AØKA08002U Økonomisk historie

Årgang 2015/2016
Engelsk titel

Economic History

Uddannelse

Obligatorisk på Bacheloruddannelsen i økonomi

Kursusindhold

Faget introducerer til Økonomisk historie.

De store spørgsmål indenfor økonomisk historie er: ”Hvorfor er det først for nyligt, at vi er begyndt at se vedvarende vækst i levestandarden”?, ”Hvorfor opstod den økonomiske vækst ikke samtidigt i alle verdens lande?”.

Faget sigter mod at give indblik i de svar, som økonomer og økonomisk historikere  p.t. giver på disse spørgsmål. Med andre ord undersøges den økonomiske udvikling fra førindustriel stagnation til den industrielle revolution. Det diskuteres hvorfor førindustrielle samfund udvikler sig radikalt anderledes end ”moderne samfund”; hvorfor den industrielle revolution opstod i Europa (og England); hvorfor den industrielle revolution først fandt sted omkring år 1800 samt årsager til dens ujævne spredning på tværs af kloden.

Målbeskrivelser

Den studerende skal kunne beskrive hvordan førindustrielle samfund var (/er) dramatisk forskellige fra ”moderne samfund”. Relevant økonomisk teori skal kunne anvendes til at analysere forskelle mellem førindustrielle samfund. Den studerende skal være bekendt med relevant empirisk materiale der kaster lys over den førindustrielle æra og økonomisk teori for samme. Det indebærer også et rimeligt kendskab til hvordan data er tilvejebragt, samt en evne til at forholde sig kritisk til disse data såvel som til den teori data taler til.

I forhold til den industrielle revolution skal den studerende have kendskab til teorier der anses for at være centrale for en forklaring af dennes opståen, timing såvel som spredning. Hertil kommer et overordnet kendskab til centrale historiske hændelser der anses for at være vigtige for nutidens globale indkomstforskelle, samt hvorfor (teoretisk og empirisk) disse hændelser anses for at være vigtige.

Greg Clark, 2007. A Farewell to Alms- a brief economic history of the World. Princeton University Press.

Desuden udvalgte artikler og forelæsningsnoter

 

At Økonomiske Principper A, Økonomiske Principper B, Makroøkonomi I (Makroøkonomi A) og Økonometri I (Økonometri B) (OLS estimation og Instrument variabel estimation).
2 timers forelæsninger 1-2 gange pr uge i 14 uger.
2 timers holdundervisning hver anden uge i gennem semesteret.

Tid og sted:
Tid og sted for forelæsninger og holdundervisning kan ses ved at trykke på et af linkene til holdene under "Se skema". Forelæsningens tider vises under hvert link (15E står for Efterår 2015, 16F står for Forår 2016)

Hvis linket ikke virker, kan det samme ses her:
https:/​/​skema.ku.dk/​ku1516/​dk/​module.htm
-Vælg: “2200-Økonomisk Institut” (og vent for svar)
-Vælg: “2200-F16; Økonomisk Historie”
-Vælg “Forår/Spring – Weeks 4-29”
-Tryk: “Se skema”

Bemærk venligst:
- At holdændring ikke er muligt efter tilmeldingsperioden er afsluttet og efter studieadministrationen har holdplaceret de studerende.
- At det ikke er tilladt at deltage på et hold, man ikke er tilmeldt.
- At et hold kan blive lagt sammen med et andet ved for lidt tilmeldte studerende eller ved manglende undervisningsressourcer.
- At hold kan ændre dag og tid op til studiestart uden accept af de tilmeldte. Hvis dette sker vil det blive meldt ud samt vil kunne ses i det personlige skema.
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 3
  • Forberedelse
  • 147
  • Forelæsninger
  • 42
  • Holdundervisning
  • 14
  • I alt
  • 206
Point
7,5 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering, 3 timer med opsyn.
Skriftlig eksamen af 3 timers varighed uden hjælpemidler.
Krav til indstilling til eksamen

7 ud af de 14 obligatoriske afleveringsopgaver skal være godkendt af holdlæreren, som forudsætning for at kunne gå til eksamen.

Hjælpemidler
Uden hjælpemidler
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
100 % ekstern censur
Eksamensperiode

Efterår 2015: Den skriftlige eksamen foregår d. 22. december 2015 på Peter Bangs Vej 36. 2000 Frederiksberg http://pc-eksamen.ku.dk/

Forår 2016: Den skriftlige eksamen foregår d. 28. juni 2016 på Peter Bangs Vej 36. 2000 Frederiksberg http://pc-eksamen.ku.dk/

Tidspunktet for eksamen bliver oplyst primo/midt april i Selvbetjeningen på KUnet.

Indskrevne studerende kan læse mere om eksamen, regler, re-eksamen mm på bachelorsiderne for eksamen på KUnet.

 

Reeksamen

Efterår 2015: Samme som den ordinære eksamen.

Forår 2016: Den skriftlige re-eksamen foregår d. 26. august 2016 på Peter Bangs Vej 36. 2000 Frederiksberg http://pc-eksamen.ku.dk/

Tidspunktet for eksamen bliver oplyst primo/midt august i Selvbetjeningen på KUnet.

Ved få tilmeldte kan eksamen ændres til en mundtlig eksamination inklusiv ændring af datoen, hvilket vil blive oplyst af Eksamenskontoret.

Kriterier for bedømmelse

Den studerende skal på tilfredsstillende måde godtgøre at han/hun lever op til fagets målbeskrivelse.