HFRK03774U Fransk - Frit emne 4: Hverdagens æstetik. Hverdagens steder i fransk samtidslitteratur

Årgang 2015/2016
Engelsk titel

French - Free topic 4: Hverdagens æstetik. Hverdagens steder i fransk samtidslitteratur

Kursusindhold

I dette kursus skal vi kigge på hverdagens steder. De steder, som er tilvænnede, og hvor særlige sociale processer allerede synes at udgøre det fundament, hvorfra vi erfarer. Vi skal se på, hvordan nyere litteratur og samtidslitteratur i Frankrig ofte benytter sig af de samme steder, og hvordan denne iscenesættelse af et givent sted er en undersøgelse og forskydning af vores hverdagslige og sociale rum. Disse steder er bl.a. toget (metroen, RER-toget mm.), hotellet, fabrikken, gaden, forstaden. Eksempelvis skal vi se på, hvordan RER-toget hos Annie Ernaux iscenesætter sociale klasser mellem forstæderne og Paris, og hvordan toget yderligere bliver et rum for etableringen af en kollektiv erindring. Vi skal bl.a. se på, hvordan hotellet er et genkommende sted, hvor oplevelsen tilhører den fremmede, der dermed kan italesætte tilvænnede kulturelle strukturer som hos eks. Olivier Rolin.

Kurset vil give et indblik i og en præsentation af en række franske forfattere fra 1970erne og op til i dag. Kurset vil centrere sig omkring læsninger af konkrete scener eller hele bøger, hvor disse hverdagssteder står særligt centralt. Således bliver det også muligt ikke kun at stifte bekendtskab med en række nye franske forfattere, men også at se på, hvordan litteraturen som interdisciplinær form kobler det æstetiske format med sociologiske og etnologiske metoder. Kurset vil derfor også kort præsentere en særlig fransk sociologisk hverdagstradition, som denne litteratur ikke kun skriver sig i forlængelse af, men som også vil agere som nøgle til forståelsen af de upåagtede og ikke-bemærkede sociale og hverdagslige processer og erfaringer, som udgør disse steder. Hvordan kan denne franske samtidslitteratur åbne op, ændre og sanseliggøre de steder og rum, vi og andre befinder os i hver dag?

Hvordan konfigureres vores hverdagslige rum, og hvordan kan man skabe bevidsthed omkring den samtidige fremmedgørelse og kreativitet, som ligger latent i hverdagen?

Dermed ønskes yderligere belyst hverdagens signifikans inden for denne gren af fransk samtidslitteratur, ligesom vi skal diskutere, hvordan litteraturen gør det muligt at begribe det upåagtede og infra-ordinære og således på ny lade os tænke og opleve hverdagen uden at miste grebet om dens sociale, fremmedgørende, etiske, politiske og kulturelle implikationer og processer.

Georges Perec: Tentative d’épuisement d’un lieu parisien

Georges Perec: Espèces d’espaces

Leslie Kaplan: L’excès-l’usine

Annie Ernaux: Journal du dehors

Nathalie Quintane: Chaussures

François Bon: Paysage fer

Sophie Calle: L’hôtel

Raymond Bozier: Fenêtres sur le monde

Olivier Rolin: Suite à l’hôtel Crystal

Holdundervisning
  • Kategori
  • Timer
  • Forberedelse
  • 176,75
  • Forelæsninger
  • 28
  • I alt
  • 204,75