HTYB10261U Tysk - Tysk sprog og tekst (BASF/BATV)

Årgang 2022/2023
Engelsk titel

German - German Language and Text (BASF/BATV)

Kursusindhold

Dette modul tager udgangspunkt i det nuværende kultur og samfund i de tysksprogede lande og fokuserer på de centrale historiske udviklingslinjer, som har ført til situationen, som vi kender i dag.

Kurset ”Sprog” koncentrerer sig om det tyske sprogs rolle for samfundenes selvforståelse og hvordan det afspejler mangfoldigheden, vi ser i dag. Efter en introduktion til sprogets forskellige funktioner og dets opbygning som tegnsystem følger en fremstilling af, hvordan sprogets variation bidrager til samfundenes diversitet, både historisk, socialt, regionalt og politisk. Der tages også hensyn til nyere varieteter af tysk, som opstår som følge af migration, sprogkontakt eller overgangsfænomener, som opstår under sprogtilegnelsen. Tysk betragtes her fra et kontrastivt perspektiv i sammenligning med dansk, men også fra en mere global, typologisk synsvinkel.

Kurset ”Historie I” giver en introduktion til den nyeste tyske historie fra 1945 til i dag i form af a) en forelæsning over Forbundsrepublikkens og DDRs histories  hovedtræk (en time), b) holdundervisning med praktisk analyse af historiske kilder af forskellig art for at øve kildekritiske metoder (to timer). I det sidstnævnte kursus behandles også tilgange for tysk historie- og samfundsanalyse såsom nationalisme, migration etc.

Sprog: Grundbøger (introduktion til tysk lingvistik)

Tysk historie: Som grundbog benyttes Anna Sandberg/Detlef Siegfried (udg.), Tysk kulturhistorie fra 1648 til i dag, Gyldendal samt Ulrich Herbert: Geschichte Deutschlands im 20. Jahrhundert. C.H. Beck, München. Desuden et kompendium med kildetekster.

Sprog: Holdundervisning

Tysk historie: Forelæsning plus holdundervisning, som inkluderer oplæg, gruppearbejde, diskussion. Til forberedelse gives mikroopgaver.
  • Kategori
  • Timer
  • Holdundervisning
  • 84
  • Forberedelse (anslået)
  • 325,5
  • I alt
  • 409,5
Skriftlig
Mundtlig
Individuel
Kollektiv
Løbende feedback i undervisningsforløbet
Point
15 ECTS
Prøveform
Andet
Censurform
Ingen ekstern censur
Kriterier for bedømmelse

https:/​/​hum.ku.dk/​uddannelser/​aktuelle_studieordninger/​tysk/​

Tilladte hjælpemidler: Alle, dog ikke internet eller noter i digital form.