NFOB15014U Fødevareproduktion, Samfund og Sundhed
Food Production, Society and Health
Bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring
Kurset giver et overblik over dansk fødevareproduktion og fødevareforskning samtidig med, at de studerende får kendskab til udvalgte råvarer.
Kurset indledes med en introduktion til kurset samt til Institut for Fødevarevidenskab og til Institut for Human Ernæring og Idræt.
Undervisningen veksler mellem plenumforedrag, forelæsninger og gruppearbejde. Plenumforedrag vil holdes af væsentlige levnedsmiddelaktører omhandlende et kursusaktuelt emne f.eks. en dansk råvareproducent, den danske fødevarepolitik, forbrugertrends, kostanbefalinger, fødevareforskning og fødevareindustri. Sidstnævnte gøres blandt andet med repræsentanter fra erhvervet (f.eks. Dansk Industri, Landbrug og Fødevarer, Ministeriet for Fødevarer). Plenumforedrag vil normalt være 40 minutter hvortil der udpeges et studenterpanel som får til opgave at forberede og stille uddybende spørgsmål.
Kurset vil indeholde følgende:
- 1. Introduktion (kursusoversigt, holdinddeling og introduktion til gruppearbejde)
- 2. Råvarer (introduktion til dansk mad og ernæring, grundlæggende principper for sensorik samt råvarekvalitet – undervisningen vil være balanceret mellem kød-, plante- og mejeriprodukter)
- 3. Fødevarer og sundhed (næringsstofanbefalinger, næringsindhold, E-numre, lovgivning)
- 4. Ekskursion (delvis studenterbetaling) til den lokale fødevareindustri i en udvalgt egn
- 5. Gruppearbejde over bundet emne (litteratursøgning, udarbejdelse af poster og kort præsentation af arbejdet i plenum)
At de studerende forstår forudsætningerne for kvalitet af udvalgte råvarer samt får kendskab til forudsætningerne for den danske fødevareproduktion og dens samspil med det øvrige samfund.
At de studerende får kendskab til grundlæggende principper for næringsstoffer, udvikling, design og produktion af udvalgte fødevarer i relation til kvalitetsegenskaber som sensorisk, ernæringsmæssig og råvarekvalitet.
Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:
Viden:
- Overblik over dansk industriel fødevareproduktion og dens samspil med det øvrige samfund
- Grundlæggende sensoriske metoder (difference tests, descriptive tests and hedonic tests) og deres anvendelse
- Betydningen af produktionsforhold og fysisk-kemisk struktur for kvaliteten af udvalgte vegetabilske og animalske råvarer
- Kendskab til fødevareingredienser, næringsstoffer og ernæring
Færdigheder:
Gennemføre et teoretisk funderet gruppearbejde i samarbejde med medstuderende herunder:
- Indsamle tilgængelig viden/litteratur om grundlæggende problemstillinger inden for fødevareområdet
- Formidle denne viden på en videnskabelig korrekt måde
Kompetencer:
- Evne til at bedømme variation i kvaliteten af udvalgte råvarer forårsaget af genetisk oprindelse, produktionsforhold, behandling og/eller opbevaring
- Evne til at bedømme basale ingrediens- og tilsætningsstoffer samt næringsindhold
- Samarbejde med medstuderende om gennemførsel og afrapportering af sensoriske forsøg og gruppearbejde
Se kursuslitteratur på Absalon.
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 16
- Ekskursioner
- 30
- Forberedelse
- 58
- Forelæsninger
- 60
- Praktiske øvelser
- 8
- Projektarbejde
- 24
- Vejledning
- 10
- I alt
- 206
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik
her!
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig aflevering, løbende under kursetSkriftlig prøve, 1 time med opsyn.Skriftlig aflevering er poster om et givent emne. Poster udarbejdes i grupper og arbejdet præsenteres i plenum.
Den skriftlige prøve er en multiple choice eksamen.
Skriftlig aflevering (poster) tæller 40% og multiple choice tæller 60% i eksamenskarakteren - Hjælpemidler
- Uden hjælpemidler
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
- Reeksamen
Samme som ordinær eksamen. Mangler man at aflevere poster kan den udarbejdes og fremlægges individuelt efter aftale med kursusansvarlig. Poster skal være afleveret senest to uger inden reeksamen.
Kriterier for bedømmelse
Jf. Målbeskrivelse.
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- NFOB15014U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 1
- Skemagruppe
- B
- Kursuskapacitet
- 120
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institutter
- Institut for Fødevarevidenskab
- Institut for Human Ernæring
Kursusansvarlige
- Birthe P Møller Jespersen (2-717c4f757e7e733d7a843d737a)
- Søren Balling Engelsen (2-82744f757e7e733d7a843d737a)
- Nanna Roos (3-7e827f507e7588833e7b853e747b)