HKUÅ10072U ÅU KUN, Frit emne: Surrealisme - dansk og international (Efterår 15)

Årgang 2015/2016
Engelsk titel

Free subject

Kursusindhold

Surrealismen bliver trods sine snart hundrede år ved med at drage og fascinere. På dette kursus tilbydes en grundig indføring i de vigtigste sider af 1920’ernes og 30’ernes surrealisme. Særligt fokus vil være på surrealismen i Frankrig, England, Mexico og Danmark. Fra 20´erne og 30´erne bevæger vi os op i mellemkrigstiden, hvor surrealismen som historisk bevægelse perspektiveres med diskussioner af dens arv indenfor f.eks. abstrakt ekspressionisme og cobra samt af surrealisme som en tematisk og teoretisk indgangsvinkel til samtidskunst.

Surrealismen var kendetegnet ved et komplekst og eksperimenterende genstandsfelt, der i høj grad udfoldede sig på i et crossover mellem fin- og populærkultur, såvel som tværmedialt. Kurset tager derfor udgangspunkt i mange forskellige værktyper såsom maleri, fotografi, film, leg, performance, design, reklamer, tidsskrifter, tekst, collage, montage, assemblage og skulptur og samspillet mellem dem - med henblik på at forstå surrealisme som æstetisk strategi.

Kurset vil gennem forelæsninger, øvelser og studenteroplæg vise, at surrealisme var en mangefacetteret æstetisk og teoretisk strømning, som fortsat spiller en stor rolle i vores forståelse af kunst, film og litteratur, samt at udviklingen indenfor forskningsmetodikker og teori stadig ændrer, hvad vi forstår ved surrealisme, historisk og i dag. Det overordnede mål er således at skabe en kvalificeret diskussion og analyse af surrealisme både som historisk bevægelse og som æstetisk greb og til kritisk at diskutere definitioner og kategoriseringer indenfor forskningsfeltet.

Som baggrundlitteratur til kurset anbefales Peter Michael Hornung (red.). Ny Dansk Kunsthistoriebind  7 København: Palle Fogtdal 1995 og Mary Ann Caws, Surrealism. London: Phaidon 2004.

Forelæsninger
Eksamen følger studieordningen for BA-Kunsthistorie - enkeltstående tilvalg http:/​/​hum.ku.dk/​uddannelser/​aktuelle_studieordninger/​kunsthistorie/​Kunsthistorie_ENKST__BATV_2007_justeret_2009.pdf og aflægges som enten en fri skriftlig hjemmeopgave (Frit emne I) eller en fri mundtlig sagsfremstilling (Frit emne II).
Har man tidligere taget f.eks. Frit emne I, så kan den ikke tages igen, man har altså kun mulighed for at tage de to forskellige eksaminer en gang hver.
  • Kategori
  • Timer
  • Forelæsninger
  • 24
  • I alt
  • 24
Point
15 ECTS
Prøveform
Andet