NNEM14016U Mad i samfundet: Kvalitet, sikkerhed og politik
Food in Society: Quality, Safety and Politics
Master i Fødevarekvalitet og -sikkerhed
Kurset opbygges omkring en række forelæsninger indenfor fire
temaer:
Fødevaresystemet som en analytisk ramme: Her er fokus på
en præsentation af produktions- / forbrugssystemet som en analytisk
ramme for arbejdet med fødevaresikkerhed og kvalitet. Herunder
introduktion til centrale begreber og teorier, der kan anvendes til
at forstå udviklingen i kvalitetsbegrebet. Særlig vægt tildeles
præsentation af det brede kvalitetsbegreb, hvor kvalitet består af
såvel materielle elementer, der er repræsenteret i selve produktet;
og immaterielle elementer, der relateres til produktionsprocessen
og dens konsekvenser for f.eks. miljøet.
Kvalitet og sikkerhed i en historisk kontekst: Her er
fokus på den historiske udvikling af fødevareproduktionen, med
særlig vægt på betydningen af den strukturelle og teknologiske
udviklings konsekvenser for sikkerhed og kvalitet; samt udviklingen
samspillet mellem sektoren og det omgivende samfund.
Aktørernes og deres interesser: Inden for dette tema
sættes fokus på dels de enkelte aktører (primærproduktion industri
og detailhandel over myndigheder til forbrugerne og deres
organisationer), deres interesser og muligheder for at forfølge
disse interesser. Dels på samspillet mellem disse forskellige
interesser i den kamp, der udfoldes som har direkte eller indirekte
konsekvenser for fødevarernes kvalitet og sikkerhed. Temaet vil
endvidere berøre de væsentligste strukturer (f.eks. levevilkår,
markedet eller lovgivning), som udgør rammebetingelserne for disse
aktørers handlen.
Fødevarernes politik: Indenfor dette tema er fokus på
fødevarepolitik og regulering på nationalt, EU og globalt plan.
Udover forelæsningerne udarbejder den studerende et projekt,
der så vidt muligt tager udgangspunkt i problemstillinger, som
relaterer sig til egen arbejdsplads; eller alternativt
aktuelle fødevarepolitiske problemstillinger som eksempelvis GMO,
functional foods, berigelse, økologisk produktion eller anvendelsen
af pesticider.
Formålet med kurset er at give den studerende en
samfundsvidenskabeligt baseret forståelse af de dynamikker i
fødevaresektoren, som har betydning for fødevarernes kvalitet og
sikkerhed. Herunder at introducere de aktører, strukturer og
væsentligste begreber (såsom kvalitet, sikkerhed, magt og
indflydelse, politisk forbrug mm.), der har betydning for dette. På
denne baggrund er det dels målet at den studerende bliver i stand
til at forstå og analysere samfundsvidenskabelige aspekter af
fødevaresystemet og dels målet at den studerende får et grundlag
for en nuanceret forståelse af de samfundsmæssige aspekter, der
tematiseres i uddannelsens øvrige kurser.
Den studerende vil efter at have bestået dette kursus have følgende
kvalifikationer
Viden
-kunne gøre rede for centrale teorier og begreber, der kan anvendes
i en samfundsvidenskabelig analyse af fødevaresystemer
-have en indsigt i de væsentligste træk af den nationale og
internationale fødevarepolitik.
-have et overblik over den historiske udvikling i opfattelserne af
kvalitet og sikkerhed
-have indsigt i hvordan forskellige grupper af aktører domineres af
forskellige opfattelser af kvalitet og sikkerhed.
Færdigheder:
-kunne anvende relevante samfundsvidenskabelige begreber og teorier
til at analysere en konkret fødevarerelateret problemstilling i et
jord-til-bord perspektiv.
Kompetencer
-være i stand til, såvel selvstændigt som i samarbejde med andre,
at foretage en problemanalyse af samfundsvidenskabelige aspekter af
en fødevarerelateret problemstilling.
-på denne baggrund være i stand til at pege på samfundsmæssige
forhold, det vil være væsentligt at indtænke i håndteringen af
sådanne problemstillinger i forbindelse med hans/hendes
beskæftigelse.
Undervisningsmaterialet består af et kompendie med en samling obligatoriske tekster. Hertil kan komme køb af en eller flere bøger.
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 1
- Forberedelse
- 60
- Forelæsninger
- 40
- Projektarbejde
- 64
- I alt
- 165
- Point
- 6 ECTS
- Prøveform
- Mundtlig prøve, 20 minutterDen mundtlige eksamen foregår som gruppeeksamen, hvor grupperne består af alle medlemmer af projektgrupperne. Den mundtlige eksamen er uden forberedelse og har en varighed af 20 minutter per studerende.
- Krav til indstilling til eksamen
Udarbejdelse og aflevering af projektrapport.
- Hjælpemidler
- Kun visse hjælpemidler tilladt
Noter og projektrapport må medbringes under eksaminationen.
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere.
- Reeksamen
Samme som ordinær eksamen. Hvis den studerende ikke har afleveret projektrapporten, skal den afleveres senest to uger inden reeksamen. Den skal godkendes inden reeksamen.
Kriterier for bedømmelse
Karakteren 12 gives til studerende, der fuldt ud tilfredsstiller de opstillede læringsmål (se 'målbeskrivelse' ovenfor)
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- NNEM14016U
- Point
- 6 ECTS
- Niveau
- Master
- Varighed
- To måneder
- Placering
- Efterår
Udenfor almindelig blokstruktur
- Skemagruppe
- Afholdes næste gang medio august – primo november 2016. Kurset to faglige samlinger á 3 dage med forelæsninger på Frederiksberg Campus, efterfulgt af udarbejdelse af en projektopgave
- Kursuskapacitet
- 30
- Efter- og videreuddannelse
- Pris
Deltagerbetalingen udgør 12.000,- kr.
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institut
- Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi
Kursusansvarlige
- Jesper Lassen (4-6f716678456e6b777433707a336970)