NFOB14014U Råvarekvalitet
Quality of Raw Food Materials
Bacheloruddannelsen i husdyrvidenskab
Kandidatuddannelsen i Animal Science
Kurset omhandler råvarerne kød, mælk, korn, frugt, grønsager,
kartofler og råvarer til vegetabilske olier. I kurset undervises
der i råvarernes opbygning, kemiske sammensætning, ernæringsmæssige
betydning og fysiske egenskaber - herunder tekstur.
Der lægges vægt på den kemiske sammensætning og struktur, samt
egenskaberne af de enkelte bestanddele, således at der opnås en
baggrund for at vurdere hvorledes disse påvirkes ved forskellige
behandlinger.
I kurset får de studerende indsigt i, hvordan råvarernes kvalitet
kan variere afhængig af genetisk oprindelse (race/sorter),
produktionsforhold (fodring, slagtning, malkning,
dyrkningsbetingelser, høst m.v.) og opbevaring, samt hvilke
forskellige krav en råvare skal opfylde afhængigt af, hvad den skal
anvendes til.
Der gives kendskab til, hvordan kvaliteten af udvalgte råvarer kan
måles og vurderes gennem brug af vigtige analysemetoder i de
praktiske øvelser.
Kurset bygger videre på undervisning omkring råvarekvalitet som
afholdes i forbindelse med Fødevaregrundkurset (Blok
1).
Kursets hovedmålsætning er at give de studerende kendskab til
kvaliteten af de enkelte råvarer og deres anvendelsesmuligheder.
Dette omfatter viden om hvilke faktorer, der har indflydelse på
kvaliteten af de enkelte råvarer, og hvilke kvalitetskrav, der
stilles til de enkelte råvarer både til brug for fersk konsum og
til videre forarbejdning.
Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:
Viden:
- Beskrive den anatomiske opbygning, struktur og kemiske
sammensætning af de forskellige råvarer
- Redegøre for de kemiske og biokemiske ændringer som sker i
råvarerne
- Udvise overblik over råvarernes ernæringsmæssige betydning
- Definere målemetoder til bestemmelse af kvaliteten af de
væsentligste råvarer
- Kendskab til principper for bæredygtig produktion
- Udtrykke indgående viden om hvilke kvalitetskrav der stilles til
de væsentligste råvarer
Færdigheder:
- Forklare sammenhængen mellem råvarens kvalitet og genetisk
oprindelse, produktionsforhold, behandling og opbevaring
- Anvende praktiske analysemetoder til bestemmelse af råvarens
kvalitet
- Forklare principperne bag de anvendte analysemetoder
Kompetencer:
Efter gennemgang af kurset vil den studerende være i stand til:
- At vejlede og rådgive fødevareindustrien om kvalitet, anvendelse
og opbevaring af råvarer.
- At beskrive hvordan en given råvare skal kvalitetsvurderes
afhængigt af anvendelsen.
- At kende sammenhængen mellem den kvalitet, der kan ses, smages og
måles, og de påvirkninger, som produktet har været udsat for.
Kompendiet: Råvarekvalitet. Seneste udgave.
Kompendiet: Kvalitet af Korn og Mel. Forfatter: Åse Hansen. Seneste
udgave.
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 4
- Forberedelse
- 119
- Forelæsninger
- 56
- Vejledning
- 3
- Øvelser
- 24
- I alt
- 206
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik
her!
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig prøve, 4 timer med opsyn.---
- Krav til indstilling til eksamen
- Alle øvelsesrapporter skal være godkendte.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
Kriterier for bedømmelse
Fullfilment of the learning outcomes
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- NFOB14014U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 3
- Skemagruppe
- B (man 8-12 + tirs 13-17 + fre 8-12)Enkelte øvelser kan ligge uden for ugestruktur.
Den endelige plan for øvelsestimerne afhænger af deltagerantal og offentliggøres inden kursusstart på Absalon. - Kursuskapacitet
- Ingen begrænsning
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institut
- Institut for Fødevarevidenskab
Kursusansvarlige
- Birthe P Møller Jespersen (2-717c4f757e7e733d7a843d737a)