NFOB14027U Fødevarekemi
Food Chemistry
Bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring - obligatorisk
Fødevarekemien redegør for den kemiske sammensætning og de
fysisk/ kemiske egenskaber af levnedsmidlernes enkeltkomponenter
samt for samspillet mellem disse, herunder deres ændring/
omdannelse under varierende ydre forhold og forarbejdning.
Fødevarer som fysisk kemiske systemer:
Fysiske størrelser til karakterisering af fødevarer. Mekanisk
beskrivelse af fødevarer. Strukturel beskrivelse af levnedsmidler.
Termodynamisk beskrivelse af fødevarer og introduktion til
termodynamiske funktioner for biologiske systemer.
Ligevægtskriterier for systemer underlagt forskellige ydre forhold,
termodynamiske faser, damptryk, opløsninger/blandingers
termodynamik, fasediagrammer, fordeling af komponenter mellem
faser, gassers opløselighed. Dynamisk beskrivelse af fødevarer
(kinetik).
Fødevarer som kemiske systemer:
De kemiske fødevarekomponenter (aminosyrer, proteiner, lipider,
kulhydrater, vitaminer, polyphenoler etc.) beskrevet ud fra kemi og
biokemi. Kinetik og mekanismer for fødevarekomponenternes
vekselvirkninger og reaktioner.
Kurset behandler såvel lipider, proteiner og kulhydrater som de
øvrige levnedsmiddelbestanddele, hvad enten de hidrører fra
råmaterialer eller forekommer som
tilsætningsstoffer.
Kurset giver en basal forståelse af fødevarer baseret på de
vigtigste fødevarekomponenters fysiske og kemiske egenskaber.
Kurset integrerer grundlæggende fysisk kemi og traditionel
fødevarekemi. Når kurset er færdigt forventes den studerende
at kunne:
Viden:
-Reflektere over fødevarers sammensætning og struktur fra
molekylært til makroskopisk niveau.
-Udvise overblik over vand, lipider, proteiner, kulhydraters og
vitaminers basale fysiske og kemiske egenskaber i fødevarer.
-Beskrive de vigtigste kemiske og fysiske mekanismer, der ligger
bag fremstilling, forarbejdning, og kvalitetsforringelser i
fødevaresystemer.
Færdigheder:
-Forklare reaktioner og vekselvirkninger mellem de vigtigste
fødevarekomponenter ved hjælp af kemiske og fysisk-kemiske
begreber.
-Udføre beregninger af fødevarerelevante fysisk-kemiske og kemiske
parametre.
-Arbejde i laboratorie med udvalgte eksperimentelle teknikker og
metoder, der anvendes til undersøge og beskrive fødevarer.
-Analysere egne eksperimentelle resultater og formidle disse
skriftligt.
Kompetencer:
Anvende teori og metoder på fødevarekomponenters struktur og
egenskaber med henblik på at kunne beskrive fænomener på et
molekylært niveau, der sker i forbindelse med forarbejdning,
opbevaring og anvendelse.
Jan Velisek, The Chemistry of Food. Wiley Blackwell 2014.
Supplerende noter vil være tilgængelige via Absalon.
Almen kemi for biovidenskab
Organisk kemi for biovidenskab
Fødevarefysik
Biokemi 1
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 4
- Forberedelse
- 110
- Forelæsninger
- 36
- Praktiske øvelser
- 16
- Teoretiske øvelser
- 40
- I alt
- 206
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik
her!
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig prøve, 4 timer med opsyn.Den skriftlige prøve er baseret på hele kursets indhold inkl. praktiske øvelser
Kurset er udtaget til ITX-eksamen på Peter Bangs Vej - Krav til indstilling til eksamen
Alle øvelsesrapporter er godkendte.
Det vil ikke være muligt at blive indstillet til reeksamen, hvis man har gennemført mindre end halvdelen af den praktiske del af laboratorieøvelserne. I dette tilfælde vil man være henvist til at gennemføre øvelserne næste gang kurset afholdes.- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
OBS: Hvis eksamen afholdes på ITX, stiller ITX computer til rådighed. Egen computer, tablet eller mobiltelefon må IKKE medbringes. Lærebøger og noter medbringes i papirform eller på USB-stik.
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ekstern censur
- Reeksamen
Ved 10 eller færre tilmeldte til reeksamen vil eksamensformen være mundtlig eksamination.
Kriterier for bedømmelse
Bedømmelse sker på grundlag af kursets målbeskrivelse
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- NFOB14027U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 2
- Skemagruppe
- A (tirs 8-12 + tors 8-17)Praktiske øvelser kan være placeret udenfor skemagruppe A
- Kursuskapacitet
- 120, forudsat at der er plads til alle med Fødevarekemi som obligatorisk kursus
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institut
- Institut for Fødevarevidenskab
Kursusansvarlige
- Mogens Larsen Andersen (4-70726f644369727267316e7831676e)
- Jeanette Otte (2-6d724369727267316e7831676e)
Praktiske øvelser