NFOB14028U Fødevaremikrobiologi
Food Microbiology
Bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring
Kurset vil give en basal forståelse af principperne bag taksonomisk inddeling af mikroorganismer, og kurset giver endvidere kendskab til mikrobielle stofskifteprocesser som er vigtige i forbindelse med vækst i fødevarer, ligesom mikroorganismers vækst- og overlevelsesstrategier i fødevarer belyses. Kurset vil belyse epidemiologi og signifikans af fødevarebårne sygdomme med en grundig gennemgang af de vigtigste fødevarebårne humanpatogene bakterier, samt specifikke lovkrav. Udover sygdomsfremkaldende organismer vil mikrobiologisk kvalitetsforringelse og fordærv blive beskrevet, herunder konservering og mikrobiologi i forarbejdede fødevarer, ligesom værktøjer til styring af mikrobiologisk kvalitet, f.eks. HACCP, vil blive introduceret. Fermenterede fødevarer som f.eks. ost, øl og vin har stor økonomisk betydning, og derfor vil særlige problemstillinger ved produktion af fermenterede produkter blive gennemgået. I de senere år har der været en stigende interesse for interaktionen imellem mikroorganismer i tarmen og menneskekroppen, og i denne sammenhæng, vil brugen af såkaldte probiotiske kulturer også blive berørt.
Ved de praktiske øvelser indøves: Mikrobiologisk undersøgelse
af levnedsmidler med henblik på prøveudtag fra fødevarer, isolering
og identifikation af ”typiske” bakterier og svampe,
kimtalsvurderinger fra fødevarer og påvisning af udvalgte patogene
bakterier. Ved de teoretiske øvelser arbejdes der med cases til
diskussion af mulige smittekilder ved fødevarebårne udbrud,
beskrivelse af naturlige antimikrobielle stoffer, forskellige
fermenteringer og HACCP.
De studerende skal opnå et basalt kendskab til mikroorganismer
og tilknyttede mikrobiologiske teknikker, med henblik på at
undersøge og vurdere fødevarer ud fra mikrobiologiske kriterier.
Overordnet skal de studerende opnå en forståelse for hvorfor
mikroorganismer optræder i vores fødevarer, og hvordan deres
tilstedeværelse kan styres. Kurset omhandler både negative aspekter
som fordærv og patogene organismer, og positive aspekter som f.eks.
fermentering
Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:
Viden:
-Beskrive taxonomiske metoder til opdeling af mikroorganismer
-Beskrive mikroorganismers vækst og hvorledes væksten kontrolleres
i fødevarer.
-Beskrive forekomst og betydning af udvalgte patogene
mikroorganismer.
-Beskrive gavnlige effekter af mikroorganismer i fødevarer.
-Have kendskab til HACCP som værktøj til styring af mikrobiologisk
kvalitet.
Færdigheder:
-Kunne arbejde forsvarligt i et mikrobiologisk laboratorium.
-Kunne isolere og identificere mikroorganismer fra en fødevare.
-Kunne kvantificere mikroorganismer i en fødevare, herunder
vurdere passende fortyndinger.
Kompetencer:
-Vurdere hvorledes tilstedeværelsen af mikroorganismer vil påvirke
en fødevareproduktion.
-Vurdere hvordan forekomst eller vækst af en uønsket mikroorganisme
kan kontrolleres.
-Vurdere om tilsætning af mikroorganismer vil kunne løfte
kvaliteten af en fødevare.
Se kursuslitteratur på Absalon.
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 1
- Forberedelse
- 52
- Forelæsninger
- 52
- Praktiske øvelser
- 36
- Teoretiske øvelser
- 60
- Vejledning
- 5
- I alt
- 206
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik
her!
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Mundtlig prøve, 20 minIndividuel mundtlig eksamen, som tager udgangspunkt i et af flere udleverede eksamensspørgsmål. Alle emner, som er gennemgået i undervisningen kan inddrages i eksaminationen efter behov.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
- Reeksamen
Som ordinær eksamen
Kriterier for bedømmelse
Jf. Målbeskrivelse.
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- NFOB14028U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 2
- Skemagruppe
- C
- Kursuskapacitet
- Ingen begrænsning
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institutter
- Institut for Fødevarevidenskab
- Institut for Veterinær Sygdomsbiologi
Kursusansvarlige
- Henrik Siegumfeldt (6-776d696b7971446a737368326f7932686f)
- Jørgen Leisner (3-7a7a7c5083857e743e7b853e747b)