SASA10145U Ernæringsfysiologi

Årgang 2015/2016
Engelsk titel

Nutritional Physiology

Uddannelse

Bacheloruddannelsen i husdyrvidenskab-semiobligatorisk

Kursusindhold

Kurset omfatter beskrivelse af næringsstoffer, fordøjelighed og næringsstofs absorption i de forskellige afsnit af fordøjelseskanalen, omsætning af næringsstoffer i de forskellige organer,enerrgi-og næringsstofbalancer, omsætning og udnyttelse af protein, fedt og energi i hele den intakte organisme. Den hormonale regulering af omsætningen i næringsstof- og vævspuljerne, samt regulering af foderoptagelse. Der lægges vægt på de betydeligste husdyrproduktioner samt familiedyr og dyrenes reaktioner på deres nærmiljø. Den principielle baggrund for bestemmelse af energi- og næringsbehov og fastsættelse af normer for næringsforsyning til forskellige livsytringer gennemgås. Der gives et grundigt kendskab til fodermidlers sammensætning, deres energi- og proteinværdi til forskellige husdyr, egnethed i relation til fodersammensætning. Der gives grundlag for rationsvurdering og -anvendelse med relation til produktkvalitet, ressourceforbrug, sundhed og miljø.

Målbeskrivelser

Viden:
- Skal kunne demonstrere grundlæggende kendskab til fodermidlers sammensætning og egnethed til husdyr og familiedyr.
- Skal kunne demonstrere grundlæggende kendskab til næringsstofomsætning, samt udnyttelse af næringsstoffer og energi til forskellige livsytringer (vækst, reproduktion, laktation og ægproduktion).
- Skal kunne demonstrere grundlæggende kendskab til fysiologiske processer ved forskellige livsytringer.

Færdigheder:
- Skal kunne vurdere foders anvendelighed til husdyr.
- Skal kunne forklare de fysiologiske og ernæringsmæssige faktorer, der påvirker vækst, reproduktion, laktation og ægproduktion.
- Skal kunne forklare grundlæggende principper vedrørende fastlæggelse af næringsstofbehov, normer til forskellige livsytringer og kunne sammensætte en simpel foderration, der dækker et dyrs energi- og næringsstofbehov

Kompetencer:
- Skal selvstændigt kunne identificere og tilegne sig den nødvendige videnskabelige information til løsning af fagets problemstillinger.
- Skal kunne formidle faglige problemstillinger til fagfæller.

Kriterier for vurdering af målopfyldelse:
For at bestå kurset skal den studerende ved den mundtlige eksamen kunne redegøre for væsentlige elementer i fodermidlers anvendelighed og næringsværdi til drøvtyggere, enmavede pattedyr og fugle, herunder de grundlæggende ernæringsmæssige og fysiologiske principper for appetitregulering og foderoptagelse, næringsstoffordøjelighed, absorption, kvantitativ omsætning, udnyttelse og behov for næringsstoffer og energi til forskellige livsytringer.

- Chwalibog, André: Næringsværdi og Næringsbehov. Samfundslitteratur, 2006, eller nyere udgaver.
- Sjaastad, Sand & Hove: Physiology of Domestic Animals, 2nd Ed (2010), Scan Vet Press eller nyere udgaver
- Hvelplund, T., Nørgaard, P.: Kvægets Ernæring og Fysiologi. DJF rapport Husdyrbrug nr. 53 (bind 1) og 54 (bind 2). 2003.
- McDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, J.F.D., Morgan, C.A. Animal Nutrition. Longman.

SKEB10077U Biokemi 1
SASA10144U Anatomi og fysiologi
Den skemalagte undervisning benyttes gennem hele semestret til kombinerede forelæsninger og teoretiske øvelser. Der vil under øvelserne blive lagt op til, at opgaverne diskuteres og løses i grupper. Ved ugentlige kollokvier fremlægges og diskuteres løsningen af de teoretiske øvelser. Ved hvert ugentligt kollokvium vil grupperne på skift skulle fremlægge løsningsforslag og virke som opponenter. Hver gruppe skal have godkendt deres fremlæggelse og deres opponent indsats for at kunne indstilles til eksamen. Kursus afsluttes med en individuel mundtlig eksamination.
Kurset udgør et væsentligt grundlag for kurset 'Dyrs Ernæring og Præstation', og anbefales derfor for alle stud. på Husdyrvidenskabsuddannelsen
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 2
  • Forberedelse
  • 135
  • Forelæsninger
  • 37
  • Teoretiske øvelser
  • 32
  • I alt
  • 206
Point
7,5 ECTS
Prøveform
Mundtlig prøve, 20 minutter
Mundtlig eksamination. Besvarelse af spørgsmål stillet i relation til hovedemner behandlet i de enkelte kursusuger (der trækkes ét hovedemne til eksamen, og der er afsat 20 minutter d til forberedelse).
Vægtning: 100 %
Krav til indstilling til eksamen

Godkendt præsentation ved et ugentlig seminar

Hjælpemidler
Alle hjælpemidler tilladt

Alle hjælpemidler, dog uden adgang til internet og mobiltelefon afleveres,

Bedømmelsesform
bestået/ikke bestået
Censurform
Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
Reeksamen

Krav: se samme som for ordinær eksamen

Kriterier for bedømmelse

For at bestå kurset skal den studerende ved den mundtlige eksamen kunne redegøre for væsentlige elementer i fodermidlers anvendelighed og næringsværdi til drøvtyggere, enmavede pattedyr og fugle, herunder de grundlæggende ernæringsmæssige og fysiologiske principper for appetitregulering og foderoptagelse, næringsstoffordøjelighed, absorption, kvantitativ omsætning, udnyttelse og behov for næringsstoffer og energi til forskellige livsytringer, samt planlægning af daglig foderforsyning til dækning af behov for energi og næringsstoffer

 

Efter endt kursus vil den studerende kunne referere grundlæggende love og principper inden for foderstof analysen, fordøjelseskanalens funktion, næringsstofomsætning, intermediær regulering af næringsstofomsætningen, appetitregulering, prædiktering foderoptagelsen størrelse samt behov for energi og næringsstoffer til drøvtyggende og enmavede husdyr. Efter endt kursus vil den studerende kunne reflektere over foderets egnethed til forskellige grupper af drøvtyggende og enmavede husdyr.

 

Efter endt kursus vil den studerende kunne udføre simple beregninger af et foderets energi- og proteinværdi til forskellige husdyr samt udarbejde en simpel foderplan til et specifikt husdyr, der vil kunne opfylde dyrets behov for energi, protein og makromineraler. Efter endt kursus vil den studerende kunne drøfte betydningen af foderets indhold af de væsentligste kulhydratfraktioner for absorptionen af forskellige energigivende næringsstoffer.

 

Efter endt kursus vil den studerende kunne omsætte teoretisk viden indenfor fordøjelsesprocesser og næringsstofomsætning til vurdering af et foderets egnethed til forskellige husdyr, samt kunne samarbejde og kommunikere effektivt med andre faggrupper med ekspertise indenfor husdyrproduktion.