TTEABAPTEU BA-8. semester: Praktisk Teologi

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

Practical Theology

Uddannelse
Teologi
Kursusindhold

Undervejs i forløbet medvirker adjungeret professor Lisbet Christoffersen og sognepræst Rasmus Nøjgaard.

Kurset er en indføring i den praktiske teologis grundproblemer, begreber og arbejdsformer. Den praktiske teologi udforsker kristendommens praksis- og kommunikationsformer historisk og aktuelt, herunder særligt kirkekundskab, kirkesociologi, kirkeret, diakoni, mission, menighedsdannelse, embede, gudstjeneste, kirkelige handlinger, ritualer, forkyndelse, salmer, sjælesorg, undervisning og medier.

Undervisningsform

I løbet af kurset behandles de praktisk teologiske hovedområder med udgangspunkt i grundbøgernes kapitelinddelinger. Hvert område belyses historisk, systematisk og empirisk. Undervisningen består af en kombination af forelæsninger og kollokvier, samt fremlæggelse og diskussion af skriftlige studenteroplæg, der forbereder forløbets synopsis-eksamen. Ved semestrets begyndelse aftales datoer og form for fremlæggelser og responsdeltagelse.

Studenteraktivitet

1. Aflevering af korte skriftlige synopsis-præsentationer (ca. 2 sider) i et ved semestrets begyndelse nærmere fastsat antal gange. Senest fire døgn inden undervisningen lægges præsentationerne på Absalon.

2. Korte mundtlige fremlæggelser af præsentationerne samt deltagelse i den efterfølgende diskussion med respondenter, medstuderende og undervisere.

3. Deltagelse som respondent i et ved semestrets begyndelse nærmere fastsat antal gange. Responsen består i kritisk og konstruktiv skriftlig kommentering (ca. ½ side) af medstuderendes synopsis-præsentationer, der lægges på Absalon mindst et døgn før undervisningen og derpå uddybes mundtligt i undervisningen.

Eksamen

Forud for eksamen udarbejdes en synopsis på max 12.000 tegn, ca. 5 sider à 2400 enheder. Se Studieordningen for nærmere bestemmelser for skriftlige opgavebesvarelser. Synopsen danner grundlag for eksamen i hele pensum og udarbejdes i overensstemmelse med ét af de eksamensspørgsmål, som opgives på Absalon tirsdag den 26. maj. En synopsis skal indeholde tese, teori, metode, materiale-analyse, konklusion, perspektivering. Den skal desuden være korfattet og præcist formuleret og historisk, systematisk og empirisk orienteret.

Synopsen afleveres i tre eksemplarer i Studentervejledningen fredag mellem kl 10 og 12 i uge 24.

Ved den mundtlige eksamination begynder eksaminanden med en kort præsentation af synopsen. Herefter eksamineres der i pensum med udgangspunkt i synopsen og de praktisk teologiske problemstillinger og perspektiver, synopsen og præsentationen giver anledning til at diskutere. Ved den afsluttende karaktergivning vægtes både synopsen og den mundtlige præstation.

Forberedelse

Undervisningen består af to ugentlige dobbelttimer tirsdage kl. 10-12 + 13-15. Til hver kursusdag regnes der med 8 timers forberedelse.

Kursuslitteratur

1000 sider fordelt på sidste del af Harbsmeier/Iversen, Praktisk Teologi (1995), dele af et udkast til en ny grundbog, Den Danske Salmebog side 793-878 (Ritualbogen, regnet om til 40 siders kursuslitteratur) samt tekster på Absalon.

Læringsmål

Det forventes, at den studerende opnår:

  • kendskab til kristendommens centrale praksis- og kommunikationsformer historisk og aktuelt
  • fortrolighed med teorier og metoder omkring det historiske, empiriske og systematisk teologiske arbejde, der kræves i den praktiske teologi
  • evne til identifikation, analyse og kritisk diskussion af praktisk-teologiske problemstillinger i et teologisk og historisk perspektiv
  • evne til formidling af praktisk-teologiske problemstillinger skriftligt og mundtligt.
Se studieordningen
Se studieordningen
Holdundervisning og individuel vejledning
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 1
  • Eksamensforberedelse
  • 119
  • Holdundervisning
  • 56
  • Undervisningsforberedelse
  • 286
  • I alt
  • 462
Point
15 ECTS
Prøveform
Mundtlig prøve, 30 min.
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
Eksamensperiode
Vinter 2014/2015 Sommer 2015