HMVK03113U Musikvidenskab: Musikledelse med hjælpediscipliner 2: Sang og Klaver (Solister)
Musicology: Music leadership with auxiliary disciplines 2
Musikvidenskab
Undervisningen er struktureret i seks parallelle forløb med undervisning i henholdsvis korledelse, sammenspilsledelse, hørelære, brugsklaver, sang og klaver
Korledelse
Der undervises i kormetodik og ledelse af kormusik på et videregående niveau. Der arbejdes med kormetodik, slagteknik, signalgivning, fortolkning, instruktion etc. De studerende indstuderer og dirigerer/leder på skift hele eller dele af korsatser.
Sammenspilsledelse
Der arbejdes med at kunne indstudere og lede mere komplekse forløb på videregående niveau. Paletten af metoder til arrangement, indstudering og ledelse udvides for at styrke kompetencerne til at kunne facilitere sammenspil på forskellige tekniske/musikalske niveauer. Der undervises desuden i pædagogiske og ledelsesmæssige metoder til at kunne igangsætte spontane og kreative processer i forbindelse med sammenspilssituationen.
Hørelære
Der arbejdes med videreudvikling af gehør samt praktisk-musikalske færdigheder på videregående niveau. Deldiscipliner er rytmelæsning med taktering, melodilæsning (tonal, modal, fri- og atonal), romantisk og modal harmonik samt jazzharmonik i form af auditiv harmonisk analyse, visuel becifringsanalyse, imitation, improvisation samt transskription
Brugsklaver
Der arbejdes med praktisk-musikalske færdigheder på videregående niveau. Deldiscipliner er gehørsharmonisering af enkle melodier, becifrings- og kadencespil med højtopbyggede akkorder, node- og partiturspil, transponering, kombinationsøvelser, grooves, imitation og improvisation.
Sang
I undervisningen fokuseres på udvikling af egne instrumentale og kunstneriske færdigheder, genre og stilkendskab og på musikalsk formidling gennem sang.
Klaver
Der arbejdes videre på højere niveau med discipliner, som supporterer musikledelse: læsning/omsætning af nodebillede o.lign, koordination, stilkundskab og genre, klang og frasering/stemmefremhævelse, overskud til at forholde sig udadtil, krop og afspænding, indstuderingsteknik, akkompagnement, mod/at være på/takle nervøsitet.
Korledelse:
Rytmiske og klassiske korværker
Sammenspilsledelse:
Pagsberg m.fl.: Sammenspilsbogen: Spil i Kæder. Wilhelm Hansen, 2018
Pagsberg og Schultz: Sammenspilsbogen: Spil i Flow. Systime, 2012
Pagsberg og Raabo: Rytmisk Musikledelse:Metoder og Værktøjer. Wilhelm Hansen, 2013
Hørelære:
Kompendier
Brugsklaver:
Kompendier
Klaver:
Udleverede enkeltsatser udvalgt efter den enkelte studerendes behov
Sang:
Sangrepertoiret vælges i samarbejde med underviser.
- Korledelse: Holdundervisning på 1 hold i Korsalen.
- Sammenspilsledelse: Holdundervisning på 1 hold i Rytmisk sal.
- Hørelære: Holdundervisning på 2 hold i klaverlaboratorier.
- Brugsklaver: Holdundervisning på 2 hold i klaverlaboratorier.
- Sang: Soloundervisning efter aftale med den tildelte underviser.
- Klaver: Soloundervisning efter aftale med den tildelte underviser.
Kursus varighed: 12 uger a 9 timer om ugen
Arbejdsbelastning 15 ECTS (420 arbejdstimer – inklusiv undervisning, forberedelse og eksamen)
- Kategori
- Timer
- Holdundervisning
- 36
- I alt
- 36
Feedback fra underviser og medstuderende fylder en stor del af undervisningen. Således får alle både individuelt og kollektivt feedback på konkret præstation, foruden at alle bliver fortrolige med at give og modtage feedback.
