med kurset er at sætte den studerende i stand til efter endt undervisning at kunne redegøre for sociologiske problemstillinger omkring kroppen i politik. At kunne præsentere hovedstrømninger indenfor kropssociologi. At kunne reflektere over aktuelle problemstillinger omkring kroppen i politik. At kunne diskutere hvad en problematisering af forholdet mellem krop og politik kan bidrage med i forhold til aktuelle problemstillinger i samfundet.

Kompetencebeskrivelse
Kurset vil styrke de studerendes kompetence i at forstå problemer i grænsefladen mellem kroppen som værende personlig/offentlig. Kurset vil befordre de studerendes forståelse af kroppen i politik og være relevant for senere beskæftigelse med f.eks. sundheds, integrations eller køns- politik.

Foreløbige/mest centrale litteratur

Berthelot, J. M. (1995). ” The Body as a Discursive Operator: Or the Aporias of a Sociology of the Body” in Body and Society, vol.1., no.1, pp. 13-23.

Butler, J. (1993): Bodies that Matter: On the Discursive Limits of ”Sex”, New York, Routledge

Conrad, P. (1992), ”Medicalization and Social Control” in Annual Review of Sociology, vol. 18: 209-232.

Crawford, R. (1980) ”Healthism and the Medicalization of Everyday Life” in Int. J. Health Serv.(10)3: 365-388.

Crossley, N. (1995) ”Body Techniques, Agency and Intercorporeality: On Goffman’s Relations in Public”. In Sociology, vol. 29, no. 1, pp. 133-149.

Crossley, N. (1996) ”Body-Subject/​Body-Power: Agency, Inscription and Control in Foucault and Merleau-Ponty” in Body and Society, vol. 2, no. 2., pp. 99-116.

Featherstone, M. et al. (1991): The Body: Social Process and Cultural Theory, Sage Publications Ltd.

Foucault, M. (1979): Discipline and Punish: The Birth of the Prison, Harmondsworth, Penguin.

Foucault, M. (1980): ”Body/Power” in Gordon, C. (ed), Michel Foucault: Power/Knowledge, Brighton, Harvester.

Foucault, M. (2000): ”The Politics of Health in the Eighteenth Century”: Foucault, Power. Essential Works of Foucault, Volume 3, New York, New Press.

Shevory, T. (2000): Body/Politics: Studies in Reproduction, Production and (Re)Construction, Praeger Publishers

Shilling, C. (1993): The Body and Social Theory. Sage Publications Ltd.

Shilling, C (2008): ”Changing Bodies. Habit, Crisis and Creativity.  Sage Publications Ltd.

Tambornino, J. (1999)”Locating the Body: Corporeality and Politics in Hannah Arendt”, in Journal of Political Philosophy, Volume 7, Issue 2: 172-198.

Turner, B. (2008): The Body and Society: Explorations in Social Theory, Sage Publications Ltd.

Vigarello, G. ”The Life of the Body in Discipline and Punish”, in Sociology of Sport Journal, 12(2): 158-163.

 

Uddybende pensum samt forslag til baggrundslæsning vil foreligge ved undervisningsstart.
Bachelor niveau i samfundsfaglig uddannelse samt interesse for 1) sociologi og kropspolitiske problemstillinger og/eller 2) kroppen i det offentlige rum.
Kurset vil bestå af en kombination af forelæsninger omkring kropssociologi og kollektive diskussioner omkring kroppen i politik. Kurset ligger op til at diskutere hvorledes kroppen kan opfattes som værende ven eller/og fjende af staten. Med udgangspunkt i aktuelle og tidligere politiske tiltag er formålet at diskutere kroppens rolle samt vilkår i politiske tiltag. Med forankring i sociologiske teorier om kroppen i samfundet, vil de studerende inviteres til at reflektere over samt diskutere hvorledes kroppen kan blive til en politisk instans. Der vil blive lagt stor vægt på aktiv deltagelse, da kursets hensigt er at skabe en konstant dialog mellem underviseren og de studerende og endvidere opfordrer de studerende til at holde oplæg med udvalgte opponenter. Kurset afsluttes endvidere i form af en mundtlig synopsiseksamen.
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 79
  • Forberedelse
  • 168
  • Holdundervisning
  • 28
  • I alt
  • 275
Point
10 ECTS
Prøveform
Mundtlig prøve
Synopsiseksamen
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
Kriterier for bedømmelse
  • Karakteren 12 gives for den fremragende præstation, dvs. hvor den studerende med ingen eller få og uvæsentlige mangler og på selvstændig og overbevisende måde er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet
     
  • Karakteren 7 gives for den gode præstation, dvs. hvor den studerende, om end med adskillige mangler, på sikker vis er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet
     
  • Karakteren 02 gives for den tilstrækkelige præstation, dvs. den minimalt acceptable præstation, hvor den studerende kun usikkert, mangelfuldt og/eller uselvstændigt er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet