HDAK00151U DAN; Digitale mediefiktioner: storytelling og mediekonvergens

Årgang 2015/2016
Engelsk titel

Digital media fictions: storytelling and media convergence

Kursusindhold

Kurset er en indføring i de centrale teoretiseringer af nutidens tværmediale mediekultur og undersøger samtidig centrale film og tv-fiktioner i konkrete analyser med fokus på genrer og aktuelle temaer. Den tværmediale mediekultur defineres med afsæt i diskussionen af mediefiktioner og omfatter bla. mediekonvergens og deltagerkultur (Jenkins), online communities (Baym), Big Data (Boyd) – men også teoretiseringer af en ny anerkendelseskultur (Honneth), omvending af kulturelle autoritetshierarkier (Bourdieu) og medialisering (Hepp, Couldry).

De digitale mediefiktioner udmønter sig primært i to tendenser indenfor mediefortællinger: Det er den serielle fiktionsfortælling og den såkaldte transmedia storytelling. Den serielle fiktionsfortælling kommer til udtryk i de nye tv-serier der primært vises via streaming på Netflix og HBO (fx Mittell, Sconce). Transmedia storytelling udfoldes i Hollywood mainstreamfilm – ofte blockbusters – hvor fortællingen foregår på flere platforme, er adapteret fra andre medier eller baseret på historiske begivenheden (fx Thompson, Pearson).

I mainstream Hollywood film fokuseres på de Hollywoodfortællinger som tematiserer krig og terror fx Zero Dark Thirty, biografiske film som fx The Wolf of Wall Street og thrillere som Gone Girl. Også i serielle fiktioner kan man tale om flere forskelligerettede tendenser som fx de nye familie melodramaer Mad Men og Breaking Bad, den politiske thriller House of Cards, An Honourable Woman og Homeland samt udkantskrimierne Broadchurch, True Detective og Top of the Lake og dramedier som Girls og Orange is the New Black. Aktuelle film og – tv-serier og eksempler fra mediekulturen vil blive inddraget og diskuteret i undervisningen

Målbeskrivelser

Faglige mål for kurset: at den studerende kan redegøre for og diskutere centrale teorier og metoder indenfor nyere medieteori (sociologisk og æstetisk) samt mediefiktionsteori og kan anvende det analytiske værktøj på digitale mediefiktioner som fx film og tv-serier.

Se også:

KA 2008: http:/​/​hum.ku.dk/​uddannelser/​aktuelle_studieordninger/​dansk/​dansk_ka_2008_2008_2010_2011_2013_2013.pdf

KA 2015: http:/​/​hum.ku.dk/​uddannelser/​aktuelle_studieordninger/​dansk/​dansk_ka.pdf

BA tilvalg 2015: http:/​/​hum.ku.dk/​uddannelser/​aktuelle_studieordninger/​dansk/​dansk_enkeltstaaende_batv_2015.pdf

Holdundervisning
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamensforberedelse
  • 160,5
  • Holdundervisning
  • 42
  • Undervisningsforberedelse
  • 210
  • I alt
  • 412,5
Point
15 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Fri skriftlig hjemmeopgave. Kurset kræver aktiv undervisningsdeltagelse i form af oplæg og aflevering af eksamensøvelse.