NFOB15014U Fødevareproduktion, samfund og sundhed
Food Production, Society and Health
Bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring
Kurset giver et overblik over dansk fødevareproduktion og fødevareforskning samtidig med, at de studerende får kendskab til udvalgte råvarer.
Kurset indledes med en introduktion til kurset samt til Institut for Fødevarevidenskab og til Institut for Human Ernæring og Idræt.
Undervisningen veksler mellem plenumforedrag, forelæsninger og gruppearbejde. Plenumforedrag vil holdes af væsentlige levnedsmiddelaktører omhandlende et kursusaktuelt emne f.eks. en dansk råvareproducent, den danske fødevarepolitik, forbrugertrends, bæredygtighed, fødevareforskning og fødevareindustri. Sidstnævnte gøres blandt andet med repræsentanter fra erhvervet (f.eks. udvalgt industri, Dansk Industri, Landbrug og Fødevarer, Ministeriet for Fødevarer).
Kurset vil indeholde følgende:
- Introduktion (kursusoversigt, holdinddeling og introduktion til gruppearbejde)
- Råvarer (f.eks. introduktion til dansk mad og ernæring, grundlæggende principper for sensorik og råvarekvalitet samt bæredygtighed – undervisningen vil være balanceret mellem kød-, plante- og mejeriprodukter inklusiv eksempler på råvarernes klimaaftryk)
- Fødevarer og sundhed (f.eks. næringsstofanbefalinger, næringsindhold, kostens klimaaftryk)
- Ekskursion (delvis studenterbetaling) til den lokale fødevareindustri i en udvalgt egn
- Gruppearbejde over bundet emne (litteratursøgning og udarbejdelse af projekt)
At de studerende forstår forudsætningerne for kvalitet af udvalgte råvarer samt får kendskab til forudsætningerne for den danske fødevareproduktion og dens samspil med det øvrige samfund.
At de studerende får kendskab til grundlæggende principper for næringsstoffer, udvikling, design og produktion af udvalgte fødevarer i relation til kvalitetsegenskaber som sensorisk, ernæringsmæssig og råvarekvalitet.
Når kurset er færdigt forventes den studerende at have/kunne:
Viden:
- Overblik over dansk industriel fødevareproduktion og dens samspil med det øvrige samfund
- Grundlæggende sensoriske metoder og deres anvendelse
- Kendskab til betydningen af produktionsforhold og fysisk-kemisk struktur for kvaliteten af udvalgte vegetabilske og animalske råvarer, herunder deres klimaaftryk
- Kendskab til fødevareingredienser, næringsstoffer og ernæring
Færdigheder:
Gennemføre et teoretisk funderet gruppearbejde i samarbejde med medstuderende herunder:
- Indsamle tilgængelig viden/litteratur om grundlæggende problemstillinger inden for fødevareområdet
- Formidle denne viden på en videnskabelig korrekt måde
Kompetencer:
- Evne til at bedømme og vurdere variation i kvaliteten af udvalgte råvarer forårsaget af genetisk oprindelse, produktionsforhold, behandling og/eller opbevaring
- Evne til at bedømme og vurdere basale fødevareingredienser samt næringsindhold
- Samarbejde med medstuderende om afrapportering af sensoriske forsøg og gruppearbejde
Se Absalon for kursuslitteratur
- Kategori
- Timer
- Forelæsninger
- 60
- Forberedelse (anslået)
- 72
- Ekskursioner
- 15
- Projektarbejde
- 52
- Vejledning
- 5
- Eksamen
- 2
- I alt
- 206
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik
her!
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig aflevering, løbende under kursetSkriftlig prøve, 1 time med opsyn.Den skriftlige aflevering er et teoretisk projekt om et givent emne. Projektet udarbejdes i grupper og der indgår peer-feedback til andre projektgrupper.
Den skriftlige prøve er en multiple choice eksamen.
Skriftlig aflevering (projekt) tæller 40% og multiple choice tæller 60% i den samlede eksamenskarakter, og begge dele skal bestås.
Kurset er udtaget til ITX-eksamen - Krav til indstilling til eksamen
Den studerende skal aflevere en projektrapport udarbejdet i en gruppe. Projektemnet bliver tildelt ved kursusstart. Den studerende skal desuden deltage i peer-review og præsentation af projektet. Procedure og datoer for peer-review og præsentation oplyses ved kursusstart
- Hjælpemidler
- Uden hjælpemidler
Multiple choice delen er uden hjælpemidler.
Projektdelen laves udfra litteratur i løbet af kurset.
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
- Reeksamen
Samme som ordinær eksamen. Hvis den skriftlige aflevering (projekt) ikke er bestået, skal den afleveres senest 2 uger inden reeksamen.
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelsen
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- NFOB15014U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 1
- Skemagruppe
- B
- Kursuskapacitet
- 120
- Kurset udbydes også til efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institutter
- Institut for Fødevarevidenskab
- Institut for Idræt og Ernæring
Udbydende fakultet
- Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlige
- Søren Balling Engelsen (2-76684369727267316e7831676e)
- Nanna Roos (3-7276734472697c77326f7932686f)
- Mikael Agerlin Petersen (3-716574446a737368326f7932686f)
- Nanna Viereck (3-72657a446a737368326f7932686f)
Undervisere
Der anvendes både undervisere fra FOOD og NEXS samt eksterne undervisere fra fødevareerhvervet.