CSU2016119 Intelligence i Risikosamfundet

Årgang 2015/2016
Engelsk titel

Intelligence in the Risc Society

Kursusindhold

Se kursusbeskrivelsen på kampagnesiden for Copenhagen Summer University

Sikkerhedsmæssige udfordringer indgår i stadig stigende grad i både private og offentlige virksomheders daglige arbejde. Der er derfor stor fokus på intelligence som redskab til at indsamle, analysere og kommunikere viden om komplekse, og globale, trusler og risici.

Intelligence er en særlig form for vidensarbejde om samfundsmæssige trusler og risici, der inkluderer informationsindsamling, analyse og kommunikation til beslutningstagere. Der er dog meget forskellige forestillinger om, hvad formålet med at udføre intelligence er, hvad man kan bruge det til og i hvilket omfang, det er muligt at udføre sådanne analyser. Dette kursus stiller skarpt på spørgsmål relateret til informationsindhentnings- og efterretningsaktiviteter og forsøger således at svare på, hvad intelligence kan og skal bidrage med i statslige organisationer og private virksomheder i dagens risikosamfund.

Dit udbytte
Du vil efter kurset:

  • Have indsigt i hvad intelligence er, og hvordan det kan bruges.
  • Have opnået en teoretisk indsigt i forskellige tilgange til intelligence og risiko.
  • Kunne forholde dig kritisk til intelligencearbejdets muligheder og begrænsninger.
  • Kunne se udviklingspotentialet i de metoder og arbejdsgange, som præger analysearbejdet i din egen organisation.

Kursusindhold
Kurset består af en grundig introduktion til forskellige forståelser af intelligence som beslutningsredskab i en kompleks og usikker verden. Vi arbejder med forestillinger om sikkerhed og usikkerhed, kontrol og ansvar i intelligencearbejdet, og kobler disse til risiko- og intelligencelitteraturen. Her identificerer vi et umiddelbart paradoks i vores stræben efter mere information, reduktion af trusler og mere kontrol med det usikre på den ene side, og en stigende erkendelse af den usikre karakter af trusler og risici på den anden side. Vi søger at bygge en bro mellem disse parallelt eksisterende forståelser, som vil kunne hjælpe dig til at forstå og navigere i dit praktiske arbejde med intelligence.  

Derudover vil kurset gå i dybden med forståelsen af intelligence (uanset kontekst) som et politisk begreb, og vi vil dermed gøre op med forestillingen om intelligence som en objektiv fremstilling af verdens sande tilstand til beslutningstagere – traditionelt betegnet ved mantraet ’telling truth to power’. Kurset søger ligeledes at gøre dig bevidst om forskellige opfattelser af myndigheder, virksomheder og befolkningens ansvar i forhold til sikkerhedsanliggender, og vi vil arbejde med korresponderende forventninger til intelligencearbejdets formåen og begrænsninger. 

Kurset vil være case-baseret og bero på aktiv deltagelse og lyst til at forholde sig kritisk til sin egen eksisterende praksis. Kurset har derudover den ambition at bidrage til konstruktiv udvikling af specifikke metoder, grundlæggende antagelser og arbejdsgange i din egen organisation/virksomhed.

Kursusugen vil forløbe under følgende overskrifter:

  • Introduktion til forståelser af intelligence og forskellige intelligencedomæner
  • Intelligenceanalyse som greb og begreb
  • Risikoforståelser og risikokommunikation
  • Nye tendenser: Legitimitet, resilience og ansvar

Forberedelse
Læse udvalgte tekster fra intelligencestudier og risikolitteratur samt medbringelse af en konkret case med udviklingspotentiale fra dit arbejde. Det kan eksempelvis være et færdigt produkt, en arbejdsmetode, en skitse over en arbejdsgang eller lignende, som du umiddelbart finder interessant at diskutere på kurset.

Deltagere
Kurset retter sig mod medarbejdere i private og offentlige virksomheder (på alle niveauer), der arbejder med risiko- og intelligenceanalyser i deres daglige arbejde. Du arbejder eksempelvis som analytiker i en regi af forsvar, beredskab og politi, som sikkerhedsrådgiver i en privat virksomhed, eller som risikoanalytiker i en privat eller offentlig virksomhed. 

Datoer
5 dage, 15. – 19. august 2016, 9:00 – 16:30, Københavns Universitet, Frederiksberg Campus.

Kursusledere
Karen Lund Petersen, lektor, director Centre for Advanced Security Theory, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
Kira Vrist Rønn, PostDoc, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet

Andre undervisere
Wilhelm Agrell, professor, Statsvetenskapliga Institutionen, Lunds Universitet
Adam Diderichsen, lektor, Institut for Statskundskab, Aalborg Universitet
Emil S. Græsholm, specialkonsulent, Forsvarsministeriet
Christa Moesgaard, strategisk analytiker, Midt- og Vestsjællands Politi

Pris
19.000 kr. ekskl. moms. Prisen inkluderer undervisning, kursusmateriale, og forplejning under kurset.

Målbeskrivelser

Se "Dit udbytte"

Se "Kursusindhold"
  • Kategori
  • Timer
  • Forberedelse
  • 10
  • Holdundervisning
  • 35
  • I alt
  • 45
Point
0 ECTS
Prøveform
Kursusdeltagelse
Ingen
Bedømmelsesform
Ingen bedømmelse
Censurform
Ingen ekstern censur
Kriterier for bedømmelse

Ingen