SVEK13113U Besætningsrådgivning og Veterinær Folkesundhed
Herd Health Consultancy and Veterinary Public Health
Kurset gennemføres som heldagsundervisning.
Funktioner som
besætningsdyrlæge:
De første 2 uger er en introduktion til funktionerne som
besætningsdyrlæge samt rammer/vilkår for husdyrproduktion.
Undervisningen er gruppe- og projektbaseret heldagsundervisning med
udgangspunkt i besøg i en privat malkekobestning med et omfattende
datagrundlag. Hver gruppe behandler et delemne. Disse delemner skal
under fællessamlinger sammensættes til en prototypisk
besætningsanalyse med forslag til videnskabeligt velfunderede
interventionsforslag. Denne rapport kan give inspiration til
undervisningen i de efterfølgende 2 uger rettet mod funktionerne
som embedsdyrlæge. Markante forskelle i rammer og vilkår samt deraf
afledte udmøntninger af dyrlægefunktioner for andre væsentlige
produktionsdyrsarter skal belyses med eksempler fra den
prototypiske rapport. Gruppernes bidrag til rapporten skal
godkendes af den ansvarlige for undervisning vedr.
besætningsdyrlægefunktionerne på vegne af den kursusansvarlige som
forudsætning for at påbegynde de efterfølgende 2 uger rettet mod
embedsdyrlægefunktionerne.
Funktioner inden for
Veterinær Folkesundhed og One Health:
Kursusugerne 3+4 er en introduktion til funktionerne som
embedsdyrlæge og dyrlæge ansat i brancheorganisationer samt en
introduktion til veterinærers rolle i One Health-tilgangen til
håndtering af sygdomme, der opstår og spredes mellem dyr, mennesker
og miljø herunder via fødevarer. Endvidere skal denne
kursusdel demonstrere samspillet mellem dyrlægefunktioner i
primærproduktionen og embedsdyrlægefunktionerne, inkl. den enkelte
dyrlæges ansvar og funktion i nationale sundhedsprogrammer vedr.
zoonoser og smitsomme sygdomme hos dyr. Det er målet, at de
studerende lærer, hvorledes egenkontrolprogrammer og
branchekoder er stykket sammen indenfor forskellige områder (fx
primær mælke-og kødproduktion, fødevarevirksomheder,
butikker/restauranter), samt hvorledes de forskellige overordnede
programmer understøtter sygdomsforebyggelsen og
dyrevelfærden ikke bare i enkelte besætninger, men også på
sektor- og nationalt niveau. Der arbejdes endvidere med
dyrlægers ansvar og opgaver i relation til international
bekæmpelse- og forebyggelse af husdyrsygdomme og zoonotiske
infektioner. Undervisningen er heldagsundervisning baseret på en
blanding af workshops med dyrlæger fra relevante
institutioner, virksomhedsbesøg, gruppearbejde og udvikling af
undervisningsmaterialer til brug ved workshops og
rapportskrivning. Et væsentligt element vil være en beskrivelse af,
hvorledes dyrlæger bidrager med lederskab i relation
til de gennemgåede emner. De studerendes
indsats og slutprodukt i form af individuelle rapporter eller
gruppebidrag til en fælles rapport skal godkendes af den ansvarlige
for dette kursussegment på vegne af den kursusansvarlige. Rapporten
skal sammen med rapporten fra de første 2 uger af kurset danne
grundlag for det videre arbejde i begge
differentieringer.
Efter endt kursus forventes den studerende at kunne:
Viden (kendskab og forståelse)
beskrive de overordnede rammer og
vilkår/kontekst for husdyrproduktion, der er nødvendige at kende,
for at dyrlægen kan forholde sig meningsfuldt til løsning af
problemer vedr. sundhed, velfærd og frugtbarhed ved behandling og
forebyggelse i husdyrbesætninger samt for fødevareproducerende
husdyr generelt.
redegøre for principper og begreber i centrale offentlige og
private styrings-, rådgivnings- og kontrolprogrammer, herunder
udvise kendskab til produktionsstyring, populationsmedicin,
præventiv veterinærmedicin og veterinær folkesundhed,
sundhedsbegreber, dyrevelfærdsvurdering og smittebeskyttelse.
redgøre for baggrund, mål og instrukser for besætnings- og embedsdyrlægers roller og opgaver i primærproduktionen ifølge gældende lovgivning samt kende til de særlige problemer med at frembringe evidens for interventioner i besætninger og større populationer.
redegøre for og forholde sig kritisk til muligheder for implementering af simple kvantitative og kvalitative analysemetoder i feltarbejde med besætninger, branche- og myndighedsarbejde.
kende til muligheder for implementering af følgende metoder/begreber til økonomi-orienterede analyser: Risikoanalyse (risikovurdering, -management og -kommunikation), partielt budget, diskontering, beslutningstræ, simulering og optimering.
redegøre for de centrale principper for formidling, kommunikation og læring i dyrlægens kontekster, herunder betydningen af abstraktionsniveauer, værdier og holdninger (etik).
forklare, hvorledes dyrlæger spiller en essentiel rolle i One Health-tilgangen til sundhedsfremme hos dyr og mennesker.
