LKEB10077U Biokemi 1
Biochemistry 1
Bacheloruddannelsen i bioteknologi
Bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring
Bacheloruddannelsen i husdyrvidenskab
Følgende emner behandles teoretisk:
Kemisk opbygning af proteiner, kulhydrater og lipider, ved repetition og overbygning på viden fra de grundlæggende kemikurser. Introduktion til struktur og funktionalitet af proteiner, herunder enzymer. Funktionalitet af membraner, herunder membrantransport. Energiforhold, energirige forbindelser, cofaktorer.
Centrale metaboliske reaktioner af betydning for omsætning af næringsstoffer: Glycolyse, citronsyrecyklus og glyoxylatcyklus, oxidativ phosphorylering, pentosephosphatvejen, gluconeogenese, lipidstofskiftet incl. betaoxidation, aminosyrestofskiftet incl. ureacyklus. Desuden gennemgås udvalgte organers biokemi hos højere dyr med særlig fokus på muskler og lever, herunder eksempler på regulering af metabolisme og integration af stofskiftet.
Kurset indeholder desuden en eksperimentel introduktion til simple biokemiske teknikker og problemstillinger: Analytiske og præparative separationsteknikker (kromatografi og elektroforese), introduktion til funktionel karakterisering af enzymer (kinetik, specificitet), samt enzymbaseret bestemmelse af udvalgte metabolitter.
Kursets vigtigste målsætning er at give en teoretisk indføring i biokemiens hovedområder, med vægt på generel metabolisme samt struktur og funktion af de væsentligste makromolekyler. Derudover vægter kurset at give de studerende en praktisk introduktion til simple biokemiske teknikker og problemstillinger gennem en række laboratorieøvelser.
Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:
Viden:
- Beskrive proteiners, kulhydraters og lipiders grundlæggende kemiske opbygning samt overordnede funktion og egenskaber
- Beskrive hovedprincipperne for væsentlige biokemiske teknikker til oprensning og karakterisering af proteiner, herunder basale enzymkinetiske undersøgelser
- Klassificere enzymer i hovedklasser og beskrive disses generelle virkningsmekanismer og regulering
- Beskrive centrale metabolismeveje og deres overordnede regulering
- Kende til centrale reaktioner og metabolitter, inklusiv funktionen af udvalgte cofaktorer
- Udvise overblik over samspillet mellem forskellige metabolismeveje, herunder også betydningen af forskellige organeller i cellen, samt forskellige væv i organismen
Færdigheder:
- Udføre beregninger af Gibbs fri energi og standardreduktionspotentialer og demonstrere en kvantitativ forståelse af disse
- Anvende de mest almindelig brugte grafiske præsentationer af enzymkinetiske data, og demonstrere en forståelse af, hvordan disse anvendes til estimering af de kinetiske konstanter
- Arbejde sikkerhedsmæssigt forsvarligt i laboratoriet med udvalgte eksperimentelle teknikker og metoder, der anvendes ved praktiske biokemiske undersøgelser
- Udføre databehandling af forsøgsresultater og præsentere konklusioner på en overskuelig måde
- Kunne anvende den opnåede viden til at fortolke data og koble til kendte biokemiske sammenhænge
Kompetencer:
- Overføre basal biokemisk teori (metode og ræsonnement) til anvendelse inden for relaterede fagområder, f.eks. på videregående kurser indenfor fødevarevidenskab, bioteknologi, plante- og dyrefysiologi mm.
- Foreslå og gennemføre relevante eksperimentelle teknikker til simple praktiske biokemiske eksperimenter
Se Absalon for kursuslitteratur
- Kategori
- Timer
- Forelæsninger
- 32
- Holdundervisning
- 14
- Forberedelse (anslået)
- 112
- Teoretiske øvelser
- 16
- Laboratorie
- 20
- Projektarbejde
- 8
- Eksamen
- 4
- I alt
- 206
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik
her!
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig prøve, 4 timer med opsyn.
- Prøveformsdetaljer
- Eksamenssættet består typisk af 3-5 opgaver med underspørgsmål
evt. også multible choice spørgsmål. Den indbyrdes vægtning, der
kan variere, angives ud for de enkelte opgaver.
Kurset er udtaget til ITX-eksamen.
Se vigtig information om ITX-stedprøver på Studieinformation under punktet: Eksamen -> Eksamensform og regler -> Skriftlig stedprøve (ITX-prøve) - Krav til indstilling til eksamen
Godkendelse af rapporter/aktiv tilstedeværelse for mindst 5 ud af i alt 7 øvelser (laboratorieøvelser og teoretiske cases).
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
Da eksamen afholdes som ITX-eksamen, stiller KU’s eksamenshus computere til rådighed. Egen computer, tablet, lommeregner eller mobiltelefon må IKKE medbringes.
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
- Reeksamen
Mundtlig reeksamen uden forberedelse, noter tilladt. Samlet varighed, 20 minutter pr. studerende.
Opfyldes indstillingskravene (samme som til ordinær eksamen) ikke som følge af manglende godkendelse af afleverede rapporter, skal rapporterne genafleveres senest 2 uger inden reeksamen, og rapporterne skal være godkendt senest 1 uge inden reeksamen.
Opfyldes kravene ikke som følge af manglende deltagelse i øvelserne skal kurset som udgangspunkt følges næste gang dette udbydes.
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelsen
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- LKEB10077U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 1
- Skemagruppe
- A (tirs 8-12 + tors 8-17)Laboratorieøvelserne er placeret delvist udenfor den valgte ugestruktur.
- Kursuskapacitet
- 200
Der kan være færre pladser i eftertilmeldingsperioden
Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institutter
- Institut for Fødevarevidenskab
- Institut for Plante- og Miljøvidenskab
Udbydende fakultet
- Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlige
- Iben Lykke Petersen (ilp@food.ku.dk)
Hovedansvarlig for den eksperimentelle del af kurset - Rene Lametsch (rla@food.ku.dk)
- Poul Erik Jensen (peje@food.ku.dk)
Undervisere
Kursets undervisere omfatter forelæsere, øvelseslærere (teoretiske øvelser/cases, rapportværksted og praktiske øvelser) samt tilknyttede laboranter. Der er typisk omkring 12-15 undervisere på kurset.