LLEB10265U Introduktion til menneskets ernæring
Introduction to Human Nutrition
Kurset opbygges omkring en række forelæsninger og øvelser
indenfor følgende emner:
- Introduktion (kursusoversigt)
- Makronæringsstoffer: Protein, kulhydrat og fedt. Definitioner,
klassifikationer, kemisk struktur, samt fysiologiske funktion
- Mikronæringsstoffer med fokus på systematisk gennemgang af
udvalgte næringsstoffer vedr. definitioner, klassifikationer,
kemisk struktur, kilder i kosten, absorption samt fysiologisk
funktion
Under gennemgang af næringsstofferne berøres også:
- Næringsstofanbefalinger og kostråd, herunder ernæring til særlige
befolkningsgrupper, for eksempel børn og unge og udsatte grupper
Forelæsninger og øvelser vedrørende makronæringsstoffer og udvalget
mikronæringsstoffer vil danne grundlag for, at de studerende opnår
indsigt i principper og metodikker indenfor ernæringsvidenskab,
hvorved der opnås forudsætning for at de studerende kan tilegne sig
basal viden om andre mikronæringsstoffer gennem anviste
litteraturhenvisninger
- Målemetoder i ernæringsforskning til bestemmelse/vurdering af
ernæringsstatus
Herudover arbejder de studerende under vejledning i grupper på en
selvstændig opgave, der tager udgangspunkt i en ernæringsrelateret
problemstilling
Kurset henvender sig til 1. års fødevarebachelorer. Kurset er en
introduktion til forskningsområdet menneskets ernæring. Med dette
kursus skal den studerende opnå en basisviden om ernæring med
udgangspunkt i gennemgang af makronæringsstoffer og udvalgte
mikronæringsstoffer. Det berøres under hvert emne desuden
næringsstofanbefalinger og metoder til bestemmelse af
ernæringsstatus.
Når kurset er afsluttet forventes den studerende at kunne:
Viden:
- Forstå næringsstoffernes grundlæggende fysiologiske funktion,
fordøjelse, absorption og metabolisme
- Beskrive de grundlæggende principper for næringsstofanbefalinger
og kostråd for det raske individ (barn som voksen) og til særlige
befolkningsgrupper, for eksempel børn og unge og udsatte grupper
- Forstå de grundlæggende principper for enkelte målemetoder
anvendt i ernæringsforskning
Færdigheder:
- Gennemføre et teoretisk funderet projektarbejde
- Formidle den opnåede viden på en tilfredsstillende måde
Kompetencer:
- Kunne anvende den basale viden om ernæring der er opnået på
kurset til at sætte andre problemstillinger i et ernæringsmæssigt
perspektiv
Geissler and Powers: Human Nutrition. Elsevier Churchill Livingstone, 2010, 12. udgave.
- Kategori
- Timer
- Eksamen
- 3
- Forberedelse
- 60
- Forelæsninger
- 27
- Projektarbejde
- 79
- Teoretiske øvelser
- 35
- Vejledning
- 2
- I alt
- 206
Som meritstuderende - klik her!
Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik
her!
- Point
- 7,5 ECTS
- Prøveform
- Skriftlig prøve, 2,5 timer med opsyn.Beskrivelse af eksamen: Skriftlig multiple choice eksamination på 1/2 time uden hjælpemidler (vægtning 30%). Efterfulgt af 2 timers skriftlig eksamen med hjælpemidler (vægtning 70%).
- Krav til indstilling til eksamen
- Godkendt projektrapport.
Er kravet ikke opfyldt, kan det opfyldes inden reeksamen. En projektrapport, der skal godkendes inden reeksamen, afleveres senest to uger inden tilmeldingsperioden til reeksamen slutter. - Hjælpemidler
- Kun visse hjælpemidler tilladt
1. del: Skriftlig multiple choice på 1/2 time, uden hjælpemidler
2. del: 2 timers skriftlig eksamen, med hjælpemidler. - Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ekstern censur
- Reeksamen
- Ved 10 eller færre tilmeldte til reeksamen, vil eksamensformen blive ændret til mundtlig eksamen.
Kriterier for bedømmelse
Se venligst under "Målbeskrivelser".
Kursusinformation
- Sprog
- Dansk
- Kursuskode
- LLEB10265U
- Point
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
- 1 blok
- Placering
- Blok 2
- Skemagruppe
- A (tirs 8-12 + tors 8-17)
- Kursuskapacitet
- Ingen begrænsning.
- Efter- og videreuddannelse
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institut
- Institut for Idræt og Ernæring
Kursusansvarlige
- Nanna Roos (3-7276734472697c77326f7932686f)