TTEADOVBAU Aflyst Valgfag: Dogmatik med Økumenisk Teologi: Kirken i verden: Mellem kerneopgaver og offentlighedsteologi

Årgang 2022/2023
Engelsk titel

Dogmatics with Ecumenical Theology: Church in the Commons: Public Theology and the Core Tasks of the Church

Uddannelse

Teologi

Bachelorstuderende tilmeldes: TTEADOVBAU

Kandidat- og fleksibel masterstuderende tilmeldes: TTEAVFDO6U

 

Kurset er planlagt med henblik på fysisk fremmøde, men kan desuden tilgås som livestreaming af tilmeldte deltagere.

Kursusindhold

Teologihistorien kan fortælle, at ideen om en særskilt ”ekklesiologi” er et forholdsvis sent fænomen, der først gøres til et dogmatisk tema i løbet af 1500-tallet. Førhen var kirken en selvfølgelig del af kristologien og pneumatologien, fordi kirken ses som Kristi krop og Ånden som dens stadige igangsætter og fornyer. Man fokuserede ikke på kirken som institution, men på dens kerneopgaver: dåb, nadver, gudstjeneste, forkyndelse, undervisning osv. De sidste 200 år har kirken har derimod gjort sig selv til tema, dels fordi konfessionelle spændinger har presset sig på, dels fordi kirken med sekulariseringen ikke længere er en selvfølgelig del af samfundet. 

 

Kurset vil give en kortere indføring i de ekklesiologiske grundmodeller, som har udmøntet sig historisk, og vil diskutere disse i forhold Pete Wards forslag om en ”flydende kirke”, a liquid chruch. Herefter vil vi koncentrere os om de forskellige ideer om en public theology, som gør sig gældende i dansk og international teologi. Vi vil særligt se på forskellen mellem offentlighedsteologier, der (1) tager udgangspunkt i kirken som en særskilt institution, (2) søger koalitioner med andre kulturelle og sociale bevægelser, og (3) søger at oparbejde en teologi for fælles erfaringer i personlige og offentlige livsrum.

 

Kurset vil blive tilrettelagt som et forløb i 9 x 3 timer, opdelt i to omgange, så der er tid til opgaveskrivning og individuel vejledning ind imellem. Den studerende kan skrive enten om ekklesiologiske grundspørgsmål eller om konkrete emner som fx kultur/medier, politik/økonomi eller natur/klimakrise. Tænk gerne på forhånd herover (det er lysten, der skal styre værket).

Målbeskrivelser

Det tilstræbes, at den studerende opnår følgende kvalifikationer:

 

Se studieordningen for hhv. BA-valgfag eller KA-valgfag i Studieordningen. Fagmålene afhænger af, hvor du er på studiet.

Studerende under Åbent Universitet vælger selv niveau.

 

Litteratur:

Anna Marie Aaagard, ”Kirken i tiden”. I Fragmenter af et spejl, red. Niels Henrik Gregersen, 1997/2003/2014, s. 250-293.

 

Jonas Adelin Jørgensen, Birgitte Larsen og Ulrik Birk Nissen, Dansk Offentlighedsteologi. En introduktion, Eksistensen 2022 (købes af den studerende).

Sebastian Kim and Katie Day, A Companion to Public Theology (Brill’s Companion to Modern Theology, vol 1), Brill 2017 (vil blive indkøbt til biblioteket, idet kapitler læses herfra)

Pete Ward, Liquid Church, Baker 2001/2013 (købes af den studerende)

Se studieordningen
Holdundervisning med selvstændig forberedelse og aktiv deltagelse.
  • Kategori
  • Timer
  • Holdundervisning
  • 28
  • Forberedelse (anslået)
  • 122
  • Eksamensforberedelse
  • 150
  • Eksamen
  • 120
  • I alt
  • 420
Mundtlig
Individuel
Løbende feedback i undervisningsforløbet
Feedback ved afsluttende eksamen (ud over karakteren)
Point
15 ECTS
Prøveform
Andet
Eksamensperiode

Vintereksamen

Bachelor- og studerende under Åbent Universitet – se bachelorstudieordningen

Kandidat- og masterstuderende – se kandidatstudieordningen

Merit- og tilvalgsstuderende – se den relevante studieordning

 

Link til studieordningerne – klik her