NFOK14030U Klinisk praksis inkl. stresskommunikation
Clinical Practice incl. Stress Communication
Den kliniske praksis er inddelt i 2 perioder.
I Periode 1 udfører den studerende selv screening og kostanamnese,
under supervision af klinisk diætist, og i slutningen af perioden
trænes stress kommunikation ved at den studerende tilknyttes et
antal patienter med alvorlig sygdom, og følger op på egne
instruktioner gennem gentagne kontakter. Der skal opnås erfaringer
med manglende efterlevelse af råd og vejledning, da patienternes
opmærksomhed er meget svær at holde fangen (stress kommunikation).
Eftermiddagsforelæsningerne holdes med fokus på stress
kommunikation.
I Periode 2 er den studerende med overlæge på stuegang for at
opnå praktisk erfaring med samspillet mellem sygdomslære, ernæring
og den konkrete patientsituation, opleve hvilken rolle ernæring
spiller for de samlede beslutninger under sygdomsforløbet og
fornemme arbejdsgangen på en klinisk afdeling. Oplevelser og
problemer diskuteres i plenum i forbindelse med de teoretiske
forelæsninger om eftermiddagen. Desuden trænes den studerende i
ernæringsterapi under ophold på en afdeling, hvor næsten alle
patienter ernæres via sonde eller blodet (intravenøst), f.eks. på
en intensiv afdeling. Den studerende udfører beregninger under
supervision af personalet (læger og sygeplejersker). Der følges op
på erfaringerne i forbindelse med de teoretiske forelæsninger om
eftermiddagen.
Kurset giver kompetencer til at anvende teorien i klinisk
praksis. Der forudsættes derfor en betydelig teoretisk viden om
sygdomslære, ernæringsprincipper og ernæringsterapi.
Viden:
- Beskrive og udføre screening for underernæring
- Beskrive og gennemføre kostinterview
- Beskrive og udfærdige kostplan med kost, sondeernæring og
intravenøs ernæring
- Beskrive og udføre kostinstruktion af patienter
- Reflektere over kommunikationsproblemer i dialogen med kritisk
syge patienter
- Udvise overblik over funktion og struktur på hospitalsafdelinger
af forskellig type
- Udvise kendskab til skrevne og uskrevne regler for adfærd på et
hospital, herunder påklædning
Færdigheder:
- Kommunikere tværfagligt om patienter
- Skabe god kontakt til somatiske patienter, gennemføre en dialog
med disse, samt trænge igennem et mentalt forsvar
- Vurdere en patientsituation med henblik på valg af de mest
hensigtsmæssige metoder til ernæringsterapi
- Definere indikationer for sondeernæring og intravenøs ernæring
samt kombinationer af disse og mad
- Reflektere over mulighederne for at dække behov for protein og
energi ved
kombinationer af administrationsformer
- Beregne ernæringsbehov hos patienter under stressmetaboliske
betingelser
- Formidle ernæringsrelaterede budskaber i dialogen med andre
faggrupper, herunder diætister og læger
- Mestre i praksis procedurer omkring kost og ernæring
- Sammenligne resultaterne af forskellige beregningsmetoder for
ernæringsbehov
- Bedømme den kommunikative kvalitet af en dialog med patient
Kompetencer:
- Afveje styrker og svagheder ved forskellige løsningsmodeller hos
den enkelte patient
- Evne at forklare løsninger for patienter og personale i
hospitalsafdelinger
- Analysere løsningsmodellers sikkerhed for patienten i forhold til
eksisterende viden
- Diskutere forskellige løsningsmodeller i forhold til behov for ny
viden
- Selvstændigt at kunne udforme og iværksætte ernæringsterapi hos
den enkelte patient
- Samarbejde i en klinisk hverdag på en hospitalsafdeling, både i
relation til patienter og andre samarbejdspartnere
- Tage ansvar for ernæringsterapi og håndtere uventede situationer.
- Diskutere ernæringsrelaterede problemer med andre
fagprofessionelle, og kunne håndtere at det ikke altid er egen
opfattelse, der slår igennem
Der udleveres kopier af vejledninger og specialafsnit fra opslagsværker.
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 9
- Forberedelse
- 91
- Forelæsninger
- 27
- Praktiske øvelser
- 144
- Projektarbejde
- 60
- Teoretiske øvelser
- 81
- I alt
- 412
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik
her!
- Point
- 15 ECTS
- Prøveform
- Løbende bedømmelse, under hele kursetPraktisk mundtlig prøve, 15 minBeskrivelse af eksamen: 5 minutters mundtlig eksamination baseret på forelæggelse af 10 minutter langt foredrag om godkendt emne efter hver af de 3 periodeforløb. Alle 3 skal bestås.
- Krav til indstilling til eksamen
- 80% aktiv deltagelse i det kliniske arbejde.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- bestået/ikke bestået
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Intern censur. En bedømmer.
- Reeksamen
- Reeksamen som den ordinære eksamen. Hvis den studerende ikke
har opfyldt indstillingskravet (tilstedeværelseskravet) skal man
følge kurset igen.
Delprøver kan genanvendes ifm. indstilling til re-eksamen.
Kriterier for bedømmelse
Se venligst "Målbeskrivelser"
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- NFOK14030U
- Point
- 15 ECTS
- Niveau
- Kandidat
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 1
- Skemagruppe
- Uden for skemastruktur. Skema planlægges individuelt for hver studerende.
- Kursuskapacitet
- Maks. 20. Pladserne er forbeholdt studerende på kandidatuddannelsen i klinisk ernæring, der ikke har haft hospitalspraktik under bacheloruddannelsen.
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institut
- Institut for Idræt og Ernæring
Kursusansvarlige
- Jens Rikardt Andersen (3-6d75644371687b76316e7831676e)