Færdigheder (anvendelse af redskaber, metoder og
begrebsfortrolighed):
organisere egen læring gennem
projektplanlægning og etablering af samarbejde med vejledere og
medstuderende.
opsøge litteratur af relevans for kursusemnerne
bringe såvel kendt viden fra forudsætningsfagene samt ny viden i
aktion i en helhedsorienteret tilgang ved at beskrive
organiseringen (studiedesign) og opsamlingen af data (inkl.
sygdomsdiagnostik i relevante populationer og på individniveau)
vurdere muligheder for håndtering og analyse af data vedrørende
sundhed, velfærd, frugtbarhed, fødevaresikkerhed og relationer til
produktion og produktionsøkonomi (kvantitative og kvalitative
metoder jf. listen over vidensemner ovenfor).
beskrive problemkomplekser og kende generelle muligheder for
evidensbaserede interventioner i populationer jf. begreberne
beskrevet i listen over færdigheder.
bruge de centrale begreber, der er nødvendige for formidling af
komplicerede biologiske, praktiske og tekniske veterinære emner i
primærproduktion, fødevaresikkerhed og One Health-tilgangen til
bekæmpelse og forebyggelse af sygdomme, til klienter/kunder og
fagfæller.
Kompetencer (bringe viden og færdigheder i spil i
forskellige situationer):
agere fagligt forsvarligt i funktionerne som besætningsdyrlæge for
betydende produktionsdyrearter i henhold til gældende dansk
lovgivning (prototypiske situationer).
komme med konstruktive oplæg til helhedsorienterede og
relevante løsninger af komplicerede problemstillinger relateret til
sundhed, velfærd og frugtbarhed i en besætning under afvejning af
værdier og holdninger hos besætningsejeren inklusiv økonomiske
overvejelser, personale i besætningen, lovmæssige reguleringer,
hensyntagen til fødevaresikkerhed i primærproduktionen samt den
studerendes egne værdier og holdninger. Dette sker i kurset ved
deduktion fra prototypiske situationer.
kende funktionerne som embedsdyrlæge i relation til forebyggelse og
bekæmpelse af husdyrsygdomme (herunder eksotiske sygdomme),
zoonotiske infektioner og fødevarebårne infektioner, jf. gældende
dansk og international lovgivning i prototypiske situationer.
overskue principperne i branchekode og egenkontrol herunder
forskellige former for organisering heraf af relevans for dyrlæger
ansat i staten, fødevarevirksomheder eller brancheorganisationer.
bidrage til planlægning af relevante forslag til helhedsorienteret
løsning af komplicerede problemstillinger relateret til bekæmpelse
af såvel eksotiske som endemiske husdyrsygdomme, zoonotiske
infektioner og fødevarebårne sygdomme under afvejning national og
international lovgivning i prototypiske situationer.
udvikle skriftligt materiale til brug af andre studerende i kurset.
anvende ovenstående kompetencer i formidling af
veterinærvidenskabelig viden til at bidrage til iværksættelse af en
One Health-tilgang til løsning af nationale og internationale
udfordringer for dyr, mennesker og vores fælles
miljø.
Vil til en vis grad skulle udvikles af de studerende selv (et læringsmål)
SVEK13004U Medicin, kirurgi og reproduktion, store husdyr
SVEK13005U Medicin, kirurgi og reproduktion, familiedyr
Godkendt kursusattest i rotationskurserne:
SVEK13006U, SVEK13001U, SVEK13003U, SVEK13002U, SVEK13008U, SVEK13007U
- Kategori
- Timer
- Ekskursioner
- 20
- Forelæsninger
- 8
- Kollokvier
- 35
- Projektarbejde
- 75
- I alt
- 138
- Point
- 5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig afleveringDe studerendes indsats i projektarbejder og produkter heraf skal godkendes af de ansvarlige for hvert kursussegment på vegne af den kursusansvarlige.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Kriterier for bedømmelse
Efter endt kursus forventes den studerende at kunne:
Viden (kendskab og forståelse)
beskrive de overordnede rammer og
vilkår/kontekst for husdyrproduktion, der er nødvendige at kende,
for at dyrlægen kan forholde sig meningsfuldt til løsning af
problemer vedr. sundhed, velfærd og frugtbarhed ved behandling og
forebyggelse i husdyrbesætninger samt for fødevareproducerende
husdyr generelt.
redegøre for principper og begreber i centrale offentlige og private styrings-, rådgivnings- og kontrolprogrammer, herunder udvise kendskab til produktionsstyring, populationsmedicin, præventiv veterinærmedicin og veterinær folkesundhed, sundhedsbegreber, dyrevelfærdsvurdering og smittebeskyttelse.
