NFOB15006U Fødevarefremstilling og ernæring
Food Manufacturing and Nutrition
Bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring
Kurset giver en introduktion til grundlæggende problemstillinger omkring fødevarefremstilling og hvordan fremstillingsprocessen påvirker det færdige produkts kemiske og ernæringsmæssige kvalitet.
Undervisningen veksler mellem forelæsninger, teoretiske og praktiske øvelser, samt projektarbejde. Hver projektgruppe får et projektemne som skal belyses ved et litteraturstudie og eksperimentelle forsøg. Metodelære er en væsentlig del af projektarbejdet.
Kurset vil indeholde følgende:
- Introduktion (kursusoversigt, holdinddeling og introduktion til projektarbejde)
- Fremstilling (fx varmetransmission, masse- og energibalance, termofysiske egenskaber, næringstab ved ilt, lys og varmepåvirkning)
- Analyse (fx kemisk sammensætning af makronæringsstoffer, reologi, vandaktivitet, ingredienser)
- Ernæring (fx mærkningslovgivning, processens indflydelse på næringsindhold, kemisk toxikologi)
- Projektarbejde over bundet emne vil have en videnskabelig og innovativ tilgang (idé-generering, problemformulering, litteraturstudie, eksperimentelt forsøg og udarbejdelse af projektrapport).
At den studerende får kendskab til grundlæggende principper for fødevarefremstilling og opnår en forståelse for sammenhængen mellem fødevarefremstilling og det færdige produkts kemiske sammensætning, kvalitet og ernæringsmæssige værdi.
Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:
Viden:
- Grundlæggende kendskab til fødevarefremstillingsprocesser (transport af energi og masse, og vekselvirkninger mellem proces og produkt)
- Grundlæggende kendskab til fødevareanalyse (makronæringsstoffer, reologi og vandaktivitet)
- Grundlæggende kendskab til næringsindhold (ingredienser, lovgivning, næringsstoffer og kemisk toksikologi)
- Viden om innovativ tilgang i fødevarefremstilling
Færdigheder:
- Forstå energi og massebalance ved fødevareprocessering
- Beskrive produktion af en fødevare og indflydelsen på det færdige produkts kemiske sammensætning og ernæringsmæssige kvalitet
- Beskrive sammenhængen mellem fremstillingsproces og ændringer i kemisk sammensætning og næringsindhold
- Beskrive værdi og effekt af den opnåede løsning
- Udføre og resultatbehandle eksperimentelle forsøg
- Formidle eksperimentelle resultater på en videnskabelig korrekt måde
Kompetencer:
- Samarbejde med medstuderende om gennemførsel og udarbejdelse af projektrapport
- Reflektere over opnåede praktiske og teoretiske resultater
Se Absalon for kursuslitteratur.
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 2
- Forberedelse
- 104
- Forelæsninger
- 110
- Praktiske øvelser
- 16
- Projektarbejde
- 160
- Vejledning
- 20
- I alt
- 412
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik
her!
- Point
- 15 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig aflevering, løbende under kursetSkriftlig prøve, 2 timer med opsyn.Den skriftlige aflevering er en projektrapport.
Den skriftlige prøve er en 2 timers eksamen med alle hjælpemidler.
Projektrapport og skriftlig prøve tæller hver 50% i den samlede eksamenskarakter, og begge dele skal beståes. - Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
OBS: Hvis eksamen i den skriftlige prøve afholdes på ITX, stiller ITX computer til rådighed. Egen computer, tablet eller mobiltelefon må IKKE medbringes. Lærebøger og noter medbringes i papirform eller på USB-stik.
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ekstern censur
- Reeksamen
Den skriftlige aflevering er en projektrapport.
Den skriftlige prøve er en 2 timers eksamen med alle hjælpemidler.
Projektrapport og skriftlig prøve tæller hver 50% i den samlede eksamenskarakter, og begge dele skal bestås.
Hvis projektrapporten ikke er bestået skal den afleveres senest 2 uger inden reeksamen.
Kriterier for bedømmelse
Jf. Målbeskrivelse.
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- NFOB15006U
- Point
- 15 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
15 ETCS
- Placering
- Blok 4
- Skemagruppe
- A (tirs 8-12 + tors 8-17) og BUndervisning vil kunne finde sted alle ugens dage, for at sikre plads til laboratorieøvelser for alle
- Kursuskapacitet
- 120
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institutter
- Institut for Fødevarevidenskab
- Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi
- Institut for Human Ernæring
Kursusansvarlige
- Birthe P Møller Jespersen (2-6974476d76766b35727c356b72)
- Lars Ove Dragsted (4-756d7b6a49776e817c37747e376d74)
- Klavs Martin Sørensen (6-73687b3a3e374566717a72736e33707a336970)
Undervisere
Kurset er et samarbejde mellem Institut for Fødevarevidenskab, Institut for Human Ernæring og Idræt, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på KU samt Fødevareinstituttet på DTU. Stina Frosch (sfro@food.dtu.dk) er kursusansvarlig for DTU