AØKA08219U Offentlig Forvaltning - Jura og Politik

Årgang 2016/2017
Engelsk titel

Public Administration and Politics

Uddannelse

Bacheloruddannelsen i økonomi - valgfag efter 1. år
Kandidatuddannelsen i økonomi - valgfag.

Tilvalgsuddannelsen i Erhvervsøkonomi - valgfag på KA delen

Kursusindhold

Formålet med faget er at indføre de studerende i både de retlige rammer om den danske offentlige forvaltning (statsret/forvaltningsret) og i, hvorledes forvaltningen fungerer i praksis (forvaltningslære/forvaltningspolitik). Fokus er såvel på de formelle og normative strukturer som på forvaltningens faktiske opbygning (organisation) og arbejdsformer (funktion). En gennemgående interesse knytter sig til samspil og sammenhænge mellem politik og forvaltning. Faget har grænseflader til en række fag som bl.a. politologi, jura, organisationsteori, økonomi, sociologi, historie.

I lyset af den tiltagende integration mellem national og international forvaltning og politik inddrages komparative forvaltningsaspekter, herunder relationer til EU og EU-forvaltning samt glimt af kontrasterende forhold i andre lande.

De retlige rammer omfatter de forfatningsretlige institutioners organisation, funktion og især deres indbyrdes relationer, herunder vælgerne, politiske partier, Folketinget, regeringen, regenten, forvaltningen, domstolene samt internationale organisationer som EU. Gennemgangen af samspillet mellem statsorganer (Folketing, domstole, regering) omfatter bl.a. magtfordelings-/magtbalancelæren, lovgivningsprocessen etc.

Forvaltningsretten gælder både den statslige og den kommunale forvaltning. Reglerne for forvaltningens aktivitet (Sagsbehandling, serviceudøvelse, forberedelse af politisk beslutningstagen) gennemgås herunder regler om kompetence, hjemmel, habilitet, offentlighed, høring og begrundelse, konsekvenser af fejl i sagsbehandling samt forskellige former for kontrol med forvaltningen. Eksempler på forholdet til EU-ret berøres.
 

Forvaltningens praksis omfatter empirisk kundskab om offentlig forvaltning, men samtidig et kendskab til de videnskabelige discipliner, som over tid har præget forvaltningsudviklingen (forvaltningslære/administrative science). Med det udgangspunkt gennemgås teoretiske hovedtræk omkring politisk-administrative beslutningsprocesser; rationalitet og effektivitet; magt og styring; arbejdsdeling og koordination; skiftende paradigmer (systemteori, public choice, ny-institutionalisme, diskursteori etc.).

Empirisk fokuseres på de politiske relationer mellem de øverste statsorganer, den offentlige forvaltnings organisatoriske struktur, dekoncentration - decentralisering, styringsmidler, planlægning, bevillings- og budgetsystem, offentlig virksomhedsdrift; kontrollen med den offentlige forvaltning, den administrative beslutningsproces, informations- og kommunikationssystemer; det administrative personale; forvaltningskultur; forholdet mellem embedsmænd og politikere. - Tilsvarende berøres den regionale og kommunale forvaltnings særlige træk og funktionsformer, herunder kommunalreformer samt grænseflader og nye udviklingstendenser i forholdet mellem politikere, embedsmænd og borgerne.

Målbeskrivelser

Efter kursets afslutning skal den studerende

Viden

  • Have indgående empirisk kendskab til den offentlige forvaltnings rammer, strukturer og funktioner samt rolle i samfundet

  • Have forståelse for samspillet mellem de retlige hhv. politiske krav, som den offentlige forvaltning er underlagt

  • Have indsigt i de grundlæggende teoretiske/principielle forudsætninger, som danner udgangspunkt for de statsbærende institutioner og offentlig forvaltning i bred betydning og for deres virkemåde

