SVEB10408U Besætnings- og folkesundhed
Herd Health and Public Health
Bacheloruddannelsen i veterinærmedicin - obligatorisk for adgang til kandidatuddannelsen i veterinærmedicin.
Kurset indeholder fire overordnede emneområder:
• Kædebetragtninger vedrørende miljø- og fødevaresikkerhedsaspekter
i relation til husdyrproduktion og folkesundhed herunder
risikoanalyse, kvalitetsstyring, antibiotika resistens,
globalisering, stald-, foder- og vand- hygiejne samt
affaldshåndtering (1,5 ECTS)
• Produktions- og sundhedsstyring herunder basal besætningsanalyse,
- rådgivning samt økonomi med særlig fokus på kvæg, fjerkræ og
i mindre grad pelsdyr (2.0 ECTS)
• Besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi,
patogenese, diagnostik, -terapi, profylakse og hygiejniske aspekter
i relation til grise (2.0 ECTS)
• Besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi,
-patogenese, -diagnose, -terapi, – profylakse og miljøforhold i
relation til fisk (2.0 ECTS)
Kursets formål er at give de studerende basale forudsætninger for at varetage funktionen som besætnings- og embedsdyrlæge, som senere trænes i praktiske kurser på kandidatuddannelsen i veterinærmedicin. Basal produktions- og sundhedsstyring dækkes for produktionsdyrsarterne kvæg, grise, fisk, fjerkræ og pelsdyr. Teoretiske besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi, -patogenese, -diagnose, -terapi og -profylakse vil blive dækket indenfor grise og fisk.
Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:
Viden:
- Beskrive de vigtigste metoder til og principper for sundhedsstyring hos kvæg, gris, fisk, fjerkræ, og pelsdyr
- Beskrive relevant lovgivning og de vigtigste miljø- og fødevaresikkerhedsaspekter i relation til husdyrproduktion og folkesundhed.
- Redegøre for de vigtigste enzootiske og eksotiske sygdomme hos grise og fisk
Færdigheder:
- Anvende simple metoder til analyse af besætningers produktion og sundhed
- Tolke simple analyser af besætningsdata
- Vurdere problemstillinger indenfor sygdomsætiologi, -patogenese, -diagnose, -terapi og –profylakse hos grise og fisk.
Kompetencer:
- Forholde sig til sundhed, velfærd og produktionsøkonomi i husdyrbesætninger
- Forholde sig til dyrlægens rolle som embedsmand indenfor fødevaresikkerhed, miljøhygiejne dyrevelfærd og folkesundhed
- Kunne anvise diagnostik, terapi og profylakse i relation til sygdomme hos grise og fisk
Anbefalede lærebøger:
- Buchmann, K. & Pedersen, K (2009) Fish Diseases. BioFolia, Frederiksberg, Denmark
- D.J. Taylor (2013) Pig Diseases. Ninth edition
SVEB13003U Basal statistik og epidemiologi
SVEB13006U Mikrobiel fødevaresikkerhed
SVEB13031U Speciel patologi og fjerkræsygdomme - teori
SVEB13032U Speciel patologi og fjerkræsygdomme - praksis
Evalueringsmodel: Dialogbaseret.
- Kategori
- Timer
- Forelæsninger
- 56
- Forberedelse (anslået)
- 118
- Teoretiske øvelser
- 13
- E-læring
- 8
- Ekskursioner
- 8
- Eksamen
- 3
- I alt
- 206
Udbydes til merit- og tompladsstuderende. Søg via disse links:
Meritstuderende – Københavns Universitet (ku.dk)
http://sund.ku.dk/uddannelse/efter-og-videreuddannelser/enkeltfag/
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig stedprøve, 3 timer med opsyn.
- Prøveformsdetaljer
- Eksamen afholdes ved KUs eksamenshuse og består af multiple
choice (MC) opgaver:
• Opgaver i produktions- og sundhedsstyring med særlig vægt på kvæg, grise, fisk og fjerkræ og i mindre grad pelsdyr
• Opgaver i samspil mellem miljøhygiejne, husdyrproduktion og folkesundhed
• Opgaver i sygdomme hos grise
• Opgaver i sygdomme hos fisk
Vægtning: Ved karaktergivning vægtes alle MC-opgaver lige. For at et opgavesæt er tilfredsstillende besvaret skal to krav være opfyldt: 1. Mindst 60% af opgaverne i det samlede opgavesæt skal være korrekt besvaret 2. Mindst 50% af opgaverne i hver af de 4 MC-kategorier skal være korrekt besvaret. - Hjælpemidler
- Ingen hjælpemidler tilladt
Læs mere om de skriftlige stedprøver (herunder om standardopsætning ved PC-eksamener) i KUs eksamenshuse på KUnet: Bachelor i veterinærmedicin - KUnet
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Ingen censur. En bedømmer.
- Reeksamen
Som ordinær.
Kriterier for bedømmelse
For at opnå karakteren 12 skal den studerende kunne:
Viden:
• Identificere de vigtigste metoder til og principper for
sundhedsstyring hos kvæg, gris, fisk, fjerkræ, og pelsdyr
• Identificere relevant lovgivning og de vigtigste miljø- og
fødevaresikkerhedsaspekter i relation til husdyrproduktion og
folkesundhed
• Identificere for de vigtigste enzootiske og eksotiske sygdomme
hos grise og fisk
Færdigheder:
• Anvende korrekte simple kvantitative og kvalitative metoder
til analyse af produktion og sundhed på populationsniveau
• Tolke simple analyser af besætningsdata
• Vurdere problemstillinger indenfor sygdomsætiologi, -patogenese,
-diagnose, -terapi og –profylakse hos grise og fisk
Kompetencer:
• Forholde sig til afvejninger af sundhed, velfærd og
produktionsøkonomi i husdyrbesætninger
• Forholde sig til dyrlægens opgaver og ansvar indenfor
fødevaresikkerhed, miljøhygiejne dyrevelfærd og folkesundhed
• Kunne anvise diagnostik, terapi og profylakse i relation til
sygdomme hos grise og fisk
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- SVEB10408U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 2
Tidsplan offentliggøres på Absalon senest 14 dage før kursusstart
Uge 8 friholdes for undervisning. - Skemagruppe
- .
- Kursuskapacitet
- 186 studerende
Studienævn
- Studienævnet for Veterinærmedicin og Husdyrvidenskab
Udbydende institut
- Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab (IVH)
Udbydende fakultet
- Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlige
- Inge Larsen (inge@sund.ku.dk)
Hovedansvarlig
Undervisere
Anders Dalsgaard, Anders Miki Bojesen, Anne Sofie Hammer, Dorte Bay, Ida Thøfner, Inge Larsen, Jens Peter Christensen, Jens Peter Nielsen, Ken Steen Pedersen, Kurt Buchmann, Liza Rosenbaum Nielsen, Malene Kjelin Morsing, Svenja Woudstra