LLEB10265U Introduktion til menneskets ernæring

Årgang 2014/2015
Engelsk titel

Introduction to Human Nutrition

Uddannelse
Bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring
Kursusindhold

 

Kurset opbygges omkring en række forelæsninger og øvelser indenfor følgende emner:

- Introduktion (kursusoversigt)

- Makronæringsstoffer: Protein, kulhydrat og fedt. Definitioner, klassifikationer, kemisk struktur, samt fysiologiske funktion

- Mikronæringsstoffer med fokus på systematisk gennemgang af udvalgte næringsstoffer vedr. definitioner, klassifikationer, kemisk struktur, kilder i kosten, absorption samt fysiologisk funktion

Under gennemgang af næringsstofferne berøres også:
- Næringsstofanbefalinger og kostråd, herunder ernæring til særlige befolkningsgrupper, for eksempel børn og unge og udsatte grupper

Forelæsninger og øvelser vedrørende makronæringsstoffer og udvalget mikronæringsstoffer vil danne grundlag for, at de studerende opnår indsigt i principper og metodikker indenfor ernæringsvidenskab, hvorved der opnås forudsætning for at de studerende kan tilegne sig basal viden om andre mikronæringsstoffer gennem anviste litteraturhenvisninger

- Målemetoder i ernæringsforskning til bestemmelse/vurdering af ernæringsstatus

Herudover arbejder de studerende under vejledning i grupper på en selvstændig opgave, der tager udgangspunkt i en ernæringsrelateret problemstilling

 

Målbeskrivelser

Kurset henvender sig til 1. års fødevarebachelorer. Kurset er en introduktion til forskningsområdet menneskets ernæring. Med dette kursus skal den studerende opnå en basisviden om ernæring med udgangspunkt i gennemgang af makronæringsstoffer og udvalgte mikronæringsstoffer. Det berøres under hvert emne desuden næringsstofanbefalinger og metoder til bestemmelse af ernæringsstatus.

Når kurset er afsluttet forventes den studerende at kunne:

Viden:
- Forstå næringsstoffernes grundlæggende fysiologiske funktion, fordøjelse, absorption og metabolisme
- Beskrive de grundlæggende principper for næringsstofanbefalinger og kostråd for det raske individ (barn som voksen) og til særlige befolkningsgrupper, for eksempel børn og unge og udsatte grupper
- Forstå de grundlæggende principper for enkelte målemetoder anvendt i ernæringsforskning

Færdigheder:
- Gennemføre et teoretisk funderet projektarbejde
- Formidle den opnåede viden på en tilfredsstillende måde

Kompetencer:
- Kunne anvende den basale viden om ernæring der er opnået på kurset til at sætte andre problemstillinger i et ernæringsmæssigt perspektiv

 

Geissler and Powers: Human Nutrition. Elsevier Churchill Livingstone, 2010, 12. udgave.

 

Kurset vil indeholde en blanding af forelæsninger, øvelser, gruppearbejder, litteratursøgning og opgaveløsning.
  • Kategori
  • Timer
  • Eksamen
  • 3
  • Forberedelse
  • 60
  • Forelæsninger
  • 27
  • Projektarbejde
  • 79
  • Teoretiske øvelser
  • 35
  • Vejledning
  • 2
  • I alt
  • 206
Point
7,5 ECTS
Prøveform
Skriftlig prøve, 2,5 timer med opsyn.
Beskrivelse af eksamen: Skriftlig multiple choice eksamination på 1/2 time uden hjælpemidler (vægtning 30%). Efterfulgt af 2 timers skriftlig eksamen med hjælpemidler (vægtning 70%).
Krav til indstilling til eksamen
Godkendt projektrapport.

Er kravet ikke opfyldt, kan det opfyldes inden reeksamen. En projektrapport, der skal godkendes inden reeksamen, afleveres senest to uger inden tilmeldingsperioden til reeksamen slutter.
Hjælpemidler
Kun visse hjælpemidler tilladt

1. del: Skriftlig multiple choice på 1/2 time, uden hjælpemidler
2. del: 2 timers skriftlig eksamen, med hjælpemidler.

Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ekstern censur
Reeksamen
Ved 10 eller færre tilmeldte til reeksamen, vil eksamensformen blive ændret til mundtlig eksamen.
Kriterier for bedømmelse

Se venligst under "Målbeskrivelser".