HTYB01111U Tysk - Tysk sprog og kultur 1: Introduktion

Årgang 2021/2022
Engelsk titel

German - German Language and Culture 1: An Introduction

Kursusindhold

Sprog og kultur 1 (fælles forelæsning med fransk, italiensk, tysk, portugisiske og brasilianske studier):

Kurset ”Sprog og kultur 1” giver et indblik i både den enkelte uddannelse og en bredere humanistisk faglighed. Det gælder dels i forhold til de centralfaglige områder som sprog, litteratur, samfund og kultur og dels i forhold til studietekniske aspekter som viden om den akademiske opgave, argumentationsteknik og læsestrategier.

Omdrejningspunktet for den fælles del af kurset er sprogbegrebet og sammenhængen mellem sprog og kultur, sprog og litteratur, sprog og oversættelse samt sprog og nation. Derudover behandles sprogets betydning i forhold til nutidige problematikker som f.eks. magt, migration og flersprogethed på arbejdspladser.

Kurset bidrager til at skabe en faglig identitet, blive bevidst om egne kompetencer samt give indsigt i, hvordan disse bruges i erhvervsmæssig sammenhæng.

Det tyske forløb:

Modulet består af to kurser, der giver en indføring i ”tysk sprog & kultur” og i ”tekstanalyse & kultur”. Hvad betyder tysk sprog som kommunikationsfællesskab og hvilke sammenhænge eksisterer der mellem sprog og kulturelle og nationale identiteter historisk og aktuelt?  Disse spørgsmål tages op i forelæsningsrækken og undersøges i arbejdet med tekster og sprog i kurserne.

Kurset i ”tekstanalyse & kultur” vil især fokusere på litterære tekster (lyrik, prosa og drama), men også omhandle saglitteratur (pressetekster, politiske tekster brugstekster) med fokus på tiden fra 1945 til i dag. Kurset i ”tysk sprog og kultur” træner især de praktiske sprogfærdigheder: mundtligt og skriftligt tysk samt læse- og lyttefærdighed. Vi vil se kontrastivt på tysk og dansk sprog og lave mindre oversættelsesøvelser.

Desuden introducerer modulet til fagets hjælpemidler og de akademiske færdigheder såsom opgaveskrivning, argumentation, litteratursøgning og tidsstyring.

Kompendium og tekster på absalon. Et mindre antal bøger skal desuden købes (litterære primærtekster)

Fælles forelæsning: 2 ugentlige timer
Holdundervisning: 2x2 ugentlige timer
  • Kategori
  • Timer
  • Forelæsninger
  • 28
  • Holdundervisning
  • 56
  • Forberedelse (anslået)
  • 325,5
  • I alt
  • 409,5
Skriftlig
Mundtlig
Individuel
Kollektiv
Løbende feedback i undervisningsforløbet
Point
15 ECTS
Prøveform
Portfolio
Portfolio: Portfolio-eksamen er en samling af følgende kursusaktiviteter, som afleveres i løbet af semestret til fastsatte frister:
Mundtligt oplæg i grupper, bibliografisk opgave, skriftlige produktioner: referat, tekstanalytiske opgaver samt en problemformulering/​synopsis.
I alt 16-20 normalsider, som afleveres samlet.

Portfolioen uploades i digital eksamen d. 5. januar 2022.
Hjælpemidler
Alle hjælpemidler tilladt
Bedømmelsesform
7-trins skala
Kriterier for bedømmelse