Færdigheder

  • Beskrive hovedelementerne i gældende dansk statsforfatningsret og forvaltningsret (grundlov, forvaltningslov, offentlighedslov) samt principperne for forholdet mellem dansk (offentlig) ret og EU-retten
  • Kende offentligretlige grundbegreber som den retlige trinfølge, magtadskillelses- og magtfordelingslære, kompetence, skrevne/uskrevne retskilder, officialprincippet, kommunalfuldmagten, partsbegrebet, habilitet, begrundelse, retlig prøvelse etc.
  • Beskrive den danske offentlige forvaltnings grundlæggende udformning, placering og rolle i det danske politiske system, herunder de principper, der driver udviklingen i centralforvaltningen, det danske kommunale system, mål- og rammestyring, borger-/​brugerinddragelse i forvaltning etc. såvel som udviklingen i samspillet mellem dansk forvaltning og international forvaltning
  • Redegøre for centrale elementer i de væsentligste teorier/skoler indenfor det forvaltningsfaglige område, herunder politisk-administrative beslutningsprocesser; rationalitet og effektivitet; magt og styring; arbejdsdeling og koordination samt skiftende forvaltningsparadigmer som f.x. -systemteori, magtteori, new public, public-choice, ny-institutionalisme, diskurs- og netværksteori

 

Kompetence

  • Kunne anvende gældende dansk ret (de centrale offentligretlige begreber og metodik) i en juridisk analyse af eksempler på faktiske sociale begivenheder (faktum), som repræsenterer en retlig problematisk situation, og herudfra vurdere de retlige konsekvenser samt angive begrundede forslag til løsning af det/de retlige problemer.
  • Kunne analysere forskellige typer af administrative/​forvaltningspolitiske problemstillinger i lyset af én eller flere af de gennemgåede teorier/skoler - gennem opstilling af problemformulering, udkast til hypotese(r), formulering af arbejdsspørgsmål og valg af metodik - svarende til løsning af en selvvalgt semesteropgave og/eller et speciale.

 

Pensum:

  • Peter Christensen, Jørgen Albæk Jensen, Michael Hansen Jensen, Dansk Statsret, Jurist- og Økonomforbundets, Forlag, København

  • Jørgen Albæk Jensen m.fl. Grundlæggende Forvaltningsret, udgivet af Professionshøjskolen Metropol
  • J. Grønnegård Christensen, Peter Munk Christiansen og Marius Ibsen, Politik og Forvaltning, Hans Reitzels Forlag
  • Offentlig forvaltning i et politologisk perspektiv, Redigeret af Jens Blom- Hansen, Peter Munk Christiansen, Thomas Pallesen og Søren Serritzlew, H. Reitzels Forlag
Forelæsninger - suppleret med ad hoc øvelser og deltageroplæg
Skema:
3 timers forelæsninger pr. uge i 14 uger.

Tid og sted:
Tid og sted for undervisning kan ses ved at trykke på linket under "Se skema". 17F står for Forår 2017.

Hvis linket ikke virker, kan det samme ses her:
https:/​/​skema.ku.dk/​ku1617/​dk/​module.htm
-Vælg: “2200-Økonomisk Institut” (vent tålmodigt)
-Vælg: “2200-F17; [Navn på kursus]”
-Vælg: Liste
-Vælg “Forår/Spring – uge 4-29”
-Tryk: “Se skema”
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 3
  • Forberedelse
  • 161
  • Forelæsninger
  • 42
  • I alt
  • 206
Point
7,5 ECTS
Prøveform
Skriftlig prøve, 3 timer med opsyn.
på universitetets computere.
Krav til indstilling til eksamen

Ingen

Hjælpemidler
Uden hjælpemidler
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
20 % ekstern censur
Eksamensperiode

Den skriftlige eksamen foregår:

28. juni 2017

på Peter Bangs Vej 36. 2000 Frederiksberg http://pc-eksamen.ku.dk/ Tidspunktet bliver oplyst i Selvbetjeningen på KUnet.

Indskrevne studerende kan læse mere om eksamen, regler, re-eksamen mm på  kandidatsiderne for eksamen på KUnetogbachelorsiderne for eksamen på  KUnet.

 

Reeksamen

Den skriftlige reeksamen foregår:

10. august 2017

på Peter Bangs Vej 36. 2000 Frederiksberg http://pc-eksamen.ku.dk/ Tidspunktet bliver oplyst i Selvbetjeningen på KUnet.

Ved få tilmeldte kan reeksamen ændres til en mundtlig eksamination inklusiv ændring af dato, tid og sted, hvilket vil blive oplyst af Eksamenskontoret.

Kriterier for bedømmelse

Bedømmelseskriterierne er baseret på indholdet i målbeskrivelsen.

For at opnå den højeste karakter skal den studerende på fremragende vis kunne demonstrere de i målbeskrivelsens opstillede punkter for viden, færdigheder og kompetencer.