NIFM13007U Forarbejdningsprocesser
Food Production Processes
Produkt – Proces Interaktion: Samspillet mellem råvarer, produktionsprocesser og produktionsanlæg og den endelige kvalitet og sikkerhed behandles med hovedvægt på betydningen af procesparametrene, temperatur og tid for kvalitet og produktionstid. Indlæringen underbygges gennem konkrete cases og beregninger. Følgende emner gennemgås: Flow-sheet og massebalancer, identifikation af kritiske procestrin for produktkvaliteten, varmebehandlingsprocesser og deres effekt på den mikrobielle inaktivering og produktkvalitet, varmebehandling af flydende produkter, opvarmning og afkøling af faste produkter, køle- og fryseprocesser, processtyring og –kontrol, proceshygiejne og hygiejnisk design.
Produktudvikling og opskalering: Begrebet integreret produktudvikling og den nødvendige opskalering af processer fra laboratorium (forsøgskøkken) til industriel skala behandles ud fra konkrete eksempler.
Formålet med kurset er at give de studerende en sammenhængende
og i vidt omfang kvantitativ forståelse af hvorledes råvarer, valg
af processer og krav til slutprodukternes kvalitet (egenskaber) og
sikkerhed vekselvirker. Samtidig skal de studerende blive i stand
til at vurdere de væsentlige overvågningsparametre, der skal
medvirke til sikring af kvalitet og sikkerhed. Disse områder skal
kunne integreres i forbindelse med produkt-/proces-udvikling.
Den studerende vil efter at have bestået dette modul have følgende
kompetencer:
Viden
- udvise overblik over forskellige muligheder for at beregne
fødevareproduktionsprocesser og disses betydning for produkternes
kvalitet og sikkerhed, herunder betydningen af hygiejnisk design af
procesudstyr.
- reflektere over valg mellem forskellige procestyper med henblik
på at opnå skånsom processering.
- beskrive og udvise overblik over sammenhængen mellem valg af
råvarekvalitet, processers tilrettelæggelse og slutproduktets
kvalitet og sikkerhed.
Færdigheder
På basis af den opnåede viden og forståelse at kunne
- vælge og anvende forskellige værktøjer til at beskrive og vurdere
forskellige kombinationer af råvarer og procesbetingelser.
- fastlægge kombinationer af opholdstid og temperatur som sikrer
kvalitet og sikkerhed af produktet.
Kompetencer
Efter endt kursus vil den studerende være i stand til at
- foretage en problemanalyse af produktions- og processtrategier
for at opnå høj kvalitet og stor sikkerhed af produkterne.
- pege på problematiske områder i forbindelse med hygiejnisk design
af produktionslinjer
- udvælge væsentlige overvågningspunkter og -metoder i
produktionen.
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 3
- Forberedelse
- 57
- Forelæsninger
- 30
- Projektarbejde
- 65
- Teoretiske øvelser
- 10
- I alt
- 165
- Point
- 6 ECTS
- Prøveform
- Mundtlig prøve, 30 min.Eksamenen består af en posterpræsentation og eksamination i pensum med udgangspunkt i rapporten fra projektopgaven.
- Krav til indstilling til eksamen
- Aflevering af rapport fra projektopgaven samt udarbejdelse af poster.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere.
- Reeksamen
- Ved 10 eller færre tilmeldte til reeksamen vil eksamensformen være 45 min. mundtlig eksamination i pensum, med 30 min. forberedelse.
Kriterier for bedømmelse
Karakteren er baseret på en samlet vurdering af den mundtlige præstation.
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- NIFM13007U
- Point
- 6 ECTS
- Niveau
- Master
- Varighed
- Kurset følger ikke blokstrukturen, men strækker sig over to måneder mellem april og juni.
- Placering
- Forår
- Skemagruppe
- Afholdes næste gang 14. april – 15. juni 2014; derefter april-juni 2016.
- Kursuskapacitet
- 30
- Efter- og videreuddannelse
- Pris
Pris: 11.250,- kr.
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institut
- Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi
Kursusansvarlige
- Jesper Lassen (4-6c6e6375426b687471306d7730666d)
Administrativ kursusansvarlig.