SVEB13005U Husdyrernæring
Animal Nutrition
Kurset indeholder en introduktion til de basale begreber
indenfor fagområdet huadyrernæring efterfulgt af mere specifikke
forhold vedr. herbivore (drøvtyggere og heste); omnivore (grise,
fjerkræ) og carnivore (mink).
Kvantitativ beskrivelse af de forskellige dyrearters fordøjelse og
omsætning af energi- og næringsstoffer til forskellige livsytringer
(f.eks.. vedligehold, vækst, reproduktion, laktation). Principper
for bestemmelse af energi- og næringsstofbehov og –normer for
produktionsdyr kombineret med et grundlæggende kendskab til egnede
fodermidler for disse dyr, herunder påvirkning af produktkvalitet.
Beskrivelse af fodermidlernes kemiske sammensætning og værdi
karakteristiske egenskaber og risiko for indhold af uønskede eller
ernæringsskadelige stoffer. Vurdering af foderplaner også i
relation til ernæringens betydning som årsag til sygdom samt brug
af diæter i forbindelse med forskellige lidelser særligt indenfor
produktionsdyr.
Kurset skal give et basalt kendskab til de grundlæggende
principper vedrørende fastlæggelse af næringsbehov til raske og
syge dyr for de vigtigste husdyrarter i Danmark.
Viden:
- beskrive grundlæggende principper vedrørende fastlæggelse af
næringsbehov til raske og syge dyr.
- udpege væsentlige faktorer af betydning for den kvantitative
energi- og næringsstofomsætning.
- nævne karakteristiske ernæringsmæssige egenskaber ved typisk
anvendte fodermidler
- identificere egnede fodermidler til produktionsdyr
Færdigheder:
- anvende ernæringsmæssige og fodringsmæssige principper, begreber
og metoder til vurdering af standardfoderplaner, diæter og
sammenhæng mellem ernæring og sygdom
- vurdere foders anvendelighed til produktionsdyr
- analysere forhold vedrørende sygdomsforebyggende ernæring
Kompetencer:
- samarbejde med andre rådgivere om ernæring af produktionsdyr
- anvende et fagsprog med henblik på at diskutere ernæring med
klienter, rådgivere og andre fagfolk
Materiale uploaded på Absalon.
A. Chwalibog: Husdyrernæring. Næringsværdi og Næringsbehov.
Samfundslitteratur.
SVEB10387U Veterinær anatomi og fysiologi 2
SVEB13000U Cytologi og almen histologi
SVEB11001U Veterinær genetik
SVEB13013U Veterinær kemi og biokemi
SVEB13003U Basal statistik og epidemiologi
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 4
- Ekskursioner
- 4
- Forberedelse
- 60
- Forelæsninger
- 28
- Teoretiske øvelser
- 28
- I alt
- 124
- Point
- 4,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig aflevering, 24 timerCase-baseret eksamen udføres i grupper med individuel aflevering inden for 24 timer.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- bestået/ikke bestået
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Én bedømmer
Kriterier for bedømmelse
For at bestå Husdyrernæring skal den studerende ud fra oplysninger om en given diæts sammensætning som et minimum kunne beregne indholdet af energi og næringsstoffer i diæten ved hjælp af relevante fodermiddel- og normtabeller samt vurdere diætens egnethed til et givet hus- eller familiedyr, herunder vurdere om diæten overholder de gængse normer for den pågældende dyreart ved en given livsytring samt mulige konsekvenser for dyrets sundhed. Der lægges vægt på en korrekt anvendelse af fagets termer og forståelse for samspillet mellem ernæring, fysiologi og mave-tarmkanalens opbygning hos de enkelte arter, herunder vurdering af fodermidlers egnethed, samt kendskab til metoder til fastlæggelse af dyrs energi- og næringsstofbehov.
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- SVEB13005U
- Point
- 4,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 1
- Skemagruppe
- Tidsplan offentliggøres på Absalon senest 14 dage før kursusstart
Organisationen af forelæsninger og øvelser foregår i samarbejde med andre fag i blokken - Kursuskapacitet
- Ingen begrænsning. Forbeholdt veterinærstuderende.
- Studienævn
- Veterinærstudienævnet
Udbydende institut
- Institut for Klinisk Veterinær- og Husdyrvidenskab
Kursusansvarlige
- Christine Brøkner
(3-6b707a48706975746d7c787a777c6d7176366c73)
Hovedansvarlig