redgøre for baggrund, mål og instrukser for besætnings- og embedsdyrlægers roller og opgaver i primærproduktionen ifølge gældende lovgivning samt kende til de særlige problemer med at frembringe evidens for interventioner i besætninger og større populationer.
redegøre for og forholde sig kritisk til muligheder for implementering af simple kvantitative og kvalitative analysemetoder i feltarbejde med besætninger, branche- og myndighedsarbejde.
kende til muligheder for implementering af følgende metoder/begreber til økonomi-orienterede analyser: Risikoanalyse (risikovurdering, -management og -kommunikation), partielt budget, diskontering, beslutningstræ, simulering og optimering.
redegøre for de centrale principper for formidling, kommunikation og læring i dyrlægens kontekster, herunder betydningen af abstraktionsniveauer, værdier og holdninger (etik).
forklare, hvorledes dyrlæger spiller en essentiel rolle i One Health-tilgangen til sundhedsfremme hos dyr og mennesker.
Færdigheder (anvendelse af redskaber, metoder og
begrebsfortrolighed):
organisere egen læring gennem
projektplanlægning og etablering af samarbejde med vejledere og
medstuderende.
bringe såvel kendt viden fra forudsætningsfagene samt ny viden i
aktion i en helhedsorienteret tilgang ved at beskrive
organiseringen (studiedesign) og opsamlingen af data (inkl.
sygdomsdiagnostik i relevante populationer og på individniveau).
vurdere muligheder for håndtering og analyse af data vedrørende
sundhed, velfærd, frugtbarhed, fødevaresikkerhed og relationer til
produktion og produktionsøkonomi (kvantitative og kvalitative
metoder jf. listen over vidensemner ovenfor).
beskrive problemkomplekser og kende generelle muligheder for
evidensbaserede interventioner i populationer jf. begreberne
beskrevet i listen over færdigheder.
bruge de centrale begreber, der er nødvendige for formidling af
komplicerede biologiske, praktiske og tekniske veterinære emner i
primærproduktion, fødevaresikkerhed og One Health-tilgangen til
bekæmpelse og forebyggelse af sygdomme, til klienter/kunder og
fagfæller.
Kompetencer (bringe viden og færdigheder i spil i
forskellige situationer):
agere fagligt forsvarligt i funktionerne som besætningsdyrlæge for
betydende produktionsdyrearter i henhold til gældende dansk
lovgivning (prototypiske situationer).
foreslå oplæg til helhedsorienterede og relevante løsninger af
komplicerede problemstillinger relateret til sundhed, velfærd og
frugtbarhed i en besætning under afvejning af værdier og holdninger
hos besætningsejeren inklusiv økonomiske overvejelser, personale i
besætningen, lovmæssige reguleringer, hensyntagen til
fødevaresikkerhed i primærproduktionen samt den studerendes egne
værdier og holdninger. Dette sker i kurset ved deduktion fra
prototypiske situationer.
kende funktionerne som embedsdyrlæge i relation til forebyggelse og
bekæmpelse af husdyrsygdomme (herunder eksotiske sygdomme),
zoonotiske infektioner og fødevarebårne infektioner, jf. gældende
dansk og international lovgivning i prototypiske situationer.
overskue principperne i branchekode og egenkontrol herunder
forskellige former for organisering heraf af relevans for dyrlæger
ansat i staten, fødevarevirksomheder eller brancheorganisationer.
bidrage til planlægning af relevante forslag til helhedsorienteret
løsning af komplicerede problemstillinger relateret til bekæmpelse
af såvel eksotiske som endemiske husdyrsygdomme, zoonotiske
infektioner og fødevarebårne sygdomme under afvejning national og
international lovgivning i prototypiske situationer.
anvende ovenstående kompetencer i formidling af
veterinærvidenskabelig viden til at bidrage til iværksættelse af en
One Health-tilgang til løsning af nationale og internationale
udfordringer for dyr, mennesker og vores fælles
miljø.
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- SVEK13113U
- Point
- 5 ECTS
- Niveau
- Kandidat
- Varighed
- 4 uger
- Placering
- Blok 3
Undervises i blokkens første 4 uger.
- Skemagruppe
- Projektarbejde omkring besætninger samt fødevarevirksomheder, kontrolmyndigheder og nationale sygdomsbekæmpelses- og forebyggelsesprogrammer.
- Kursuskapacitet
- 75
- Studienævn
- Veterinærstudienævnet
Udbydende institutter
- Institut for Produktionsdyr og Heste
- Institut for Veterinær Sygdomsbiologi
Kursusansvarlige
- Liza Rosenbaum Nielsen (4-706d7e654477797268326f7932686f)
Hovedansvarlig og ansvarlig for Veterinary Public Health-delen - Carsten Enevoldsen (2-65674275777066306d7730666d)
Besætningssundhed
Undervisere
Jens Peter Nielsen
Hanne Ingmer