HHIB16056U HIS 1005. Staten som udfordring og problem - fra oldtid til nutid og mellem IS og EU

Årgang 2015/2016
Engelsk titel

HIS 1005. Staten som udfordring og problem - fra oldtid til nutid og mellem IS og EU

Uddannelse

Historie
BA-tilvalg:
Modul 4A: Kulturel afstand og historisk forståelse (Fagelement HHIB10051E)
[Bachelortilvalg, 2013-ordningen]

Kursusindhold

Staten som udfordring og problem - fra oldtid til nutid og mellem IS og EU
Statsdannelse er en af vor tids helt store spørgsmål. Hvordan får man skabt effektive stater, hvad er grundlaget for den politiske orden? Det problem kæmper vi for tiden med på mange fronter. I Europa er udfordringen at forbinde nationalstaten med Unionen, i Mellemøsten er det at skabe stabile statsmagter og "hellige" krigere kræver kalifatet genrejst.  Over alt brænder det på. Fælles for problemerne er, at den hidtidige europæiske erfaring har vist sig utilstrækkelig til at forstå udfordringerne. Vi trænger til at få udfordret vores teorier om statsmagten. Det vil vi prøve at gøre ved at søge langt tilbage i historien og udvide vores erfaringshorisont. Den traditionelle fortælling om staten er skabt over den europæiske udvikling fra Middelalderen til den Moderne Verden. Men forud for den tilbyder oldtiden en endnu længere historie. Den starter i Mesopotamien i det 3. årtusinde f. Kr. og slutter med Romerrigets opløsning i Germanske efterfølgerstater, det Islamiske Kalifat og en Østromersk rest. Kom og vær med til at udforske denne alternative erfaring. Vi skal på en rejse gennem årtusinder og fjerne kulturer. Kort sagt vi skal blive klogere på nutiden ved at gøre det anderledes og uventede, vi skal dykke dybt ned i historien.

Basis for kurset vil være: Peter Fibiger Bang & Walter Scheidel (eds.), The Oxford Handbook of the State in the Ancient Near East and Mediterranean, 2013 samt John L. Campbell & John A. Hall, The World of States, 2015. I løbet af foråret vil vi få besøg af Walter Scheidel, min med-redaktør, professor v. Stanford og en af vor tids mest innovative antikhistorikere, og hvis alt går op, også af John A. Hall, der i den sidste generation har været en af de klareste stemmer i den historiske sociologi.

Faglige mål (uddybning af de i studieordningen beskrevne):
Den studerende kan efter kurset:

The Oxford Handbook of the State in the Ancient Near East and Mediterranean. Eds.: Peter Fibiger Bang & Walter Scheidel. 2013.

Holdundervisning / seminar, forelæsning
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamensforberedelse
  • 129,5
  • Forberedelse
  • 175
  • Holdundervisning
  • 84
  • I alt
  • 388,5
Point
15 ECTS
Prøveform
Andet
Kriterier for bedømmelse