AØKB08017U Makroøkonomi I (tidligere Makro A)

Årgang 2015/2016
Engelsk titel

Macroeconomics I (former Macro A)

Uddannelse

Obligatorisk på Bacheloruddannelsen i økonomi

Kursusindhold

Faget videreudvikler langsigtsdelen af Økonomiske Principper B.

I Makro I opstilles og analyseres alternative formelle modeller til forståelse af de langsigtede, trendmæssige tendenser i de vigtigste makroøkonomiske variable, såsom aggregeret indkomst og forbrug (per capita), indkomstfordeling, realløn og realrente, nettofordringsposition overfor udlandet, teknologisk niveau og produktivitet samt ledighed. I sammenhæng hermed præsenteres empirisk materiale under anvendelse af simple statistiske metoder.

Faget bygger op til Makro II ved at beskrive det forankringspunkt, økonomiens fluktuationer foregår omkring. Det bygger også op til Makro III ved at omfatte de mest fundamentale versioner af de langsigtsmodeller, som også indgår i Makro III.

Målbeskrivelser

De studerende skal lære de vigtigste såkaldte stiliserede empiriske fakta om økonomisk vækst og strukturel ledighed at kende, og de skal kende til og forstå den række af økonomisk teoretiske modeller, som i kurset inddrages til forklaring af disse fakta og til forståelse af økonomiens trendmæssige udvikling i det hele taget.

En vigtig kundskab, der begyndende skal erhverves i dette kursus, er selvstændig opstilling og analyse af formelle, makroøkonomiske modeller, som af type er som kendt fra faget, men som kan være variationer heraf. Der vil typisk være tale om modeller, som er formulerede som, eller er tæt på at være formulerede som, egentlige generelle ligevægtsmodeller. En del af denne kundskab består i en verbal formidling af en forståelse af modellernes egenskaber.
En anden vigtig kundskab er at kunne koble teori og empiri, så empirisk materiale kan tilvejebringes og analyseres på en måde, der er afklarende i forhold til teorien. Igen er verbal formidling af de konklusioner, der kan drages ud af samspillet mellem teori og empiri, en vigtig del af den beskrevne færdighed.
De typer af modeller, der skal kunne analyseres, omfatter modeller for lukkede såvel som for åbne økonomier, statiske såvel som dynamiske modeller, dynamiske modeller med såvel diskret tid som kontinuert tid. Modellerne skal både kunne analyseres generelt og ved numerisk simulation (sidstnævnte dog kun af ikke-stokastiske dynamiske modeller i diskret tid).

De studerende skal opnå færdigheder i at foretage økonomiske analyser i de typer af modeller, faget beskæftiger sig med, herunder analyser af strukturelle, økonomisk politiske indgreb og formidle analysens indsigter.

Pensum:
Peter Birch Sørensen og Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, “Introducing Advanced Macroeconomics: Growth and Business Cycles”. 2. udgave (2010). Følgende er pensum:

Kapitel 1 (minus afsnit 1.6) samt 2-12

Økonomiske Principper B, Matematik A og B fra første år. Mikro I og "Sandsynlighedsteori og statistik " sideløbende med Makro I.
Der forudsættes kendskab til regressionsanalyse svarende til bogens Appendiks herom.
2 timers forelæsninger 1-2 gange om ugen og i gennemsnit 3 timers holdundervisning pr uge i 14 uger.

Opgaveregning ved holdundervisningen tager i et vist omfang form af “lærerstyret gennemgang”, men studerende søges i vid udstrækning aktiveret i forskellige former, som alle baserer sig på hjemmeforberedelse: Indspark fra de studerende ved den lærerstyrede gennemgang, decideret gennemgang af (dele af) opgaver ved studerende, gruppearbejde i timerne, korte “regn-selv-pauser”, summegrupper mv.

I tilknytning til holdundervisningen stilles der 8-10 mindre skriftlige hjemmeopgaver og én eksamenslignende frivillig lynprøve. Bortset fra i starten og slutningen af semestret er der dermed aflevering næsten hver uge. Opgaverne vil blive gennemgået og diskuteret på holdene, når besvarelserne er afleveret. For disse opgavers vedkommende vil gennemgangen i særlig høj grad foregå med involvering af de studerende.

Tid og sted:
Tid og sted for forelæsninger og holdundervisning kan ses ved at trykke på et af linkene til holdene under "Se skema". Forelæsningens tider vises under hvert link (15E står for Efterår 2015, 16F står for Forår 2016)
Holdundervisningen starter i 2. uge af semesteret.

Hvis linket ikke virker, kan det samme ses her:
https:/​/​skema.ku.dk/​ku1516/​dk/​module.htm
-Vælg: “2200-Økonomisk Institut” (og vent for svar)
-Vælg: “2200-F16;Makroøkonomi I”
-Vælg “Forår/Spring – Weeks 4-29”
-Tryk: “Se skema”

Bemærk venligst:
- At holdændring ikke er muligt efter tilmeldingsperioden er afsluttet og efter studieadministrationen har holdplaceret de studerende.
- At det ikke er tilladt at deltage på et hold, man ikke er tilmeldt.
- At et hold kan blive lagt sammen med et andet ved for lidt tilmeldte studerende eller ved manglende undervisningsressourcer.
- At hold kan ændre dag og tid op til studiestart uden accept af de tilmeldte. Hvis dette sker vil det blive meldt ud samt vil kunne ses i det personlige skema.
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 3
  • Forberedelse
  • 119
  • Forelæsninger
  • 42
  • Øvelseshold
  • 42
  • I alt
  • 206
Point
7,5 ECTS
Prøveform
Skriftlig prøve, 3 timer med opsyn.
Skriftlig eksamen af 3 timers varighed uden hjælpemidler.
Krav til indstilling til eksamen

Der stilles i løbet af semestret 8-10 hjemmeopgaver samt 1 lynprøve. Heraf skal 7 være afleveret af den studerende og godkendt af holdlæreren som forudsætning for at kunne gå til eksamen.

Hjælpemidler
Uden hjælpemidler
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
20 % ekstern censur
Eksamensperiode

Efterår 2015: Den skriftlige eksamen foregår d 17. december 2015 på Peter Bangs Vej 36. 2000 Frederiksberg http://pc-eksamen.ku.dk/

Forår 2016: Den skriftlige eksamen foregår d 24. juni 2016 på Peter Bangs Vej. Tidspunktet for eksamen bliver oplyst primo/midt april i Selvbetjeningen på KUnet.

Indskrevne studerende kan læse mere om eksamen, regler, re-eksamen mm på bachelorsiderne for eksamen på KUnet.

 

Reeksamen

Efterår 2015: Samme som den ordinære eksamen.

Forår 2016: Den skriftlige re-eksamen foregår d 25. august 2016 på Peter Bangs Vej. Tidspunktet for eksamen bliver oplyst midt august i Selvbetjeningen på KUnet.

Ved få tilmeldte kan eksamen ændres til en mundtlig eksamination inklusiv ændring af datoen, hvilket vil blive oplyst af Eksamenskontoret.

Kriterier for bedømmelse

Den studerende skal på tilfredsstillende måde godtgøre at han/hun lever op til fagets målbeskrivelse.