HDAK00181U DAN; Sprogets magt og magtens sprog

Årgang 2015/2016
Engelsk titel

The power og language and the language of power

Kursusindhold

Sprog spiller en grundlæggende rolle for hvordan mennesker skaber og vedligeholder social mening, fællesskaber og forskelle. Dette kursus beskæftiger sig med sprogets magt i den forstand at vi skal se nærmere på hvordan vi på et overordnet samfundsniveau gennem sprog konstruerer den sociale verden, definerer og klassificerer fænomener, men også hvordan vi i konkrete situationer bruger sprog i interaktion og forhandling med andre og derigennem forsøger at opnå vores mål. Omvendt påvirker de sociale kategoriseringer, forskelle og samfundsnormer vi lever med, også vores sprogbrug. I den forstand beskæftiger kurset sig også med hvordan sprogbrug og tegn kommer til at blive forbundet med bestemte værdier og sociale roller, og dermed hvordan nogle former for sprogbrug associeres med mere magt eller symbolsk kapital end andre. Kurset indeholder en teoretisk del hvor vi beskæftiger os med både sociologiske, diskursanalytiske og sociolingvistiske problemstillinger, metoder og synsvinkler. Vi skal beskæftige os teoretisk med begrebet magt og med sammenhænge mellem sprog, magt og ideologi, sprog og identitet samt sprog og sociale relationer. Desuden indeholder kurset en empirisk del hvor vi bringer de teoretiske og metodiske indsigter i spil ved at arbejde med sprogbrug indsamlet i forbindelse med aktuelle forskningsprojekter på Københavns Universitet, og indsamlet af kursets deltagere. Det empiriske materiale vil inkludere både talesprog og skriftsprog samt de mellemting som har udviklet sig gennem sociale medier.

Målbeskrivelser

Formålet med kurset er at de studerende:

* Opnår indsigt i og overblik over forskellige metodiske og teoretiske tilgange til studiet af sprog og magt.

* Bliver i stand til at belyse sammenhænge mellem sprog, sociale relationer og uligheder i selvstændige analyser af empiriske data, og evner at formidle disse klart og i akademisk form. 

* Kan reflektere over og tage kritisk stilling til forskellige metoder og undersøgelser af sprog i relation til magtaspekter, både andres og egne.

Se desuden:

KA 2008: http:/​/​hum.ku.dk/​uddannelser/​aktuelle_studieordninger/​dansk/​dansk_ka_2008_2008_2010_2011_2013_2013.pdf

KA 2015: http:/​/​hum.ku.dk/​uddannelser/​aktuelle_studieordninger/​dansk/​dansk_ka.pdf

BA tilvalg 2015: http:/​/​hum.ku.dk/​uddannelser/​aktuelle_studieordninger/​dansk/​dansk_enkeltstaaende_batv_2015.pdf

Holdundervisning
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamensforberedelse
  • 160,5
  • Holdundervisning
  • 42
  • Undervisningsforberedelse
  • 210
  • I alt
  • 412,5
Point
15 ECTS
Prøveform
Skriftlig prøve
Fri skriftlig hjemmeopgave