- Point
- 0 ECTS
- Prøveform
- Andet
- Prøveformsdetaljer
- Se studieordningen: KA 2020-ordn.: https://hum.ku.dk/uddannelser/aktuelle_studieordninger/musikvidenskab/musikvidenskab_ka.pdf
- Krav til indstilling til eksamen
Kurset afsluttes med en praktisk prøve under forudsætning af aktiv undervisningsdeltagelse. Prøven består af to dele – en i korledelse og en i sammenspilsledelse - der hver har et omfang på 30 minutter, inkl. votering. Der gives 24 timers forberedelse til hver af de 2 prøver. Der er tale om en
ekstern prøve ved flere eksaminatorer bedømt efter 7-trins-skalaen. Begge dele af prøven skal vurderes til bestået niveau før den samlede prøve kan bestås. Til den praktiske prøve skal eksaminanden hhv.:
- indstudere og lede den praktiske udførelse af en korsats, idet det er et krav, at den studerende anvender egen stemme og klaveret som arbejdsredskaber i denne proces.
instruere og lede den praktiske udførelse af en sammenspilssats, idet det er et krav at den studerende anvender egen stemme og klaveret som arbejdsredskaber i denne proces.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ekstern censur
- Reeksamen
Hvis man som studerende ikke får godkendt sin aktive undervisningsdeltagelse kan man indstille sig til reeksamen og gå til prøve ved ikke godkendt aktiv undervisningsdeltagelse ( se studieordningen).
Kriterier for bedømmelse
Den aktive undervisningsdeltagelse, der kun er gyldig i den eksamens-termin, hvor den er registreret, består af:
- Mindst 80% deltagelse i undervisningen i hver af disciplinerne satslære/arrangement, korledelse og sammenspilsledelse, hørelære, brugsklaver, sang og klaver.
- 6 opgaver, der udføres og godkendes på et tidspunkt fastlagt af underviserne ved semestrets start. En opgave, som ikke godkendes, kan omarbejdes og genindleveres eller fremføres igen til godkendelse inden en frist, der fastsættes af underviseren. Kan den omarbejdede version heller ikke godkendes, anses den aktive undervisningsdeltagelse for ikke godkendt.
Den samlede praktiske prøve under forudsætning af aktiv undervisningsdeltagelse skal demonstrere at den studerende har:
Viden om og forståelse af
- musikalske indstuderingsforløb og praktisk musikdidaktik.
- brugen af stemme og klaver i musikpædagogiske sammenhænge
Færdigheder i at
- gehørsharmonisere en enkel melodi på klaver og foretage auditive harmoniske analyser
- akkompagnere sangere eller instrumentalister på klaver ud fra forskellige forlæg og transponere kadencer indeholdende vanskelige grooves.
lede et prøveforløb med henholdsvis en korsats og et sammenspils-nummer med musikalsk udtryk og adækvat teknik og værktøjer, således at det fører frem til en
- gennemsyngning/gennemspilning, der vidner om forbedringer i korets fremførelse/sammenspillet i forhold til udgangspunktet ved prøvens start.
- beherske solistiske vokale og pianistiske teknikker på et niveau, der er funktionelt tilfredsstillende i forhold til forskellige formidlings- undervisnings- og musikledelsessituationer.
Kompetencer til at
- varetage funktionen som leder af et prøveforløb for kor og sammenspilshold på en tilfredsstillende måde
- arbejde kreativt på tværs af genrer og ensembletyper
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- HMVK03113U
- Point
- 0 ECTS
- Niveau
- Kandidat
- Varighed
- 1 semester
- Placering
- Forår
- Skemagruppe
- Se skemalink..
- Kursuskapacitet
- 30
Studienævn
- Studienævnet for Kunst- og Kulturvidenskab
Udbydende institut
- Institut for Kunst og Kulturvidenskab
Udbydende fakultet
- Det Humanistiske Fakultet
Kursusansvarlige
- Nenia Zenana (nzenana@hum.ku.dk)
Undervisere
Nenia Zenana (Klaver)
Susanne C. Poulsen (Klaver)
Marie Louise Nitschky Schmidt (Klaver)
Kristian Rasmussen
Britt Hein Jespersen (Sang)
Morten Hjelt (Sang)