NPLB15005U Plant Genomics

Årgang 2015/2016
Engelsk titel

Plant Genomics

Uddannelse

Bacheloruddannelsen i naturvidenskab og it
Bacheloruddannelsen i biologi-bioteknologi - begrænset valgfri

Kursusindhold

De store linier: Introduktion og oversigt
Bioinformatik, Molekylær genetik


Genomer: Model planter versus afgrødeplanter
De nyeste DNA sekventeringsteknologier
 

Genekspression:Transkriptions faktorrer, focus på MYB genfamilien
Fra microarray til næste-generation sekventering (RNA-seq)
 

Forward og reverse genetik
Genetiske markører og kvantitative egenskaber (QTL)
Genotype – fænotype; Genkortbaseret kloning og QTL identifikation
 

To meget forskellige plantgenom modeller: ris og mos
Funktionel Genomstudier og Metabolom studier
Biomarkører og RNAi/siRNA
 

Studenter workshop om fire funktionelle genom opgaver
Debat om de funktionelle genom resultater i opgaverne


Fire praktiske øvelser der underbygger forelæsningerne vil du stifte kendskab med haploid plantecellekulturrer, påvise genekspression kvantitativt og i plantevæv, genetisk analyse af kvantitative egenskaber og genediterings metoder.

Målbeskrivelser

Dette er et kursus i avanceret teoretisk og anvendt genomstudier med fokus på plantebioteknologi. Ved gennemførelse af kurset vil den studerende være i stand til at anvende bioinfomatiske redskaber til at søge i databaser med modelplanter og anvende genomsøgesmaskiner til at analysere simple opgaver.

Den studerende vil kunne beskrive nøgleteknikker indenfor molekylær genetik og udvalgte redskaber til at analysere genomisk information, inklusiv genkortbaseret kloning. Den studerende vil have tilstrækkelig viden om sammenhængen mellem fænotype og genetisk variation til at udnytte den nyeste viden og ressourcer om plantegenomer til selvstændigt at løse grundlæggende opgaver.

Den studerende skal kunne vise en detaljeret forståelse af begreberne  i forward og reverse genetiske metoder med eksempler på begge strategier. Den studerende vil kunne forklare fordele og ulemper ved modelplanter og afgrødeplanter.

Den studerende skal forstå principperne i næste generations sekventeringsmetoder, herunder hvordan metoderne kan anvendes.

Den studerende vil være i stand til at definere forskellige måder hvorpå genekspression reguleres og vise det ved at fortolke niveuet af transkripter i en øvelse. I en PC baseret øvelse vil den studerende definer QTL, beskrive hvordan de anvendes  i molekylær planteforædling. De studerende vil få erfaring med genetisk transformation af mos og anvende de transgene linier til bedømme forskellige metoder.  Gennem gruppe diskusioner skal den studerende analysere et nyt problem baseret på funktionel genomstudier, udvikle en løsning på den givne udfordring og forsvare det i en discussion med de andre grupper. Øvelserne beståes ved at skrive en rapport som bedømmer resultaterne i den eksperimentelle del.


Ved at gennemføre kurset vil den studerende have opnået:

Viden
- Beskrive de grundlæggende principper for de vigtigste modelplanter og planters evolution
- Forklare genetiske markører og deres anvendelse i forhold til kvalitative og kvantitative egenskaber
- Sammenligene grundlæggende teknologier anvendt på løsning af nye udfordringe I plantegenomiske studier og I molekyær planteforædling

Færdigheder
- Gennemføre en overbevisende vurdering af teknologier til at studere komplekse biologiske processer I plantemodel systemer
- Anvende molekylær og genetiske redskaber til forbedring af planter med henblike for afgrøder til føde, foder og højværdi produkter, f.eks. biomedicin bioenergy og grønne fabrikker

- Arbejde med cellekultur og udføre simple transformation

Kompetencer
- Vurderer en række forward og reverse genetiske strategier til isolering og funktionsafklaring af gener
- Vurderer variation i gener og fænotyper ved genomiske studier
- Deltage og argumentere aktivt konklusion opnået i  diskussion med andre studerende for

 

Laboratoriemanualer og et kompendium af nøgleartikler indenfor plante genomics

Kursus i Molekylær genetik er anbefalet
505 vil være i form af forelæsninger og diskussionstimer, 50% er praktiske øvelser, rapporter og supervised case studier (student workshop). De studerende forventes at arbejde i grupper i deres øvelser og i de givne cases, de skrevne og mundtlige presentationer er et krav for at gå til den endelige eksamen
Undervisningen er et miks af forelæsninger, laboratorie og computer øvelser som understøttes af cases. Laboratorie arbejdet demonstrere udvalgte områder i plante genomics. Computer øvelserne demonstrere potentialet i internet ressourcerne.
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 4
  • Forberedelse
  • 97
  • Forelæsninger
  • 40
  • Praktiske øvelser
  • 45
  • Teoretiske øvelser
  • 20
  • I alt
  • 206
Point
7,5 ECTS
Prøveform
Mundtlig prøve
Mundtlig eksamen (præsentation og spørgsmål):
De studerende modtager en opgave kl 9.00 og afleverer individuelt en kort Powerpoint presentation kl 12 næste dag. Den præcise dato vil blive givet i starten af kurset.
Ved den mundtlige eksamen, presenterer den studerende det de har fundet frem til i opgaven (5 min) efterfulgt af en kort diskussion (15 min) i curriculum.
Krav til indstilling til eksamen

Tre godkendte laboratorie rapporter (75%) og deltagelse i den mundtlige præsentation af casen.

Hjælpemidler
Alle hjælpemidler tilladt
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
En intern censor
Reeksamen

Hvis kravene ikke er opfyldt afleveres øvelsesrapporterne 2 uger før tilmelding til re-eksamen hvor 75% af disse skal godkendes inden der kan tilmeldes til re-eksamen. Re-eksamen vil være mundtlig eksamination i hele pensum

Kriterier for bedømmelse

Se målbeskrivelse